Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стара Загора е увековечила връзките на Левски с града в стенопис

5
Снимка: Кристина Русева

От Стара Загора започва последният път на Апостола към Ловеч и безсмъртието.

 В църквата "Св. Великомъченик Димитър" в Стара Загора стенопис е увековечил идването на  послушника Васил Иванов Кунчев и на  идеолога и организатора на българското национално революционно движение Васил Левски.

  През целия ден днес и утре Метохът / реплика/ в двора на най-старата църква "Св. Великомъченик Димитър" в Стара Загора ще посреща посетители, пред които историкът Петьо Мирчев ще разказва интересни факти и случки от живота на Васил Иванов Кунчев, свързани с идванията му в Ески Загра. Първият период е от 1855 до 1858 г., когато живее  с вуйчо си архимандрит хаджи Василий в града и пее в църковния хор на храма, като  ученик в Светиниколското училище. Следващите му идвания в града са в по-късни години - по времето на неговитге обиколки из страната, като ръководител на национално-освободителното движение.  

 Още като ученик не е търпял неправдите, защитавал по-слабите и онеправданите, бил смел и упорит. Поп Минчо Кънчев разказва в своите спомени, че бил доста буен младеж. Само  18-годишният Васил и още един техен връстник са го надскачали.

 По-късно, през 1869 г., когато идва  в българско като организатор на национолната революция посещава отново града. Среща се със съучениците си Стефан Сливков и Кольо Ганчев, които влизат в учредения местен таен революционен комитет с някои от дугите будни младежи и местни учители.

   Апостола минава още няколко пъти през града и обявява заарския комитет за окръжен.Тук го заварва писмото, в което Любен Каравелов настоява незабавно да се вдигне въстание. Запознава с писмото на Каравелов дейците на старозагорския таен комитет на 22-ри ноември 1872 г.  Дейците подкрепят Левски в позицията му, че народът не е готов и въстанието ще бъде неуспешно. И от тук тръгва към Ловеч за да прибере документацията на организацията, където следва злополучната развръзка.  

Васил Левски  не е обявен за светец,  но неговото име и дело остават на особена почит от целия български народ, а в няколко български църкви присъства ликът му.

 Това са храмовете „Св. Димитър“ във Видин и Стара Загора и църквата „Св. Богородица“ в родното му Карлово.

   Левски присъства в църковните стенописи в най-старата църква в Стара Загора - църквата „Св. Великомъченик Димитър“ . Стенописът с Апостола се намира вдясно от входа с надпис: „През 1856 г. е образуван първият църковен хор под диригентството на даскал Атанас Иванов с участието на Васил Левски като ученик в петокласното училище и вуйчо му Архимандрит хаджи Василий. Участват хористите – старозагорски революционери Стефан Сливков, Кольо Ганчев, учителят Тодор Шишков, даскал Петър Иванов и др.“

 Следват подписите на големите български художници проф. Никола Кожухаров и съпругата му Невена Кожухарова.

Упомената е точната година /1856/, но централните сцени и текстът на надписа не се изчерпват с конкретното събитие – основаването на църковния хор в 1856 г. Художникът Никола Кожухаров е включил в композицията ученическите години на Левски в Стара Загора / 1855-1858 г./ и по-сетнешните му идвания, свързани с основаването на старозагорския таен революционен комитет. Сред участниците в хора са изобразени личности, поддържали революционни връзки с Дякона. Това са съучениците на Левски и бъдещи революционни дейци Кольо Ганчев, Стефан Сливков и даскал Петър Иванов – които са съответно председател, подпредседател и член на местния таен комитет. Както и учителите от Светиниколското училище, където се е учил – даскал Атанас Иванов и Тодор Шишков. Левски е представен като черковен певец и като обединяващата фигура сред съзаклятниците. На стенописа са изрисувани и др. участници в детския църковен хор, енорийски свещеници и членове на църковното настоятелство. Основната идея на композицията е стенописът да съхрани доказаните исторически  факти за връзките на града и на храма с най-голямата фигура на българското национално-освободително движение – Апостола на свободата.

