Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кукерландия започва от днес в Ямбол за двадесет и четвърти път

2
Снимка: интернет

  Днес в Ямбол започва 24-тият Международен фестивал на маскарадните игри „Кукерландия“. До неделя,  26-ти февруари в Градския парк и по улиците на града  ще играят  кукери, мечкари, джамалари, сурвакари, русалии, старци и сурати  за да покажат богатството на българските маскарадни игри. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада– Тунджа, Долината на кукерите"

 "Противно на приетото мнение, не навсякъде кукерите гонят злите сили. Този обичай е от много древни времена по нашите земи, още преди тракийската цивилизация. Например сурвакарите, играят сурвакарската сватба по време на "мръсните или поганни дни". Те гонят злите сили, защото в този обичай е застъпено дуалистичното начало - за борбата между злото и доброто. Типичен е за западния край на България и за т.нар. прабългари. Но джамаларите  или т.нар. камилари играят за плодородието на земята. Те възпроизвеждат заораването и засяването. Камилата умира и се ражда отново, както природата умира и се възражда отново за нов живот. Така и кукера. Този обичай се играе от джамалите на пролет в някои селища, в други през лятото." Това разказа като  част от символиката, вплетена в ритуалите на различните маскарадни персонажи Георгти Русев, главен специалист в отдел "Култура" в община Ямбол. 

Програмата започва днес в 10,30 с детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!, в който пред Община Ямбол 600 деца от детските градини, училища и читалища ще покажат обичаите заораване и засяване. В 16:30 часа е началото на среща-разговора „Кукерландски спомен за Зайо“, в Арт галерия „Кирил Кръстев“ с изложба, посветени на 80-годишнината на художника Георги Зайков. Познат в страната и чужбина,творецът е автор на стилизираното кукерче, знака на „Кукерландия“. По негова идея на първия джаз фестивал в Ямбол през 70-те години кукери посрещат участниците, затова ще има и кратък джаз концерт в негова чест“, съобщи Русев. 

В 17:00 часа  и в 17,30 ч се откриват двете изложби на участниците в Националния конкурс - изложба на приложно изкуство „Кукерландия“, организиран от Общински детски комплекс – Ямбол и  конкурса за детска рисунка „Моята Кукерландия“  и ще бъдат наградени победителите в тях.

Утре шествието с малки и големи кукери ще тръгне по „Търговска улица“, начело с ямболските гигантски маски и  Гайдарски състав при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ град Котел в 17,30 ч.

 Шествието ще спре пред община Ямбол, където официално ще бъде открит фестивалът със спектакъл на „ЖАР театър“, изпълненията на певицата DIA и гайдарския състав от Котел. Празничната заря ще е кулминацията на откриването на „Кукерландия“!

Състезателните дни от конкурсната програма са на  25 и 26 февруари  в Градския парк на Ямбол, където ще се представят 51 състава от цялата стран Петчленно жури с председател проф. Николай Ников, проф. Антон Андонов и Иглика Мишева от БАН, Петър Димитров – директор на ФА „Тунджа“ и етнографа Станислава Минава ще оценява участниците. Наградният фонд е от 18 000 лв, а кметовете на община Ямбол Валентин Ревански и на община Тунджа Георги Георгиев ще връчат своята специална награда в размер на 1 000 лв.

  Ще има много съпътстващи събития – улица на занаятите, награждаване на участниците в Международния фотоконкурс „Кукерландия“ и фотографска  изложба, „Кукарт“ – ателиета за рисуване по лицата на децата, базари  в централната градска част и в Градския парк.

 На 26-ти февруари от 12 ч. Ути Бъчваров ще нагости 1 500 от участниците и гостите на фестивала с кисело зеле със свинско.

На втора сцена – в  село Кукерово, групите ще имат възможност да играят и повече време. Празникът в събота ще започне в 9:30 часа с традиционното кукерско хоро, от 12 до 13 ч. ще се представят и гостите от Румъния и Турция, а в неделя  началото е в 10:00 часа.

