Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Бритън и Дворжак ще звучат под палката на Георги Патриков в програмата на ФОБИ тази вечер

Снимка: www.sofiaculture.bg

С концерт, посветен на 60 години от създаването на камерния ансамбъл “Софийски солисти”, продължава днес програмата на 52-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство. Под диригентската палка на Георги Патриков от сцената на Държавна опера - Стара Загора ще зазвучат произведенията на Бенджамин Бритън – „Илюминации“ оп. 18 и Антонин Дворжак – Серенада за струнни оп. 22. Солист на музикалния спектакъл е сопраното Симона Кодева 

 Концертът в залата на Операта е с начало 19.00 часа.

Чуйте какво казва часове преди началото на концерта маестро Георги Патриков в звуковия файл. 

Георги Патриков завършва Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. Посещава майсторски класове при Йорма Панула, Алън Хезълдайн и др. Лауреат на конкурса „Генадий Рождественски“ /2006/. Работи като диригент в Държавна филхармония – Шумен /2006-2008/, Плевенска филхармония /2008/ и като асистент на проф. Пламен Джуров. От 2017 г. ръководи клас по оперно – симфонично дирижиране към Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”. Гостува на „Софийски музикални седмици”, „Пианисимо”, „Европейски музикален фестивал”, „Аполония” и др. Реализира записи на творби от български композитори за фонда на БНР.

Симона Кодева завършва Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“- София, магистърска степен; специалност “Класическо пеене” в класа на проф. Благовеста Карнобатлова – Добрева. През 2003 г. специализира в лятната международна академия Прага – Виена – Будапеща в класа на проф. Надежда Книпова, а през октомври 2004 г. специализира в Академията за млади оперни певци “Борис Христов“ в Рим при Мирела Паруто. Носител е на награди от г. – Академичен конкурс“ Парашкев Хаджиев“/2002/ – София, г. – Академичен конкурс „Любомир Пипков“ /2004/, Национален конкурс „Христо Бръмбаров“/2005/ – София, Международен конкурс за Германска и Австрийска музика /2008/ – Бургас, Национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“/2009/ – Плевен. През 2006 г. дебютира на сцената на Софийската Национална Опера в ролята на Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта“ на В.А.Моцарт. Репертоарът й включва редица роли от оперни и оперетни заглавия от Моцарт, Росини, Доницети, Делиб, Верди, Пучини, Офенбах, Й.Щраус, Калман, Лехар и Парашкев Хаджиев. Гастролирала е в Република Корея, Австрия, Германия, Италия, Франция, Белгия, Норвегия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

Бритън създава цикъла „Илюминации“ по поеми на Артюр Рембо. Това е първият от песенните му цикли, който печели широка популярност. Биографът на Бритън Дейвид Матюс коментира, че творбата е „толкова по-чувствена, когато се пее от сопрановия глас, за който са замислени песните“. Първото представяне на цикъла е дадено на 30 януари 1940 г. в Лондон Творбата започва с едно изречение (взето от стихотворението „Парад“) („ Само аз имам ключа към този дивашки парад „). Изглежда, че Бритън приема, че това означава, че само художникът, наблюдавайки света с откъснатост, може да осмисли„ дивия парад „, който е човешкият живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хореографът на „Дон Кихот“ Аршак Галумян репетира с балета на Старозагорската опера

Днес започват последните репетиции, които ще бъдат водени лично от  хореографа на балета „Дон Кихот” Аршак Галумян - с трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора. Зрителите ще видят бляскавия и лъчезарен спектакъл на сцената на Античен форум..

публикувано на 29.07.24 в 10:02

Ези-тура или когато облечем думите в музика

Поредната песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“ е вече в музикалния ефир. Накратко: песента се казва „Ези-тура“, текстът е създаден специално за Пеещи артисти от един от най-прекрасните български лирици Найден Вълчев – автор на песента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Котел посреща 15 000 гости, Радио Стара Загора излъчва от фестивала на етносите

Сгушен в лоното на Източна Стара Планина, котленският парк „Изворите“ ще посрещне около 15 000 гости на фестивала на етносите, багрите и котленския килим в дните 26, 27 и 28 юли , информира за Радио Стара Загора кметът на община Котел - Коста..

публикувано на 23.07.24 в 09:36

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по..

публикувано на 17.07.24 в 15:18

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през..

публикувано на 17.07.24 в 12:20