 " Стенописите са рисувани през 1959-1960 г. по повод 100–годишнината от построяването на църквата, цялостната й реставрация и изографисването й. А историческите стенописи  - с Левски   са по идея и предложение на тогавашния старозагорски митрополит Климент.", спомня си днес 90-годишния отец Тодор Милчев, свидетел на изографисването на храма и на създаването на стенописа с Апостола.   

 Според някои исторически сведения и исторически източници, в карловския храм „Св. Богородица“  Васил Иванов Кунчев е ръкоположен за йеродякон. Точно този акт е изографисал художникът Дечко Тодоров на северната фасада през 1997 г.


И днес, 150 години след гибелта на Васил Левски, Апостола си остава най-светлата личност за старозагорци в българската история.

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

„Любими песни от филми на Уолт Дисни"

На 1 юни от 19.00 часа, Културен център “Стара Загора“ ще се превърне в приказен замък и ще се изпълни с красивата музика на „Любими песни от филми на Уолт Дисни“.  Този концерт е подаръкът за Деня на детето от Вокална студия „Усмивки“ при Народно..

публикувано на 30.05.23 в 13:59

Културен афиш на Стара Загора (29 май - 4 юни)

29  май, /понеделник/  „Стон или трагедията на Яворов“ – музикална драма от Любомир Денев. Премиера. Либрето Бойко Илиев Диригент Любомир Денев , Режисьор Огнян Драганов Сценография и костюми Денис Иванов Хормайстор Младен Станев С..

публикувано на 26.05.23 в 15:04

Класика и модерност в деня на танца

На 29 април танцуващият свят ще отбележи Международния ден на танца (International (World) Dance Day) . За първи път е честван през 1982 година по решение на ЮНЕСКО, на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер , реформатор и теоретик..

обновено на 29.04.23 в 07:58

Ветеринарномедицинският факултет към ТрУ празнува 100 години през май

Ветеринарномедицинският факултет към Тракийски университет  празнува 100 години през месец май. Ф акултетът, основан през месец май 1923 г.,  ще отпразнува своя вековен юбилей под надслов „100 години ветеринарномедицински факултет и 100 години..

публикувано на 26.04.23 в 10:11

Д-р Стоян Везенков ще гостува в ТрУ с информация за екранната зависимост

Тракийски университет и Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите (ДИПКУ) се включват в инициативата на Центъра за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ във връзка с "Екранната зависимост" - тема, която вълнува все повече..

обновено на 24.04.23 в 14:09

120 таланти се надпяват на конкурса "Славейче" в Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват този уикенд в XXIV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче" , организиран от Радио Стара Загора.  Два дни (22 и 23 април) в студиата на първото извънстолично радио..

обновено на 23.04.23 в 09:13
Ивелина Димова, лауреат на конкурса

Радио Стара Загора ще излъчи концерта на Оркестъра за народна музика "Гласове от радиото"

На 20 април (четвъртък) от 19.00 часа  Радио Стара Загора ще излъчи пряко от Първо студио на БНР концерта "Гласове от радиото". Това е третият концерт в празничния сезон на Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов, посветен на певческото..

публикувано на 19.04.23 в 13:18

Лазарки и празнична литургия в Болярово за Лазаровден и Цветница

Лазарски групи към НЧ „Възраждане-1912“ – гр. Болярово и  НЧ „Н.Й. Вапцаров-1930“ – с. Попово ще пресъздадат на 8 април един от най-популярните момински обичаи -  лазаруването. В съботата, на шестата седмица от Великия пост и осем дни преди Великден,..

публикувано на 05.04.23 в 13:43
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (27 март-2 април)

27  март ,  /понеделник/ Веселин Веселинов представя дебютната си стихосбирка "Кънтя като мълчание" . С участието на  поетесата бард Татяна Йотова. 17.30 ч., Къща музей „Гео Милев“ Проект „Дигитално оживели кукли“, се завръща като..

публикувано на 24.03.23 в 17:09

Концерт от пролетни усмивки подаряват ученици от музикалното училище на старозагорци

Четири момичета от класа по поп и джаз пеене на Надя Тончева от  НУМСИ „Христина Морфова“ В Стара Загора  ще поздравят своите съграждани с концерта „Пролетни усмивки“. „В програмата са включени обичани и популярни български и чужди  хитове, джаз..

публикувано на 22.03.23 в 09:45