Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Танцовата драма "Нестинарка" събира на една сцена огнени примабалерини

6
"Нестинарка" - постановка на Старозагорската опера, 1967г.

Днес от 18 часа в Залата на Регионалната библиотека „Захари Княжески“ в рамките на Фестивала на оперното и балетното – Стара Загора ще бъде представена уникална ретроспекция в историята на най-забележителната творба в българското танцово изкуство „Нестинарка“ от Марин Големинов. Специално за случая ще се прожектират кадри от Златния фонд на БНТ. Публиката ще види фрагменти от различни постановки и свидетелства на Марин Големинов, Асен Найденов, Маргарита Арнаудова, както и на първата изпълнителка в ролята на Демна – Нина Кираджиева.

Каква е танцовата драма „Нестинарка“ през погледа на големите примабалерини от постановките на Националната ни опера през 1960-те-1980-те години Вера Кирова, Калина Богоева /онлайн/и Силвия Томова и в Стара Загора – Снежана Дескова /1967/, Ромина Славова /2005, 2018/ и Анелия Димитрова /2018/ ще се дискутира по време на срещата, водена от внучката на Марин Големинов, Лилия Големинова.

Часове преди срещата Лилия Големинова разказа, "В детството си помня, понеже съм родена, в тези дни, около фестивала, как дядо ми винаги беше на Фестивала на оперното и балетното изкуство, в Стара Загора. Знам, че много обичаше Стара Загора, беше свързан с този град, който и аз заобичах. Напълно естествено е на този форум да има такава среща за "Нестинарка", не само защото се навършват 80 години от първата премиера на танцовата драма, а и защото балетът на Старозагорската опера направи последната фантастична възстановка на хореографията на Маргарита Арнаудова. Има над 25 постановки на "Нестинарка" и ние сме се опитали да съберем записи, за да ги представим на публиката", сподели още внучката на проф. Марин Големинов.   

„Нестинарка“ е не само емблема в творчеството на нейния автор Марин Големинов, а и на българското танцово изкуство. За написването й композиторът се подготвя дълго. През 1938 г. след продължително търсене на либрето, Големинов се спира на разказа „Нестинарка” на Константин Петканов, поместен в сборника „Омайно биле”. За този момент композиторът споделя: „Когато прочетох разказа, нещо стихийно и неудържимо бликна у мен. Тогава започнах да скицирам сцените, идеята добиваше яснота и внушителност, а драматургичната наситеност – онова напрежение, което така властно и неудържимо ще се разрази в буйните ритми и трагичните акценти на действието.“

Идеята да въплъти образа на главната героиня Демна в една чисто българска по характер музика го обсебва. Сам разпределя разказа на отделни сцени. Преди това композиторът е набелязал изразните средства, проучил е и българския музикален фолклор. Вече е излязъл и първия му голям научен труд „Към извора на българското звукотворчество”. Започва да пише творбата в периода, когато е в Мюнхен.

Работата върви много добре до момента, когато авторът стига до нестинарските сцени. Той чувства неувереност да изрази обичая само по теоретичните трудове, с които се е запознал. Иска му се на живо да види и да почувства нестинарството. След завръщането си в България Марин Големинов посещава странджанското село Българи – извор на нестинарството в България. В своята статия „Пътуване из нестинарския край” той описва преживяването си така: „Лицата на нестинарите са бледи, държането издава неспокойствие. Всички са в очакване. Изведнъж със звуците на гайдата излезе от конака една нестинарка, заситни по равния двор с вдигнати ръце и завика с див глас: Въх-въх. Това провикване има нещо много първобитно в себе си, животинско бих казал. То действа на нервите и разтърсва из Сцена от Нестинарка – 1942 г. основи душата на човека…На селския мегдан запалиха огъня. Всичко блесна в необичайна за селото светлина. Откъм конака се зададоха иконите на Свети Константин и Елена…Няколко души махнаха главните от огнения харман и се залюля бясно нестинарско хоро…Нестинарките взеха иконите, притиснаха ги до гърдите си и застъпяха боси в жарта.”

В началото на 1940 г. партитурата е готова. Големинов я предлага на Софийската опера. Тогава директор е Асен Найденов. Според него нито една българска опера не успява да се задържи дълго на сцената и той убеждава автора да изчака по-добри времена. Още на следващата година директор на операта става Петко Стайнов, който включва Действащи лица „Нестинарка” в репертоарните планове за 1941-1942 г. По време на подготовката за премиера възникват множество препятствия относно диригент, изпълнители и постановка. В художествения екип възникват разногласия, балетната трупа е стресната от сложността и необикновената задача, която им се поставя. Въпреки всичко на 4 януари 1942 г. на сцената на Софийската народна опера се осъществява премиерата на „Нестинарка” с хореограф Мария Димова, режисьор Хрисан Цанков, диригент Асен Найденов. Участват Нина Кираджиева като Демна, Лидия Диамандиева – Струна, Живко Бисеров – Найден, Лили Берон – Босилка и др.

