Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Банята в село Ягода се бори за наградата на публиката за сграда на годината

Снимка: Кристина Русева

 

 От днес до 14-ти декември желаещите могат да гласуват за възстановения бански комплекс в мъглижкото село Ягода, който се състезава за наградата на публиката в Националния годишен конкурс "Сграда на годината". Това съобщи за РСЗ кметът на община Мъглиж Душо Гавазов.  "Жителите на с. Ягода, на община Мъглиж и аз и моят екип приемаме като изключително признание този факт, че банският комплекс  получи грамота за номинация за участието в този престижен национален конкурс. Защото всички знаят през какво минахме - колко усилия и какви препятствия преодоляхме за тези повече от 10 години, за да спасим архитектурния шедьовър на арх. Христо Димов.", коментира за РСЗ ксметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов, на чиято територия се намира обекта.  Той припомни, че когато се взима решение за спасяването и реконструкцията на комплекса и пространството около него, общината е поела дългосрочен дълг от 1 750 000 лв. За това нейно решение са били уведомени жителите на общината на общественото обсъждане и те са го одобрили. С днешна дата кметът Гавазов уверява, че тази сума не застрашава финансовата стабилност на малката община. Допълнително са били отпуснати и 200 000 лв. от МРРРБ за покрива и подпокривното пространство. 

   Доказателство за оправдания и премерен риск, за необходимостта от запазването на уникалната сграда на банята и на комплекса като функционалност, е че за тези два месеца от откриването му са преминали малко над 8 000 д., а интересът към него привлича хора от цялата страна. Приключи работата на 33-членното жури  на Националния  конкурс ,,Сграда на годината 2022”, с педседател арх. Георги Станишев. Община Мъглиж участва в този конкурс с проект ,, Консервационна реставрация на съществуваща сграда - Минерална баня с. Ягода”. Проектът  получи номинация в конкурса - Грамота и продължава участието си във вота ,,Сграда на публиката”, чрез онлайн гласуване в сайта на конкурса- www.buildingoftheyear.bg , от 01 до 14.12.2022 год.

"Благодаря на всички участници в реализацията на този грандиозен проект, но най-вече на жителите на Общината за сърдечната подкрепа и доверие! На всички ,, професионални оплаквачи”, опитващи се да обезличат реставрацията на тази култова сграда, ще отговоря простичко: Уважаеми дами и господа, в политиката също има морал!" Това написа на личната си страница кметът Душо Гавазов.

Чуйте цялото интервю с кмета на Мъглиж Душо Гавазов в звуковия файл.


Още от категорията

За първи път в Стара Загора гостува танцова компания Дерида

На 2,3 и 4 февруари 2023 година танцова компания Дерида Денс гостува на сцената на Държавна опера Стара Загора със спектаклите „Темел”, FRACTUS и „Телепорт”.   "Темел" е съвременен спектакъл вдъхновен от фолклора ни. Той е изграден върху личното..

публикувано на 01.02.23 в 16:00

„Игра на доверие“ с участието на актьора Александър Димов тръгва по кината на 17 февруари

„Игра на доверие“ е новият български филм с участието на актьора Александър Димов. Лентата ще бъде с премиера на голям екран на 17 февруари. Главните роли се изпълняват от Яна Маринова (Даниела), Луиза Григорова-Макариев (Елена), Владимир Зомбори и..

публикувано на 31.01.23 в 16:46

Под липите гостува изложбата (НЕ)СЕРИОЗНО на Веселин Дамянов – Ves

Представителството на Съюза на българските художници - Стара Загора очакват гостуваща изложба на Художествена галерия – Казанлък. Експозицията „(НЕ)Сериозно" ще бъде открита в петък – 3 февруари, от 18.00 часа, в изложбена зала „Лубор Байер" . Това ще..

публикувано на 30.01.23 в 14:56

Изкуството остана единственото място за спасение

Със сигурност познавате музиката на Имре Калман! Ако обичате оперетата без затруднение ще назовете някои от емблематичните му произведения , като "Царицата на чардаша", "Феята на карнавала", "Баядерка", "Херцогинята от Чикаго", "Принцесата на цирка" и..

публикувано на 29.01.23 в 17:38
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора за следващата седмица

                                                        Културен афиш  30 януари  - 5 февруари 30 януари  /понеделник/ „Училище по магьосничества“ – благотворителен мюзикъл от деца за деца на ДЮССИ „Алегра“..

публикувано на 27.01.23 в 15:31

„Завод“ по Вапцаров е спектакъл за важността на всеки един човек

Тази вечер от 19,30 Кукленият театър в Стара Загора ще представи най-новото си премиерно заглавие за възрастни. Това е завладяващият спектакъл „Завод“ по стихове на Никола Вапцаров, вплетени в невероятна хореография, сценография, музика и игра..

публикувано на 27.01.23 в 14:10

Екипът на филма "Майка" ще гостува и в Стара Загора

"Елена, влюбена в работата си театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с..

публикувано на 26.01.23 в 14:59

СОЛИ връчва Първи годишни награди

Съюз на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ е млада, но много дейна и активна организация. Тя обединява над 54 организации в сферата на изкуството с около 10 000 пряко засегнати лица на територията на цялата страна. СОЛИ има за цел да..

публикувано на 24.01.23 в 15:46

Полиграфическо издание "Енеолитна Сърнена гора" и Концепцията на скулптурата "Събирач на Енергия" представят в изложбена зала „Байер"

На 27 януари., от 18:00 часа, в изложбена зала "Лубор Байер", ще бъдат представени Полиграфическо издание "Енеолитна Сърнена гора" и Концепцията на скулптурата "Събирач на Енергия". Двата проекта се осъществяват с подкрепата на Национален Фонд..

публикувано на 24.01.23 в 14:31

Творби от националната изложба "Лудогорие" гостуват в Стара Загора

Днес, 24 януари, от 18.00 часа, в западната зала на Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита гостуващата от Разград и ХГ „Проф. Илия Петров” изложба „Лудогорие”. В експозицията са включени 42 избрани творби, от различни жанрове..

публикувано на 24.01.23 в 11:31