Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Община Свиленград по пътя на община с "нулеви отпадъци"

Нарастващата популярност на концепцията „нулеви отпадъци“ води до все по-честото ѝ използване без ясни стандарти и критерии. Затова Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – създаде международен сертификат за общини с нулеви отпадъци. Системата за сертифициране е разработена въз основа на 10-годишния опит в тази област на експертите и членовете от мрежата при работата им с близо 400 общини. Сертификатът ще се дава само на общини, които са се ангажирали да предприемат значими стъпки към намаляване на отпадъците, като официално признание на техните усилия и резултати.

Българският представител на ZERO WASTE EUROPE е екологично сдружение "За Земята". Инициативата е част от международен проект в партньорство с експерти по управление на отпадъците от Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Португалия, Румъния, Словения, Украйна и Хърватска.

Свиленград е сред общините в България с активна дейност в екоинициативата. През месец март 2022г. кметът на общината Анастас Карчев подписа договор за сътрудничество за сертифициране на община Свиленград за нулеви отпадъци. Местната администрация в граничния град ще сътрудничи с Европейската организация за нулеви отпадъци и нейния обучителен център със седалище в Брюксел (Zero Waste Europe и Mission Zero Academy).

Стремежът на община Свиленград е да получи сертифициране на най-високото 5-то ниво за община с нулеви отпадъци,  скоето ще бъде първата сертифицирана община у нас. 

С решение на Общинския съвет е приета декларация за сертифицирането на община Свиленград в Мрежата за нулеви отпадъци и съгласие за сключване на Меморандум за сътрудничество с екологично сдружение "За Земята". Това съобщи кметът арх. Анастас Карчев. Общината се ангажира, че до 2025 година ще въведе необходимите мерки, които ще й позволят да получи сертификат за община с нулеви отпадъци.

Сътрудничеството включва консултиране на общината в различни дейности за осъществяването на плана, като например: анализ и оценка на най-важните действия или моментното състояние, набелязване на най-добрите практики и решения, достъп до обучения от Mission Zero Academy, които включват базови онлайн курсове относно различните аспекти на нулевите отпадъци, онлайн сесии с въпроси и отговори със специалисти, използване на система, която събира различни данни за отпадъците, извежда графики и онагледява напредъка във времето, свързване с други общини в програмата за сертифициране и други.

Предвижда се и неколкократно одитиране на постигнатите резултати и цели. След като бъде одобрена чрез одит община Свиленград ще получи сертификат за първата в България с нулеви отпадъци.

Основна цел на сертифицирането е постигане на 90% предотвратяване, повторна употреба, рециклиране и компостиране на твърдите битови отпадъци, така че не повече от 10% да остават за депониране.

До 2025 г. общината ще трябва да достигне до не повече от 99 кг годишно нерециклирани отпадъци на жител, обясняват от местната администрация.


БНР подкасти:

Още от категорията

Светлин Илиев от ЕЦИХ Тракия

Цифров хъб "Тракия" предлага бял хакер и киберполигон в подобряване на киберсигурността

В „Минутите на Зелената сделка“ разговаряме със Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, позициониран в Пловдив, който ще предлага услуги за киберсигурност за цяла България, включително и за региона на Стара Загора...

публикувано на 02.02.23 в 18:08

България към днешна дата няма Национална стратегия за развитие на енергетиката

Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г., която беше представена и приета от МС използва работата на Комисията по енергиен преход (КЕП), но на парче.  Очевидно авторите се опитват да..

публикувано на 25.01.23 в 10:50

Нови електробуси и зелени инвестиции в Община Стара Загора

18 от 33-та нови електробуси ще пристигнат в Стара Загора в рамките на месец януари. Те  ще бъдат вкарани веднага в транспортната схема, с което градът ще бъде с един от най-екологичните видове транспорт в страната, съобщи в първото за годината..

публикувано на 18.01.23 в 11:47

Д-р Румяна Грозева за опита от Международния съвет за икономическо развитие и къде сме ние

Да проучи опита на Международния съвет за икономическо развитие беше във Вашингтон д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  В рамките на 4-те си месеца престой там д-р Грозева е преминала обучение за това как се привличат и задържат..

публикувано на 21.12.22 в 10:16

Удължен е срокът за кандидатсване по проекта EUTeens4Green

Проектът EUTeens4Green стартира като отговор на нуждите на настоящата ситуация. Той предлага възможност на тийнейджърите да  поемат отговорност  и да станат  участници в промяната  , като същевременно предлага действия за подпомагане на изграждането..

публикувано на 14.12.22 в 11:07

Цветан Кюланов: Няма опасност да загубим пари по Плана за възстановяване, но трябва да наваксаме

Иска се намаляване на емисии, а не затваряне на централи. Това, което е залегнало в Плана за възстановяване, е намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025г., каза ръководителят на представителството на България в ЕК Цветан Кюланов. Той..

публикувано на 07.12.22 в 10:00

Липсва комуникационна стратегия на държавата към засегнатите от Зелената сделка

Към момента имаме изключителни дефицити по отношение на комуникационната стратегия на държавата по отношение на енергийния преход и засегнатите региони. Това коментира Гавраил Гавраилов от фондация „Блу линк“, журналист, специалист по социално..

публикувано на 24.11.22 в 12:18

Мерките за трансформацията на въглищните региони чакат одобрение

Последният вариант на Приоритет 3 от Програмата за развитие на регионите, който се отнася до трансформацията на въглищните региони – Стара Загора, Перник и Кюстендил, чака одобрение от ЕК. Информацията е от последното заседание на Тематичната..

публикувано на 16.11.22 в 10:49

Старозагорци с нови отоплителни уреди по проект

Старозагорци имат голям интерес и се интерсуват от чистотата на въздуха, който дишат. Те са загрижени за околната среда, сочи анкетата, направена  по Проекта към подобряване на качеството на атмосферния въздух и представяне на нови възможности за..

публикувано на 11.11.22 в 12:02
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: „Зелената сделка“ няма да се промени

Дългосрочната визия на Европейския съюз е въглищните централи да бъдат преустроени или затворени и „Зелената сделка“ няма да се промени. Това коментира за Радио Стара Загора Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. По..

обновено на 02.11.22 в 10:29