Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юбилейна изложба представя многоликият Антон Митов

6
"Лимонададжии на Старозагорския пазар"

По повод 160 годишнина от рож­дението на пат­риарха на бъл­гар­с­ката живопис Антон Митов /1862–1930/ днес, 24 ноем­ври, Градската художествена галерия в Стара Загора представя юбилейна експозиция от творби, съхранени във фон­довете на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, ХГ в Стара Загора и Казанлък, както и някои от публикациите на художника. Сред живописните платна са ранните му картини "Имарет джамия в Пловдив", 1887 , "Портрет на подпоручик В.Черепов", 1887,  "Баба Яни - Продавач на хляб", 1888, "Лимонададжии на Старозагорския пазар", включена през 1910 г. в изложбата на Дружеството на италианските художници във Флоренция, популярните "Пазар на грозде в Евксиновград",1894, два автопортрета, рисувани през 1897 г. и 1921 г., "Българска мадона", 1904. 

„Нормално е именно Галерията в Стара Загора да отбележи 160 годишнината от рождението на Антон Митов, не само заради това, че от тук тръгва неговият път, а и заради мечтите, които носи със себе си. След завършването на Академията за изящни изкуства във Флоренция, първите му учителски дейности са в родната Стара Загора. Тук се оформя и мечтата му Стара Загора да има художествена галерия, като онези, които е посещавал по света", каза в интервю проф. Марин Добрев и допълни, че "юбилейната изложба е повод да направим своя реверанс към човека, с когото свързваме първите стъпки на новото българско изобразително изкуство.

Антон Митов е художникът на пробуждащия се живот в Следосвобожденска България. Той оказва силно въздействие върху  културния живот от края на 19-ти и началото на 20-ти век не само като художник, но и като популяризатор на изкуството. Заедно с проф. Иван Мър­к­вичка худож­никът е в основата на съз­даването през 1893 г. на Дружес­тво за под­дър­жане на изкус­т­вото в Бъл­гария, на списание „Изкус­тво“. Автор е на едни от най-ранните пейзажи, на първите театрални костюми у нас, организатор на първите художествени изложби. Участва в повечето изложения в чужбина - Париж, Чикаго, Сен Луи, Венеция. Митов е първият художествен критик, той е вдъх­новен оратор, пуб­лицист, илюстратор и фей­летонист. Част от книгите му са пред­с­тавени в експозицията.

През своите четири десетилетия работа над 300 са авторските му публикации, изнася близо 800 лекции из цялата страна, обучава три поколения художници, създава около 500 живописни творби, рисунки, мозайки, стенописи, икони.

"Юбилейната изложба, в която са представени познати и по малко популярни творби на художника, цели да разшири представата на публиката за измеренията на Вселената, която ние наричаме Антон Митов", обобщи изкуствоведът Марин Добрев - директор на галерията домакин. 

Откриването на изложбата е в 18.00 часа.

По публикацията работи: Мила Маринова

Галерия

Още от категорията

Къща музей "Гео Милев" представя "Разбъркано сърце"

Днес от 18:00 часа в Къща музей "Гео Милев" ще бъде представена стихосбирката "Разбъркано сърце" на Христина Димитрова от Стара Загора. Това е четвъртата книга на авторката, след "Обич", "Писма до пролетта" и "Не ме е страх". Включени са 85..

публикувано на 25.11.22 в 15:07
Пепа Павлова и Николай Татаров

В Стара Загора представиха екологичната поредица "Офлайн поредица за деца"

В РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора беше представена първата детска екологична поредица „Офлайн поредица за деца“. Тя разказва по достъпен начин за проблемите на пчелите, замърсяването на въздуха, изсичането на горите и други екологични проблеми..

публикувано на 25.11.22 в 14:30

Изложбата „Фотодесант" бе открита във Военен клуб -Сливен

Изложба посветена на съвременната Българска армия озаглавена „Фотодесант" бе открита във Военен клуб Сливен. Авторът и фотограф във Министерство на отбраната Вилхелм Йоцов представи над 30 фотоса, направени по време на празници, паради, учения на армията,..

публикувано на 23.11.22 в 18:49

Бедрос Азинян представя фотоалбума "Строи се монумент" в Габрово

На 24 ноември, от 18.00 часа, в Музея на хумора и сатирата, казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян ще представи своя фотоалбум "Строи се монумент". Изданието беше готово на 23 август 2022 година, в деня, когато се навършиха 41 години от официалното..

публикувано на 23.11.22 в 17:24

Готов е клипът към филма Апокалипсис до поискване

 Клипът с песента „Не се предавай!“ към филма „Апокалипсис до поискване“ за битката на старозагорци с обгазяванията в продължение на няколко години след 2010 г. от полигона край с. Змейово е готов. Работата по записването и монтирането на песента ,..

публикувано на 23.11.22 в 16:28

"По мярка на духа" представя Атанас Капралов

Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, ще бъде гост на Града на поетите следващата сряда. От 17.30 часа в Градската Художествена галерия, Капралов ще представи  последната си стихосбирка „По мярка на духа“., съобщават от..

публикувано на 23.11.22 в 16:05
Снимка:Община Стара Загора

В Стара Загора откриват изложба с творби на Националния конкурс за рисунка „Моят празник“

На 2 декември, в изложбена зала „Лубор Байер” ще бъде открита изложба с творби от  тазгодишното седмо издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник“, съобщават от пресцентъра на община Стара Загора. В конкурса участваха над  707 рисунки, от..

публикувано на 23.11.22 в 14:15

Библиотеката в Дълбоки получи дар от писателя Димитър Никленов

Писателят Димитър Никленов дари книги на библиотеката към НЧ "Развитие" в старозагорското село Дълбоки. Димитър Никленов е автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и..

публикувано на 22.11.22 в 18:20

„Огън тих“ с Милица Божинова и Орлин Горанов с премиера днес

Днес на 22.11.22 е премиерата на песента „Огън тих“ с доза ювелирна космичност на тази огледална дата. Продуцент на песента е Игор Марковски, музиката и аранжиментът са на Момчил Колев, а автор на текста е поетът и журналист Костадин Филипов...

публикувано на 22.11.22 в 11:49

Произведения на Бритън и Дворжак ще звучат под палката на Георги Патриков в програмата на ФОБИ тази вечер

С концерт, посветен на 60 години от създаването на камерния ансамбъл “Софийски солисти”, продължава днес програмата на 52-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство. Под диригентската палка на Георги Патриков от сцената на Държавна опера - Стара..

публикувано на 21.11.22 в 14:05