Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В еврозоната има по-ниска инфлация, да работим за присъединяване и изсветляване на икономиката

| обновено на 09.02.23 в 15:35
Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Пределните търговски надценки са практика в европейските страни и прокарват държавната политика по отношение на жизненоважни стоки, каквито са храните и лекарствата. На този фон поскъпването им у нас е драстично. В същото време в почти всички държави в ЕС ДДС за храните и лекарствата е между 2-4 пъти по-нисък от общата им ставка, тоест движи се между 5-10%. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов. Той се обяви за данъчни промени с внасянето на Бюджет 2023 в следващия парламент. 

"Не би могло още дълго време основните приходи по ДДС да идват от потребителите на горива, храни и лекарства. Делът на ДДС като основен източник на приходи в бюджета също би могъл да бъде намален за сметка на увеличен дял на други данъци - преки или косвени. Ние имаме прекалено висока зависимост в нашия бюджет като приходна част от ДДС", отбеляза в предаването "Час пик" експертът. 


С наличните в момента възможности - и икономически, и политически България трябва да следва заложения график 1 януари 2024 година за присъединяване към еврозоната.

"За да се случи това, ние трябва наистина да имаме желание и да работим много в оставащите месеци. Когато някой не иска да свърши някаква работа, обикновено най-лесният начин е да я отложи във времето. По този начин ние не би следвало да подхождаме към членството си. Графикът не е променян, той си остава началото на следващата година. Ако искаме предоговаряне на този график за по-нататък, твърде вероятно е да се поставят и други условия и изисквания, защото самото членство в еврозоната е динамичен процес", предупреди икономистът.

Няма опасност за спестяванията. Валутният курс вече е фиксиран в Закона за валутния борд и няма законови основания да се променя. Ние имаме фиксиран валутен курс към еврото повече от 20 години (б. ред.: фиксиран курс от 1,95583 лева за 1 евро). И никой нищо няма да загуби. България има макроикономическа стабилност с курса, каквато например Хърватия нямаше. При тях куната беше свободно конвертируема валута. 

Всички държави в еврозоната се развиват по-добре икономически - стандарт на живот, покупателна способност. През миналата година инфлацията в 20-те страни от еврозоната беше почти два пъти по-ниска, отколкото в България. 

Запитан ще бъде ли гарантирана стабилността на банковата ни система, за да няма нови казуси като КТБ в бъдеще, икономистът обясни, че при присъединяване ставаме член на Банковия съюз и гаранционните механизми. Всички депозити у нас ще получат до 1 млн. евро гаранция. България ще стане равноправен член на ЕЦБ, която има водеща роля за поддържане на ценовата стабилност и лихвените нива за страните приели еврото.

Членството на България в еврозоната предполага по-голям интерес от страна на инвеститорите. В отговор на въпрос Гълъбинов бе категоричен, че присъединяването на страната ще изсветли икономиката, "ще способства за подобряване прозрачността на цялата ни търговия, по-голяма предсказуемост и за данъчните приходи". Членството дава възможност и за подобрен кредитен рейтинг и за облекчени условия, при които да се финансираме с международни заеми срещу еврооблигации. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борислав Цеков

Борислав Цеков: Не може да се разтяга до неузнаваемост процедурата за връчване на мандати

Конституционната процедура с връчването на мандатите за съставяне на правителство за пореден път в последните години е в центъра на общественото внимание. Липсата на парламентарно мнозинство в 50-ия парламент е видно и създаването на редовно..

публикувано на 18.07.24 в 14:15
Ибрахим Карахасан-Чънар

Ако оцелее, ДПС ще стане партийка с малка роля в политическия живот

Дали ДПС ще продължи да съществува, ще стане ясно на следващите избори. Но и да продължи, тя няма да има досегашната си сила на балансьор, прогнозира в предаването „Час пик“ докторът на историческите науки Ибрахим Карахасан Чънар. По думите му, ако..

публикувано на 15.07.24 в 14:55
Георги Киряков

Георги Киряков: Малко вероятно е създаването на редовно правителство

Няма дилема кой ще спечели битката в ДПС. Основният електорат на партията си остава с почетния председател Ахмед Доган . Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Той все пак уточни, че Делян Пеевски е натрупал..

публикувано на 15.07.24 в 08:53

Геновева Трифонова от Казанлък е участник в космическия лагер Space Camp Turkey

И тази година клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски”, гр. Казанлък изпраща участник в Space CampTurkey 2024. Това е десетокласничката Геновева Трифонова. Тя е един от най-изявените ученици в клуба, носителка е ежегодно на десетки награди..

публикувано на 14.07.24 в 13:18
Мехмед Зейнел

Общинското предприятие "Мересев" има стратегия за превръщането си в един от символите на Стара Загора

Общинското дружеството „Мересев“ в Стара Загора ще се регистрира като социално предприятие. Фирмата отговаря на всички необходими критерии на Министерството на труда и социалните политики за предприятия, които поддържат по-голяма социална роля чрез..

публикувано на 10.07.24 в 12:30
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50