Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Арбористът Димитър Захариев: Сериозната редукция на короната съкращава живота на дървото

Сериозното орязване на короните, особено при възрастни дървета, води обикновено до влошаване на състоянието и загиването им във времето. За това предупреди Димитър Захариев, един от първите арбористи у нас и съосновател на Асоциацията на арбористите в България. 

Поводът да го потърсим е извършващата се в момента санитарна резитба на дърветата в Стара Загора, която предизвиква възмущение сред част от гражданите и много въпроси дали се прави правилно. 

"Визуалният оглед е крайно недостатъчен, за да се прецени дали едно дърво е опасно. Поддръжката на всяко дърво започва с неговата оценка от квалифицирани специалисти с необходимата апаратура като резистографи, арбтомографи и др.", каза Димитър Захариев. 

Обследване на дърво от арборист

Окастрянето или сериозната редукция на короната е манипулация, която много често възрастните дървета не могат да понесат и практиката показва, че където има такива намеси, след време тези дървета загиват.

"При нараняване от такъв мащаб обикновено започват гнилостни процеси на мястото на отрезите. По-силните дървета частично се възстановяват и може да формират вторична корона, но новите клони са слаби и връзката им с основното стебло не е стабилна. С нарастването на тези клони и при последващи натоварвания от вятър, сняг и т.н., може да се отчупят и представляват много голяма опасност за намиращите се в близост обекти и съоръжения", обясни Димитър Захариев.     

          

Той отбеляза също, че дърветата в града създават хабитат за различни животни - насекоми, прилепи, птици. Премахвайки ги, се разрушава цяла екосистема.  

Какво каза още арбористът за "иновативния" метод за запълване на хралупите на дърветата в Стара Загора с монтажна строителна пяна и кои градове у нас се отличават с добро поддържане и грижа за дървесната растителност - можете да чуете от интервюто с Димитър Захариев в звуковия файл.