Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мара Шопова и сцената - същността на един живот

Снимка: ДТ "Гео Милев"

Една от първите актриси на театралната сцена в Стара Загора, първата жена, поставила оперно представление в България, първият глас на радио Стара Загора – зад всичко това стоят името, трудът и сърцето на Мара Шопова. Жената, без която градският живот и култура между 20-те и 70-те години на миналия век, не би бил същият. За нея самата се знае и много и малко. 

Мария Делчева Митева е родена на първи или на десети октомври 1894 година в Хасково. Документите не са еднозначни за точния ден и това е само един от многото въпроси около живота й.

Аз си спомням в много ранните години една голяма стая, където живееше моята баба, много често правеха репетиции там. Защото тогава основното за тях беше да си свършат работата и то по най-добрия начин. Нямаше претенции за пари и други.

Разказва внукът Димчо Дандов, с когото се опитваме да разплетем родословното дърво на Мара Шопова. Знаем, че на 17 тя вече е омъжена за Петър. На места той е записан като Райжеков, на други – като Гюргаков. Децата им си поделят двете фамилии. През 1920 година, вече вдовица, Мария пристига в Стара Загора заедно с брат си – Данчо Делчев и двете си деца – Петър Райжеков и Кичка Гюргакова. Започва артистична кариера на сцената на дружество "Театър".

От предадените документи се вижда, че тя се е изявявала на сцената не само като актриса, тя се е изявявала и като режисьор, тя е правела пиеси и постановки по училища, по читалища. Помагала е на новопостъпилите актьори в театъра, обяснява Христина Дучева от Държавния архив в Стара Загора, където Мара Шопова лично предава документите за своя живот. Само дневниците й са над 1000 страници.

Едновременно с ролите на театралната сцена, Мара Шопова записва името си като първата жена постановчик на българския музикален театър. Тя режисира първата опера на старозагорска сцена – „Гергана“ на Маестро Георги Атанасов.

И всъщност старозагорската опера е единственият оперен театър в България, който от този първи спектакъл – 1-ви юли 1925 година,  не е прекратявал дейността си, казва Ема Жунич от Държавната опера в Стара Загора и допълва:

И е много странно, тя е артистка, но приема и започва с режисурата, учила е артистите буквално как да ходят по сцената, държала ги е за ръка.

На 19 февруари 1936 година Мара Шопова е първата, която застава пред микрофона на радио Стара Загора, а през 50-тте години на миналия век играе и в няколко филма. Димчо Дандов си спомня:

Силните светлини и прожектори оказаха влияние върху зрението й. И дори почти ослепяла, тя с една голяма лупа четеше. Единствената й връзка беше стационарният телефон и непрекъснато общуваше с артисти, с известни личности. Един човек широко скроен.

Автентичният глас на Мара Шопова и какво пише в дневниците й можете да чуете в прикачения звуков файл. Още от категорията

Даниел Русев събра в изложба всичко, което обича

Художникът Даниел Русев представя 11-та си самостоятелна изложба. Мотото на експозицията е „Всичко, което обичам“. Откриването е днес от 17.30 часа в Галерия „Форум“, Хасково. В творческата изява са включени общо 32 творби, маслена живопис, акварел и..

публикувано на 28.03.23 в 17:17
Регионална библиотека „Сава Доброплодни

Дни на приказките за 24-и път в Сливен

Регионалната библиотека в Сливен организира Дни на приказките по програмата "Във вълшебния свят на приказките.  До края на работната седмица в библиотеката отваря врати приказен театър  стотици деца от сливенските училища посещават по график..

публикувано на 27.03.23 в 16:49

Национален конкурс "Моята паричка" с поглед към финансовата грамотност на децата

Националният конкурс за детска рисунка "Моята паричка" кани децата до 12 годишна възраст да претворят в рисунка свой дизайн на банкнота от съществуваща или измислена валута. "В центъра на инициативата е артистичния изказ на конкурсът, но той се явява..

публикувано на 27.03.23 в 16:12
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукленият театър посреща Международния ден на театъра с „Дигитално оживели кукли”

 „Дигитално оживели кукли“ ще зарадва гостите на Кукления театър в Стара Загора навръх 27 март- Международния ден на театъра. Проектът беше показан ексклузивно в рамките на МКТФ „Пиеро“ 2021 и сега се завръща като постоянна атракция във фоайето..

публикувано на 27.03.23 в 09:20

Куклите на Шенгюл Ахмедова изпъстриха музей „Чудомир“

В литературно-художествения музей в Казанлък днес бе официално открита изложбата „Паралелни светове“ на Шенгюл Ахмедова, която представя колекция от кукли, пресъздаващи както приказни герои, така и героите на Чудомир. Изложбата е част от програмата..

публикувано на 26.03.23 в 17:00

Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник Стършел

"Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник „Стършел“ " е поканата на Художествена галерия (ХГ)  Казанлък към всички почитатели на платформата „Събота в галерията“. Гост – лектор на срещата е  доцентът по теория и история на..

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Създават Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Провеждането на международен архитектурен конкурс за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора обсъдиха на среща в Министерството на културата директорът на Кукления театър Дарин Петков и заместник- министърът Марина..

публикувано на 24.03.23 в 15:46

Първи детски фестивал "Приказен свят" в Стара Загора

Детски пролетен фестивал „Приказен свят“ кани всички деца и родители в света на книгите и изкуствата в събота, 25 март,  от 11.00 до 18.00 часа във Военен клуб - Стара Загора. Български издателства на детски книги и писатели, носители на множество..

публикувано на 23.03.23 в 14:57
снимка: Държавен куклен театър Сливен

Яница Халачева: най-важните зрители са децата

Яница Халачева от кукления театър в Сливен спечели наградата „Сивина“ за актьорски дебют . Призът за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство се връчва за 13-та поредна година. Актрисата бе отличена за ролята й на принцесата в постановката..

публикувано на 23.03.23 в 09:16

Ирина Флорин с нов сингъл и концерт в Стара Загора, който е част от турнето на изпълнителката

Българската поп изпълнителка Ирина Флорин продължава турнето по случай най-новия си албум „Знак“. Изпълнителката обяви датите и за останалите градове. На 22 април ще зарадва своите почитатели в Стара Загора, където в популярен клуб за жива музика ще..

публикувано на 22.03.23 в 18:57