Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Националната опера гостува на старозагорска сцена с Вазовите "Чичовци"

С оперния спектакъл ще бъде закрит 52-ят Фестивал на оперното и балетното изкуство

52-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора ще бъде закрито с „Чичовци“- постановка  на Софийската опера и балет. Една музикална творба на композитора Лазар Николов по едноименната повест на Иван Вазов, но с изключително съвременно звучене, предадено чрез режисьорския прочит на директора на Националния оперен театър акад. Пламен Карталов.


"Езикът на Иван Вазов и този на Лазар Николов е наистина един авангарден феномен. И при двамата големи български майстори, единият на словото, другият на музиката, които са живели в различни епохи и в дистанцията на едно дълго време -  близо век, виждаме, че техният стил на изразяване изпреварва тяхното съвремие. Затова неслучайно се обърнах към ироничната характеристика на творбата в контекста на нашето време. И неслучайно пренасям действието в един луксозен санаториум, където нашите чичовци са се разположили. Дали в Ганкиното кафене или на друго място - няма значение. Онази пророческа мечтателност на "чичовците" отпреди Освобождението и след Освобождението до наши дни, ни дава един контекст на мисли: Всъщност какво се е променило?", казва режисьорът Пламен Карталов и допълва: "Както чичовците при Вазов седят в кафенето, бръщолевят, чепкат събития за бъдещето, но нищо не правят, нищо не се случва и живеят в това безвремие, в което убежището е удобство в робство. Точно това убежище - удобство в робство, ни кара да смятаме, че безвремието на нашите чичовци продължава и в наши дни."

Ден преди да спуснем завесата на фестивала, чуйте какво казва още в интервю за Радио Стара Загора режисьорът на спектакъла и директор на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов: 


Галерия

Още от категорията

За първи път в Стара Загора гостува танцова компания Дерида

На 2,3 и 4 февруари 2023 година танцова компания Дерида Денс гостува на сцената на Държавна опера Стара Загора със спектаклите „Темел”, FRACTUS и „Телепорт”.   "Темел" е съвременен спектакъл вдъхновен от фолклора ни. Той е изграден върху личното..

публикувано на 01.02.23 в 16:00

„Игра на доверие“ с участието на актьора Александър Димов тръгва по кината на 17 февруари

„Игра на доверие“ е новият български филм с участието на актьора Александър Димов. Лентата ще бъде с премиера на голям екран на 17 февруари. Главните роли се изпълняват от Яна Маринова (Даниела), Луиза Григорова-Макариев (Елена), Владимир Зомбори и..

публикувано на 31.01.23 в 16:46

Под липите гостува изложбата (НЕ)СЕРИОЗНО на Веселин Дамянов – Ves

Представителството на Съюза на българските художници - Стара Загора очакват гостуваща изложба на Художествена галерия – Казанлък. Експозицията „(НЕ)Сериозно" ще бъде открита в петък – 3 февруари, от 18.00 часа, в изложбена зала „Лубор Байер" . Това ще..

публикувано на 30.01.23 в 14:56

Изкуството остана единственото място за спасение

Със сигурност познавате музиката на Имре Калман! Ако обичате оперетата без затруднение ще назовете някои от емблематичните му произведения , като "Царицата на чардаша", "Феята на карнавала", "Баядерка", "Херцогинята от Чикаго", "Принцесата на цирка" и..

публикувано на 29.01.23 в 17:38
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора за следващата седмица

                                                        Културен афиш  30 януари  - 5 февруари 30 януари  /понеделник/ „Училище по магьосничества“ – благотворителен мюзикъл от деца за деца на ДЮССИ „Алегра“..

публикувано на 27.01.23 в 15:31

„Завод“ по Вапцаров е спектакъл за важността на всеки един човек

Тази вечер от 19,30 Кукленият театър в Стара Загора ще представи най-новото си премиерно заглавие за възрастни. Това е завладяващият спектакъл „Завод“ по стихове на Никола Вапцаров, вплетени в невероятна хореография, сценография, музика и игра..

публикувано на 27.01.23 в 14:10

Екипът на филма "Майка" ще гостува и в Стара Загора

"Елена, влюбена в работата си театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с..

публикувано на 26.01.23 в 14:59

СОЛИ връчва Първи годишни награди

Съюз на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ е млада, но много дейна и активна организация. Тя обединява над 54 организации в сферата на изкуството с около 10 000 пряко засегнати лица на територията на цялата страна. СОЛИ има за цел да..

публикувано на 24.01.23 в 15:46

Полиграфическо издание "Енеолитна Сърнена гора" и Концепцията на скулптурата "Събирач на Енергия" представят в изложбена зала „Байер"

На 27 януари., от 18:00 часа, в изложбена зала "Лубор Байер", ще бъдат представени Полиграфическо издание "Енеолитна Сърнена гора" и Концепцията на скулптурата "Събирач на Енергия". Двата проекта се осъществяват с подкрепата на Национален Фонд..

публикувано на 24.01.23 в 14:31

Творби от националната изложба "Лудогорие" гостуват в Стара Загора

Днес, 24 януари, от 18.00 часа, в западната зала на Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита гостуващата от Разград и ХГ „Проф. Илия Петров” изложба „Лудогорие”. В експозицията са включени 42 избрани творби, от различни жанрове..

публикувано на 24.01.23 в 11:31