Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гавраил Гавраилов:

Липсва комуникационна стратегия на държавата към засегнатите от Зелената сделка

Към момента имаме изключителни дефицити по отношение на комуникационната стратегия на държавата по отношение на енергийния преход и засегнатите региони. Това коментира Гавраил Гавраилов от фондация „Блу линк“, журналист, специалист по социално предприемачество и преподавател в Пловдивския университет. Той взе участието в кръгла маса на тема “Добра работа и добра околна среда”, проведена от фондациите “БлуЛинк” и “Фридрих Еберт” в Стара Загора.

„Правим анализ на актуалното състояние на ситуацията на въглищните райони в преход и по-специално сравнителен анализ между Перник и Гълъбово. Страховете на местните хора в района на комплекса „Марица-изток“ са изключително големи и те са оправдани. От тази гледна точка много е трудно да намерим разбиране, когато им предлагаме някаква алтернативна възможност.“, казва Гавраилов.

По думите му комуникационна стратегия от страна на държавата на практика липсва.

„И това носи допълнителен страх сред местните хора, защото те всеки ден чуват нови и нови послания, които си противоречат, а на практика държавата липсва от този процес – да формира нагласите и да поведе процеса, за ад има и конкретни резултати в един момент“, обясни Гавраилов.

„Област Смолян също преживя подобна трансформация в годините, когато бяха затворени мините там и впоследствие образованието се превърна в основен фокус на местната общност. Последните няколко години област Смолян дава изключително високи резултати във външното оценяване в средното образование и студентите, които идват от Родопите имат амбиция да се върнат в своя район и да го променят. Аз се надявам да има повече студенти от вашия регион, които да мислят по същия начин“, разказа Гавраилов.

БНР подкасти:

Още от категорията

Мерките за трансформацията на въглищните региони чакат одобрение

Последният вариант на Приоритет 3 от Програмата за развитие на регионите, който се отнася до трансформацията на въглищните региони – Стара Загора, Перник и Кюстендил, чака одобрение от ЕК. Информацията е от последното заседание на Тематичната..

публикувано на 16.11.22 в 10:49

Старозагорци с нови отоплителни уреди по проект

Старозагорци имат голям интерес и се интерсуват от чистотата на въздуха, който дишат. Те са загрижени за околната среда, сочи анкетата, направена  по Проекта към подобряване на качеството на атмосферния въздух и представяне на нови възможности за..

публикувано на 11.11.22 в 12:02
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: „Зелената сделка“ няма да се промени

Дългосрочната визия на Европейския съюз е въглищните централи да бъдат преустроени или затворени и „Зелената сделка“ няма да се промени. Това коментира за Радио Стара Загора Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. По..

обновено на 02.11.22 в 10:29

Проект предвижда производство, съхранение и използване на зелен водород като чиста енергия

Европа вече се обръща към водорода за източник на чиста енергия и едно от най-обещаващите решения и алтернатива на въглищата. Предвижда се на континента да бъдат създадени до 52 водородни долини, 23 от които вече са учредени. Това е особено..

публикувано на 19.10.22 в 07:06

Експерти от АРИР – Стара Загора представиха региона в Академия за регионите в преход

Проектът CINTRAN спонсорира събитие „лице в лице“  или т.нар. Академия за изграждане на капацитет. Тя  се проведе в един от фокусните региони на CINTRAN Западна Македония, в град Козани, Гърция. Фондът за развитие на Западна Македония..

публикувано на 14.10.22 в 14:52

Конференция "Нов енергиен микс - иновации и инвестиции" се проведе в Стара Загора

Специалисти, представители на местната власт и неправителствени организации участваха в конференция на тема: "Нов енергиен микс - иновации и инвестиции" провела се в Стара Загора. „Това е третото издание на форума по тази тема. По организацията..

публикувано на 05.10.22 в 14:41

Община Свиленград по пътя на община с "нулеви отпадъци"

Нарастващата популярност на концепцията „нулеви отпадъци“ води до все по-честото ѝ използване без ясни стандарти и критерии. Затова Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – създаде международен сертификат за общини с..

публикувано на 28.09.22 в 10:00

Министър Пулев: Планът за възстановяване работи, отваряме още три процедури до края на годината

„Много се изговори за Плана за възстановяване и устойчивост, но вече се вижда, че той работи. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана за възстановяване – 600 млн. лв. до края на годината...

публикувано на 21.09.22 в 10:40

Стара Загора може да получи 1 млрд. евро за справедлив преход от ЕС

Стара Загора, Кюстендил и Перник са българските региони, които ще бъдат най-пряко засегнати от реформите по пътя към въглеродна неутралност на Стария континент. Отлаганите във времето Териториални планове за справедлив преход на трите области  вече са..

обновено на 03.08.22 в 15:39

Климатичните промени във фокуса на конференция за младите в Стара Загора

Стара Загора ще бъде домакин на заключителна конференция по проект Citizens' Forums for United Europe (eUnited), финансиран от програма Европа за гражданите. Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и Център Европа..

публикувано на 29.06.22 в 10:30