Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Инвестирайте в пътешествия съветват от Института за анализи и оценки в туризма

Снимка: БГНЕС

Всеки може да избере къде да отиде с един клик на телефона. Отварянето на търсачките с адреси показва местата за настаняване, хотелите, квартирите и къщите за гости. Там ясно са посочени цените и условията, подчерта в интервю за предаването "Моята неделя" Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той допълни, че семействата с деца търсят близки дестинации, около тяхната локация, а хората от морските градове и селища предпочитат планинските курорти за летните и зимни месеци. На второ място по отношение на търсенето се нареждат местата с топли минерални извори и басейни. Третото направление са къщите за гости, които предлагат много добри условия за семейства. 

Двете най-предпочитани дестинации за уикенд туристите, които искат да си набавят вкусни неща на изгодни цени са Одрин в Турция и Димитровград в Сърбия, като Турция от години е привлекателно място за закупуване и на лекарства. 

34 дни преди края на 2022 година 38% са продадените резервации за коледните и новогодишните празници. В момента всички туристически агенции в страната регистрират повишено търсене на пътувания към съседните Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония, както към страни в Европейския съюз и екзотични дестинации, като Северна Америка, Централна Африка, Карибския басейн, Средния Изток и Далечния Изток. 

Пътуването е антиинфлационна мярка, подчерта Драганов. Той предупреди, че парите оставени в банката могат да бъдат изядени от инфлацията, затова хората от България и по света ги инвестират в интересни и вълнуващи пътешествия.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:

Още от категорията

Проф. Огнян Герджиков

Проф. Герджиков: НДСВ може да партнира с всички политически сили, с изключение може би на "Възраждане"

България е в политическа криза, която не е патент на нашата страна, но трябва да работим в посока излизането от нея. А времето на 48-ото Народно събрание в голяма си част премина в препирни, не рационално, както трябваше да бъде. Това каза за Радио..

публикувано на 02.02.23 в 11:59
Живодар Терзиев

Не се очаква липса или рязко поскъпване на горивата

Криза за горива в България не е имало. Това коментира за Радио Стара Загора председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. „ Считам, че българския пазар ще бъде нормализиран. Разбира се, рафинерията в Бургас е..

публикувано на 31.01.23 в 15:43
Диана Русинова

Диана Русинова: Добрият шофьор е живият

Потресаващо е незачитането на закона от страна на български граждани, които шофират след употреба на алкохол и наркотици. Така коментира в ефира на Радио Стара Загора последните трагични инциденти със загинали по пътищата Диана Русинова от..

публикувано на 30.01.23 в 11:06

Индексациите на таксите на телекомите може да бъдат обжалвани

В началото на миналата седмица един от трите телекома обяви, че поради ръста на инфлацията за миналата година и на основание общите си условия ще увеличи цената на месечните абонаменти за услугите си с до 2 лева. Десет дни по-късно същото..

публикувано на 23.01.23 в 16:32

Тракийският университет в Стара Загора заслужи пореден "Академичен оскар"

Тракийският университет в Стара Загора е сред отличените с престижните награди „Академични Оскари“. За поредна година висшето учебно заведение заема челното място в направленията „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“, припомни ректорът, проф...

публикувано на 23.01.23 в 11:51

Любовта не бива да боли

Люси Тонева пристига от Англия в Стара Загора, където  преди 11 години тръгва от Кризисния център и стига до Англия. Днес, вече на 37 години,  посети  "Самарянска къща“  с мисия - да се срещне с жените, в чиято ситуация е попаднала и от която..

публикувано на 16.01.23 в 16:00

Доцент д-р Борислав Григоров: Нужно е да опазваме горите в страната ни, те са огромно богатство

"Тази година се честват две кръгли годишнини – 60 години Геолого-географски факултет и 50 години катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ към СУ „Св. Климент Охридски“. В Античността и Средновековието в българските земи..

публикувано на 16.01.23 в 15:42

Първан Симеонов: Президентът игра на сигурно с мандата за БСП

По-вероятно е да има нови предсрочни избори, но БСП ще направят усилия да реализират мандата, като ще разчитат на енергията и амбицията на своя лидер. Това коментира за Радио Стара Загора политологът Първан Симеонов. По думите му след последните..

публикувано на 16.01.23 в 15:40

Ограничения спъват домакинствата за ВЕИ мощности

Множество ограничения не позволяват на българските домакинства да кандидатстват по предложените по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) мерки за безвъзмездно финансиране за два вида системи за битово ползване – за затопляне на вода, както и за..

обновено на 13.01.23 в 15:55

Дисциплинарно уволнение при употреба на алкохол

Никакво количество алкохол не е приемливо да се констатира в служителя на работното му място. Презумпцията на Кодекса на труда е че всеки служител се явява на работното си място в оптимално си състояние, каза  адвокат Веселин Тончев от..

публикувано на 13.01.23 в 14:30