  В 17:30 часа ще бъдат пресъздадени традициите на Сирни Заговезни - прескачане на огън, мятане на стрели, „хамкане” с халва, на сцената зад Спортна зала „Диана“ в Градския парк. Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ ще закрие XXIV издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ с песни и танци.

Организатори на фестивала са община Ямбол и община Тунджа.

 В звуковия файл чуйте интервюто с Георги Русев от  отдел „Култура“ в община Ямбол. 
БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

„Любими песни от филми на Уолт Дисни"

На 1 юни от 19.00 часа, Културен център “Стара Загора“ ще се превърне в приказен замък и ще се изпълни с красивата музика на „Любими песни от филми на Уолт Дисни“.  Този концерт е подаръкът за Деня на детето от Вокална студия „Усмивки“ при Народно..

публикувано на 30.05.23 в 13:59

Културен афиш на Стара Загора (29 май - 4 юни)

29  май, /понеделник/  „Стон или трагедията на Яворов“ – музикална драма от Любомир Денев. Премиера. Либрето Бойко Илиев Диригент Любомир Денев , Режисьор Огнян Драганов Сценография и костюми Денис Иванов Хормайстор Младен Станев С..

публикувано на 26.05.23 в 15:04

Класика и модерност в деня на танца

На 29 април танцуващият свят ще отбележи Международния ден на танца (International (World) Dance Day) . За първи път е честван през 1982 година по решение на ЮНЕСКО, на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер , реформатор и теоретик..

обновено на 29.04.23 в 07:58

Ветеринарномедицинският факултет към ТрУ празнува 100 години през май

Ветеринарномедицинският факултет към Тракийски университет  празнува 100 години през месец май. Ф акултетът, основан през месец май 1923 г.,  ще отпразнува своя вековен юбилей под надслов „100 години ветеринарномедицински факултет и 100 години..

публикувано на 26.04.23 в 10:11

Д-р Стоян Везенков ще гостува в ТрУ с информация за екранната зависимост

Тракийски университет и Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите (ДИПКУ) се включват в инициативата на Центъра за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ във връзка с "Екранната зависимост" - тема, която вълнува все повече..

обновено на 24.04.23 в 14:09

120 таланти се надпяват на конкурса "Славейче" в Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват този уикенд в XXIV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче" , организиран от Радио Стара Загора.  Два дни (22 и 23 април) в студиата на първото извънстолично радио..

обновено на 23.04.23 в 09:13
Ивелина Димова, лауреат на конкурса

Радио Стара Загора ще излъчи концерта на Оркестъра за народна музика "Гласове от радиото"

На 20 април (четвъртък) от 19.00 часа  Радио Стара Загора ще излъчи пряко от Първо студио на БНР концерта "Гласове от радиото". Това е третият концерт в празничния сезон на Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов, посветен на певческото..

публикувано на 19.04.23 в 13:18

Лазарки и празнична литургия в Болярово за Лазаровден и Цветница

Лазарски групи към НЧ „Възраждане-1912“ – гр. Болярово и  НЧ „Н.Й. Вапцаров-1930“ – с. Попово ще пресъздадат на 8 април един от най-популярните момински обичаи -  лазаруването. В съботата, на шестата седмица от Великия пост и осем дни преди Великден,..

публикувано на 05.04.23 в 13:43
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (27 март-2 април)

27  март ,  /понеделник/ Веселин Веселинов представя дебютната си стихосбирка "Кънтя като мълчание" . С участието на  поетесата бард Татяна Йотова. 17.30 ч., Къща музей „Гео Милев“ Проект „Дигитално оживели кукли“, се завръща като..

публикувано на 24.03.23 в 17:09

Концерт от пролетни усмивки подаряват ученици от музикалното училище на старозагорци

Четири момичета от класа по поп и джаз пеене на Надя Тончева от  НУМСИ „Христина Морфова“ В Стара Загора  ще поздравят своите съграждани с концерта „Пролетни усмивки“. „В програмата са включени обичани и популярни български и чужди  хитове, джаз..

публикувано на 22.03.23 в 09:45