Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Завод“ по Вапцаров е спектакъл за важността на всеки един човек

Кукленият театър в Стара Загора ще представи най-новото си премиерно заглавие за възрастни

Снимка: Куклен театър- Стара Загора

Тази вечер от 19,30 Кукленият театър в Стара Загора ще представи най-новото си премиерно заглавие за възрастни. Това е завладяващият спектакъл „Завод“ по стихове на Никола Вапцаров, вплетени в невероятна хореография, сценография, музика и игра на актьорския състав в режисьорския дебют на Полина Христова.

„Завод“ е спектакъл за Вселената скрита в душата на малкия човек.... Малък не по възраст, а по значимост. Спектакъл за важността на всеки един човек – на мислите, мечтите и копнежите му. На онзи, който търси все още смисъл в присъствието си на Земята, но под саждите и маслата от машините е затулил дълбоко в себе си вярата, смелостта и надеждата.

„Завод“ е крясък за човека. Песен за човека. Любов към човека!“, това споделя екипът зад представлението.

И да, в този спектакъл Вапцаров е показан без идеология, показан е стремежът към свобода, вярата и какво прави заводът с тях и човека.


Този завод е сюрреалистичен, всичко се случва вътре, хората не излизат. „В завод се мълчи, в завод се работи, в завод се спи“, това са и първите думи на сцената на фона на индустриалната конструкция.

В целия спектакъл ще чуете само думите на Вапцаров, почти липсват реплики извън стиховете, а останалото е изключителна актьорска игра, сценография, хореография и музика. Режисьорските решения карат зрителя да се потопи в истинска индустриална атмосфера.

За да изгради тази атмосфера на сцена режисьорът Полина Христова, посещава местна леярна, където вижда атмосфера, запазена в стиховете на Вапцаров.


„Завод“ е режисьорски дебют на Полина Христова, добила популярност с репортерска рубрика в Господари на ефира. Тя споделя, че се чувства обвързана с Вапцаров и е решила да постави първо него на сцена. Стиховете на поета са я вдъхновили още когато е писала своя моноспектакъл „Полетът на къртицата“. Авторското куклено представление на Христова, под режисурата на Веселка Кунчева донесе и номинация за „Аскеер“.

Драматизацията и режисурата на „Завод“ са дело на Полина Христова, но тя споделя, че работата и е повлияна изключително от Веселка Кунчева, която вече пожъна успехи награди с Кукления театър в Стара Загора със спектаклите „Страх“ и „Прегаряне“. Кунчева е и консултант на „Завод“.

Сценограф е Марина Янева, а композитор Милен Апостолов. Хореограф е Явор Кунчев.

В ролите са блестящите актьори Анна-Валерия ГостанянЕлица МатеваИвана БобойчеваЙордан ТинковКирил АнтоновЛюбен Чанев и Любомир Желев.

В събота от 19,30 в Кукления театър ще се играе второто премиерно представление на „Завод“. На 22 февруари ще бъде игран и посветен на 100- годишнината от рождението на театралната легенда Юлия Огнянова, издаде директорът на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков.


Още от категорията

снимка: Светлана Смолева чете откъс от

Комикс за незрящи или как звучи зеленото

Гласовете на разказвачите в съвременния свят звучат все по-разнообразно и търсят своите нови аудитории.  Това правят от екипа, заел се с амбициозната задача да разкаже за незрящи българският комикс „Русалии“ от Мая Бочева.  За целта от сдружение..

публикувано на 20.03.23 в 13:27

Ели Раданова е женствена и провокативна в новата си песен и видео - „Силуети”

В новият си сингъл „Силуети” Ели Раданова разкрива една по-лирична и интимна страна от себе си. Изпълнителката споделя, че реализира настоящия проект с мисията да достигне до тази част от публиката, за която еротиката в музиката не е тема табу. Още в..

публикувано на 19.03.23 в 15:24

Изложба “Жената творец: думи, цветове, метафори” представят в зала „Байер“

Представителството на Съюза на българските художници - Стара Загора кани любителите на съвременните визуални изкуства на откриването на изложба “Жената творец: думи, цветове, метафори” . Куратор на експозицията е Катя Тинева-Гюрковска...

обновено на 17.03.23 в 16:56

Два дебюта в мистичната опера "Фауст" на 17 март

Поради заболяване на изпълнители операта с кукли „Фауст“ от Шарл Гуно ще има представление само на 17 март, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора , съобщават от културната институция. Спектакълът на 16 март пада от афиша, но на 17..

публикувано на 15.03.23 в 17:32

За пети път VI ОУ "Свети Никола" организира състезанието „Българският език е лесен и интересен“

За пети път VI ОУ „Свети Никола“ организира състезанието „Българският език е лесен и интересен“. Тази година надпреварата имаше специално посвещение – 182 години Светиниколско училище. Състезанието цели да подпомогне и да повиши езиковите..

публикувано на 14.03.23 в 16:35

Куклен Театър Сливен е отличен на първо място сред 80-сет с проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“

Театърът е изкуството, което обединява литературата, музиката, живописта, танца, архитектурата и дизайна. Артисти откукления театър  в Сливен, педагози, театрални професионалисти от Норвегия, деца и родители от ромската общност в града, ще бъдат..

публикувано на 14.03.23 в 11:03

Втори национален конкурс за късометражно игрално кино обявиха в Стара Загора

Организаторите на втория национален конкурс за късометражно игрално кино са Международния младежки център Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие в града. Конкурсът има за цел да открие млади киноталанти и да даде възможност за..

публикувано на 13.03.23 в 15:30

Обявиха Националния ученически конкурс "Майчице свята" за есе в Ямбол

По повод големия християнски празник „Благовещение“, Народно читалище „Съгласие“  в Ямбол обяви Националния конкурс „Майчице свята“ за ученическо есе. В 16-тото издание на конкурса имат право да участват ученици от цялата страна от 1-ви до 12-ти клас,..

публикувано на 13.03.23 в 13:10

"Фигури от сол" на Ралица Райкова гостува в Стара Загора

Библиотека "Родина" организира поетична вечер с гост автор Ралица Райкова. Младата писателка ще представи своята дебютна стихосбирка "Фигури от сол" на 13.03. от 17:30 ч. в къща музей "Гео Милев".  Ралица Райкова е носител на първа награда от 38-то..

публикувано на 13.03.23 в 10:30

Конкурсът "Нарисувай ми театър" търси млади почитатели на театралното изкуство

Драматичен театър (ДТ) „Гео Милев“ Стара Загора обяви конкурс за рисунка "Нарисувай ми театър", по случай Международния ден на театъра 27 март.  " След среща в някои училища, където наши актьори изпълниха част от представления пред учениците,..

публикувано на 12.03.23 в 12:00