Първото представление се превръща в културно събитие. И публика, и критика приемат с възторг новото художествено явление. Страниците на софийските вестници са залети с рецензии за постановката. Пишат не само музикални критици, но и писатели, журналисти и представители на културната общественост. Всички предричат на творбата дълъг живот. До края на сезон 1942-1943 г. „Нестинарка” е играна 30 пъти, нещо невероятно за българско сценично произведение по онова време. В някои от представленията в ролята на Демна е самата Мария Димова.

По материали от http://art.blog.libvar.bg/

По публикацията работи: Мила Маринова

Галерия

Още от категорията

Сериозно за изложбата на Веселин Дамянов "(Не)сериозно

Днес от 18.00 часа в изложбена зала „Лубор Байер" е представянето на гостуващата изложба (Не)сериозно на Веселин Дамянов - Ves. Това ще бъде нейната премиера извън Града на розите. В града на поетите и художниците експозицията може да бъде разгледана..

публикувано на 03.02.23 в 15:21
Снимка: ДТ

Мара Шопова и сцената - същността на един живот

Една от първите актриси на театралната сцена в Стара Загора, първата жена, поставила оперно представление в България, първият глас на радио Стара Загора – зад всичко това стоят името, трудът и сърцето на Мара Шопова. Жената, без която градският..

публикувано на 03.02.23 в 12:08

За първи път в Стара Загора гостува танцова компания Дерида

На 2,3 и 4 февруари 2023 година танцова компания Дерида Денс гостува на сцената на Държавна опера Стара Загора със спектаклите „Темел”, FRACTUS и „Телепорт”.   "Темел" е съвременен спектакъл вдъхновен от фолклора ни. Той е изграден върху личното..

публикувано на 01.02.23 в 16:00

„Игра на доверие“ с участието на актьора Александър Димов тръгва по кината на 17 февруари

„Игра на доверие“ е новият български филм с участието на актьора Александър Димов. Лентата ще бъде с премиера на голям екран на 17 февруари. Главните роли се изпълняват от Яна Маринова (Даниела), Луиза Григорова-Макариев (Елена), Владимир Зомбори и..

публикувано на 31.01.23 в 16:46

Под липите гостува изложбата (НЕ)СЕРИОЗНО на Веселин Дамянов – Ves

Представителството на Съюза на българските художници - Стара Загора очакват гостуваща изложба на Художествена галерия – Казанлък. Експозицията „(НЕ)Сериозно" ще бъде открита в петък – 3 февруари, от 18.00 часа, в изложбена зала „Лубор Байер" . Това ще..

публикувано на 30.01.23 в 14:56

Изкуството остана единственото място за спасение

Със сигурност познавате музиката на Имре Калман! Ако обичате оперетата без затруднение ще назовете някои от емблематичните му произведения , като "Царицата на чардаша", "Феята на карнавала", "Баядерка", "Херцогинята от Чикаго", "Принцесата на цирка" и..

публикувано на 29.01.23 в 17:38
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора за следващата седмица

                                                        Културен афиш  30 януари  - 5 февруари 30 януари  /понеделник/ „Училище по магьосничества“ – благотворителен мюзикъл от деца за деца на ДЮССИ „Алегра“..

публикувано на 27.01.23 в 15:31

„Завод“ по Вапцаров е спектакъл за важността на всеки един човек

Тази вечер от 19,30 Кукленият театър в Стара Загора ще представи най-новото си премиерно заглавие за възрастни. Това е завладяващият спектакъл „Завод“ по стихове на Никола Вапцаров, вплетени в невероятна хореография, сценография, музика и игра..

публикувано на 27.01.23 в 14:10

Екипът на филма "Майка" ще гостува и в Стара Загора

"Елена, влюбена в работата си театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с..

публикувано на 26.01.23 в 14:59

СОЛИ връчва Първи годишни награди

Съюз на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ е млада, но много дейна и активна организация. Тя обединява над 54 организации в сферата на изкуството с около 10 000 пряко засегнати лица на територията на цялата страна. СОЛИ има за цел да..

публикувано на 24.01.23 в 15:46