Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В деня на народната памет Снежана Маринова подреди пъстра мозайка от спомени

В последната неделя на ноември отбелязахме и Деня на народната памет. На 27 ноември през злокобната за народа ни 1919 година е подписан Ньойският мирен договор, който окончателно и безмилостно разпокъсва българското етническо землище. България завинаги губи Беломорския си излаз, румънската окупация на Добруджа е потвърдена, Македония също остава под чужда власт, а Западните покрайнини са погълнати от Кралството на сърби, хървати и словенци. Стотици хиляди българи бягат в пределите на свободна България, а още повече остават извън нея и десетилетия наред търпят тормоз и унижение. Несправедливостта на този акт на международното право се доказва от отказа на Американския конгрес да го ратифицира. От 1996 г. този ден по инициатива на Общонародното сдружение "Мати Болгария" се чества като Ден на народната памет, за да напомня на поколенията за трагедията, но и да напомня за героизма и непримиримостта на предците им в отстояването на националните идеали. 

Специален гост в ефира на Радио Стара Загора и предаването "Моята неделя" беше краеведът Снежана Маринова, носител на плакет "Свети Климент Охридски" за изключителен принос в библиотечната и родокраеведческата дейност в Стара Загора.  

В момента дългогодишният директор на РБ "Захари Княжески" наред с изследванията си в областта на краезнанието, работата върху нови книги е и администратор на групата "Наш"та Заара нийде я няма - Атанас Тр. Илиев(1852-1927) за Стара Загора", където публикува любопитни, малко познати или напълно забравени факти, снимки, реклами, истории и имена от паметта на града. Тя е един от съавторите на сборника "На този ден...130 години от живота на Стара Загора". С нейно участие е издаден  и луксозен двуезичен албум "Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX до средата на XX век" и друг "Стара Загора и Старозагорска област", а по време на срещата ни в ефира пристигна и вестта, че вече е отпечатана и поредната книга в съавторство с проф. д-р Светла Димитрова "Мозайка от миналото на Стара Загора". Навярно, някой от вас си спомнят, че преди месеци тя беше разпространена в PDF формат: https://www.infoz.bg/region/stara-zagora/9594-mozaika-ot-minaloto-na-stara-zagora.  

В Деня на народната памет фокусирахме разговора си към семейството и рода. "Моето семейство е малко. Аз съм единствена дъщеря. Баба и дядо са бежанци от Одринска Тракия. Буквата с която започва името ми е на дядо Стойко, загинал при трагичен инцидент. От баба си знам, че са имали хубава къща, много земя и стада, но подобно на хилядите бежанци и те са тръгнали с една бохча в ръката", започва да реди броеницата на спомените си краеведът Снежана Маринова. "Съжалявам, че когато баба ми разказваше не съм записвала. Спомням си, че в нейната стая имаше железен креват с красиво изрисувани табли. Освен това баба имаше маса с чекмедже, което се заключваше. В него съхраняваше най-ценните си неща. Една кутия с дрънкулки, снимки и няколко документа криеше баба в това чекмедже и за мен беше голямо вълнение да го видя отключено."

Какви истории отключиха думите на нашата неделна среща, може да чуете в прикачения звуков файл. В него ще намерите насоки как да направите родословно дърво, ако проявявате интерес към миналото на предците си, ще се информирате защо е важно да бъдем ревностни пазители на семейните си албуми, снимки, документи, вещи и книги, които са част от националната ни история, ще се учудите, че Стара Загора освен град на поети, художници, музиканти, прави улици и липи в недалечното минало е град познат със своите прочути... лекари. 

Краеведът Снежана Маринова е човек отдавна получил признанието на старозагорци. Като един от най-ревностните пазители на документалната памет и културното наследство на осемхилядолетна Стара Загора тя пожела да не попадаме в плен на Алцхаймер и не губим паметта си, защото от нашето отношение към миналото, от желанието ни за разговори с децата и внуците, зависи съхраняването на националната ни памет.  

Галерия

Още от категорията

Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора за следващата седмица

                                                        Културен афиш  30 януари  - 5 февруари 30 януари  /понеделник/ „Училище по магьосничества“ – благотворителен мюзикъл от деца за деца на ДЮССИ „Алегра“..

публикувано на 27.01.23 в 15:31

„Завод“ по Вапцаров е спектакъл за важността на всеки един човек

Тази вечер от 19,30 Кукленият театър в Стара Загора ще представи най-новото си премиерно заглавие за възрастни. Това е завладяващият спектакъл „Завод“ по стихове на Никола Вапцаров, вплетени в невероятна хореография, сценография, музика и игра..

публикувано на 27.01.23 в 14:10

Екипът на филма "Майка" ще гостува и в Стара Загора

"Елена, влюбена в работата си театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с..

публикувано на 26.01.23 в 14:59

СОЛИ връчва Първи годишни награди

Съюз на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ е млада, но много дейна и активна организация. Тя обединява над 54 организации в сферата на изкуството с около 10 000 пряко засегнати лица на територията на цялата страна. СОЛИ има за цел да..

публикувано на 24.01.23 в 15:46

Полиграфическо издание "Енеолитна Сърнена гора" и Концепцията на скулптурата "Събирач на Енергия" представят в изложбена зала „Байер"

На 27 януари., от 18:00 часа, в изложбена зала "Лубор Байер", ще бъдат представени Полиграфическо издание "Енеолитна Сърнена гора" и Концепцията на скулптурата "Събирач на Енергия". Двата проекта се осъществяват с подкрепата на Национален Фонд..

публикувано на 24.01.23 в 14:31

Творби от националната изложба "Лудогорие" гостуват в Стара Загора

Днес, 24 януари, от 18.00 часа, в западната зала на Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита гостуващата от Разград и ХГ „Проф. Илия Петров” изложба „Лудогорие”. В експозицията са включени 42 избрани творби, от различни жанрове..

публикувано на 24.01.23 в 11:31
Стефан Пенчев с изработените от него гъдулки.

Кой е "Старопланинският Орфей" Стефан Пенчев?

Изминаха се 130 г. от рождението на самобитния народен певец и гъдулар  Стефан Георгиев Пенчев , известен като Стефан Бойновски от с. Бойновци, Габровско. Над седем десетилетия неговата музика звучи не само в родното му село и Габровския край, но и в..

публикувано на 24.01.23 в 11:03

Живопис и текстил в изложбата "Хармония" на павелбански творци

Съвместната изложба на павелбанските творци Фикрет Окан и Галя Златева, озаглавена "Хармония", беше открита в изложбена зала „Иван Милев“ в Културно-информационния център в гр. Казанлък.  Приветствените думи изрече директорът на Художествената галерия..

публикувано на 20.01.23 в 16:55

Певицата Таня Ди представи песен с кауза

„Нирвана“ е новата песен на изпълнителката Таня Ди, с която тя зарадва своите почитатели на прага на новата година. Певицата споделя, че е щастлива да представи официалната радио версия на песента "Нирвана" - една песен с кауза, много близка до сърцето..

публикувано на 19.01.23 в 12:17

Ямболският театър представя "Комедия от грешки"

Първата за годината премиера "Комедия от грешки" на Уилям Шекспир на трупата на ДТ "Невена Коканова" в Ямбол ще бъде поставена тази вечер. Пиесата е една от най-съвършените творби на Шекспировото драматургично творчество. Сюжетът на пиесата е изграден от..

публикувано на 18.01.23 в 11:05