Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гавраил Гавраилов:

Липсва комуникационна стратегия на държавата към засегнатите от Зелената сделка

Към момента имаме изключителни дефицити по отношение на комуникационната стратегия на държавата по отношение на енергийния преход и засегнатите региони. Това коментира Гавраил Гавраилов от фондация „Блу линк“, журналист, специалист по социално предприемачество и преподавател в Пловдивския университет. Той взе участието в кръгла маса на тема “Добра работа и добра околна среда”, проведена от фондациите “БлуЛинк” и “Фридрих Еберт” в Стара Загора.

„Правим анализ на актуалното състояние на ситуацията на въглищните райони в преход и по-специално сравнителен анализ между Перник и Гълъбово. Страховете на местните хора в района на комплекса „Марица-изток“ са изключително големи и те са оправдани. От тази гледна точка много е трудно да намерим разбиране, когато им предлагаме някаква алтернативна възможност.“, казва Гавраилов.

По думите му комуникационна стратегия от страна на държавата на практика липсва.

„И това носи допълнителен страх сред местните хора, защото те всеки ден чуват нови и нови послания, които си противоречат, а на практика държавата липсва от този процес – да формира нагласите и да поведе процеса, за ад има и конкретни резултати в един момент“, обясни Гавраилов.

„Област Смолян също преживя подобна трансформация в годините, когато бяха затворени мините там и впоследствие образованието се превърна в основен фокус на местната общност. Последните няколко години област Смолян дава изключително високи резултати във външното оценяване в средното образование и студентите, които идват от Родопите имат амбиция да се върнат в своя район и да го променят. Аз се надявам да има повече студенти от вашия регион, които да мислят по същия начин“, разказа Гавраилов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00