Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Екипът на филма "Майка" ще гостува и в Стара Загора

"Елена, влюбена в работата си театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена ще преоткрие думата „майка“. Вдъхновен от истинска история филмът на свой ред вдъхновява зрителите с идеята, че всеки от нас може да промени света за по-добро."

Това е филмът "Майка", който от 13 януари е по кината в България. Режисьор на лентата е Зорница София, вдъхновена от историята на Елена Панайотова, оператор е Крум Луис-Алирио Родригес, музиката е дело на Дарко Маркович.

"Майка" печели "Златна роза", а за малко даже беше претендент за чуждоезичен Оскар, но 3 минути английски в повече разделиха екипа с тази възможност. В момента филмът обикаля фестивали в целия свят и се радва на голям зрителски интерес и у нас. Това е филм за "алтернативна форма на майчинство", както точно го анонсира Film New Europe преди година.

Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют в главна роля в киното. Участват още хърватската звезда Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития Перис Уамбуи и Стив Матиас. Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори. Те са сираци или деца от улицата.

"Децата имат нужда от любов, нашето време и внимание - нищо друго!" - сподели за Радио Стара Загора актрисата Дария Симеонова. Чуйте цялото интервю Поли Гънчева с Дария в прикачения файл: 

На 27 януари 2023 г. в Стара Загора зрителите от града ще имат възможност не само да гледат филма "Майка", но и за среща с авторите след прожекцията

"Заповядайте да споделим впечатления и емоции, ще се радваме да отговорим на въпросите ви" - приканва развълнуваната режисьорка Зорница София. Как се ражда идеята за филма, колко време коства да бъде създаден, за мисията, отзивите и посланията чуйте в интервюто със Зорница София тук: БНР подкасти:

Още от категорията

снимка: Светлана Смолева чете откъс от

Комикс за незрящи или как звучи зеленото

Гласовете на разказвачите в съвременния свят звучат все по-разнообразно и търсят своите нови аудитории.  Това правят от екипа, заел се с амбициозната задача да разкаже за незрящи българският комикс „Русалии“ от Мая Бочева.  За целта от сдружение..

публикувано на 20.03.23 в 13:27

Ели Раданова е женствена и провокативна в новата си песен и видео - „Силуети”

В новият си сингъл „Силуети” Ели Раданова разкрива една по-лирична и интимна страна от себе си. Изпълнителката споделя, че реализира настоящия проект с мисията да достигне до тази част от публиката, за която еротиката в музиката не е тема табу. Още в..

публикувано на 19.03.23 в 15:24

Изложба “Жената творец: думи, цветове, метафори” представят в зала „Байер“

Представителството на Съюза на българските художници - Стара Загора кани любителите на съвременните визуални изкуства на откриването на изложба “Жената творец: думи, цветове, метафори” . Куратор на експозицията е Катя Тинева-Гюрковска...

обновено на 17.03.23 в 16:56

Два дебюта в мистичната опера "Фауст" на 17 март

Поради заболяване на изпълнители операта с кукли „Фауст“ от Шарл Гуно ще има представление само на 17 март, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора , съобщават от културната институция. Спектакълът на 16 март пада от афиша, но на 17..

публикувано на 15.03.23 в 17:32

За пети път VI ОУ "Свети Никола" организира състезанието „Българският език е лесен и интересен“

За пети път VI ОУ „Свети Никола“ организира състезанието „Българският език е лесен и интересен“. Тази година надпреварата имаше специално посвещение – 182 години Светиниколско училище. Състезанието цели да подпомогне и да повиши езиковите..

публикувано на 14.03.23 в 16:35

Куклен Театър Сливен е отличен на първо място сред 80-сет с проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“

Театърът е изкуството, което обединява литературата, музиката, живописта, танца, архитектурата и дизайна. Артисти откукления театър  в Сливен, педагози, театрални професионалисти от Норвегия, деца и родители от ромската общност в града, ще бъдат..

публикувано на 14.03.23 в 11:03

Втори национален конкурс за късометражно игрално кино обявиха в Стара Загора

Организаторите на втория национален конкурс за късометражно игрално кино са Международния младежки център Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие в града. Конкурсът има за цел да открие млади киноталанти и да даде възможност за..

публикувано на 13.03.23 в 15:30

Обявиха Националния ученически конкурс "Майчице свята" за есе в Ямбол

По повод големия християнски празник „Благовещение“, Народно читалище „Съгласие“  в Ямбол обяви Националния конкурс „Майчице свята“ за ученическо есе. В 16-тото издание на конкурса имат право да участват ученици от цялата страна от 1-ви до 12-ти клас,..

публикувано на 13.03.23 в 13:10

"Фигури от сол" на Ралица Райкова гостува в Стара Загора

Библиотека "Родина" организира поетична вечер с гост автор Ралица Райкова. Младата писателка ще представи своята дебютна стихосбирка "Фигури от сол" на 13.03. от 17:30 ч. в къща музей "Гео Милев".  Ралица Райкова е носител на първа награда от 38-то..

публикувано на 13.03.23 в 10:30

Конкурсът "Нарисувай ми театър" търси млади почитатели на театралното изкуство

Драматичен театър (ДТ) „Гео Милев“ Стара Загора обяви конкурс за рисунка "Нарисувай ми театър", по случай Международния ден на театъра 27 март.  " След среща в някои училища, където наши актьори изпълниха част от представления пред учениците,..

публикувано на 12.03.23 в 12:00