Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По стъпките на Дякона в Мъглижкия манастир "Св.Николай Чудотворец"

БНР Новини
Килията, в която се предполага, че е отсядал Васил Левски в Мъглижкия манастир

През Втората си обиколка по българските земи през 1869г. , с цел създаване на  Революционни комитети,  Левски преминава и през Казанлъшките села. Мястото, за което се предполага, че е избрла за свое скривалище е Мъглижкия манастир "Св. Николай Чудотворец". Това се случва някъде през началото на месец май и остава в манастира за около седмица. През същата година, в която Левски посещава Казанлъшко, е основано и първото читалище в Мъглиж " Пробуда" , като се преполага, че точно членовете му стават част от революционния комитет  в Мъглиж. 

Не е случайно, че Левски избира за свое скривалище манастирът "Св.Николай" . По това време там е заточен поп Харитон.  През 1866 г. по искане на духовната власт със заповед на търновския мютесариф Фархи бей поп Харитон е заточен в Мъглижкия манастир. Там пребивава до 1870 г. Приятелството на поп Харитон и Васил Левски датира още от времето, като Левски учителства за известно време в Северна Добруджа, а поп Харитон е свещеник в селата в околността, разказва Петьо Мирчев, историк от РИМ – Стара Загора. 

През 2017 година килията, в която се предполага, че се е крил Левски в Мъглижкия манастир, беше възстановена. В нея се поставени потрети на Апостола и дяконска одежда, с каквато е служил Левски. Свещеник – иконом Йоан Жеков , който днес стопанисва някогашния девически манастир разказва, че Левски идвайки в манастира и обличал дяконската одежда и е служил рамо до рамо с поп Харитон. 

" Той не е бил просто някакъв дякон, той е бил истински дакон в църковната йерархия и е чуствал в бгуслуженията", разказава отец Йоан.

И днес стъпките на Васил Левски не остават забравени в Мъглиж, разказва кметът на общината Душо Гавазов и е категоричен, че винаги ще се помни делото му.

По повод 150-та годишнина от гибел на Апостола на свободата - Васил Левски, община Мъглиж и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) обявявиха и  второто издание на общински онлайн конкурс за рецитация на стихотворение, посветено на Дякона на тема „Поклон, Апостоле!“, Всеки участник трябваше да направи видео запис на своето изпълнение с продължителност до 5 минути.


БНР подкасти:

Още от категорията

Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (27 март-2 април)

27  март ,  /понеделник/ Веселин Веселинов представя дебютната си стихосбирка "Кънтя като мълчание" . С участието на  поетесата бард Татяна Йотова. 17.30 ч., Къща музей „Гео Милев“ Проект „Дигитално оживели кукли“, се завръща като..

публикувано на 24.03.23 в 17:09

Концерт от пролетни усмивки подаряват ученици от музикалното училище на старозагорци

Четири момичета от класа по поп и джаз пеене на Надя Тончева от  НУМСИ „Христина Морфова“ В Стара Загора  ще поздравят своите съграждани с концерта „Пролетни усмивки“. „В програмата са включени обичани и популярни български и чужди  хитове, джаз..

публикувано на 22.03.23 в 09:45
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (13-19 март)

13  март ,  /понеделник/ Библиотека „Родина” Стара Загора и издателство „Жанет 45” представят дебютната стихосбирка "Фигури от сол" на Ралица Райкова - носител на първа награда от Тридесет и осмото издание на Националния младежки конкурс за..

публикувано на 10.03.23 в 15:49

Левски оставя трайни следи в казанлъшкия край

Целият казанлъшки край е един от лидерите на образованието в българските земи по времето на Възраждането, наситен с много училища, които утвърждават българите като народ жаден за наука и образование. Сред това будно население през 1869 и 1870 г. минава..

публикувано на 07.03.23 в 12:31

Кукерландия започва от днес в Ямбол за двадесет и четвърти път

  Днес в Ямбол започва 24-тият Международен фестивал на маскарадните игри „Кукерландия“. До неделя,  26-ти февруари в Градския парк и по улиците на града  ще играят  кукери, мечкари, джамалари, сурвакари, русалии, старци и сурати  за да покажат..

публикувано на 23.02.23 в 08:05

Георги Данчов - иконописецът получил признанието да е сред най-приближените хора на Апостола

На 18 февруари България преклони глава за 150-ти път пред великото дело на Васил Левски . В памет на Апостола на българската свобода с поредица от материали Радио Стара Загора в партньорство с Министерството на културата ви разказва за живота и делото..

публикувано на 22.02.23 в 14:41

Спомените за създаването на комитета в Енина от Дякона се предават под клетва

В построената през 1837 г. църква „Св. Великомъченик Георги“ в казанлъшкото село Енина портите ми отваря учителят по история и местен краевед Гриша Горецов.  Още на входа ме посреща паметна плоча, която отбелязва историческото събитие: “В този храм..

публикувано на 20.02.23 в 18:01

Дядо Христо Комитата посрещал Левски в Златна ливада

 Местните хора и наследниците на Дядо Христо Димитров Христов Комитата от чирпанското с. Златна ливада, разказват, че той занесъл ножиците на Дякона, с които отрязал косите си, придружавал го, преоблечен като булка за основаването на комитета в Ябълково...

публикувано на 19.02.23 в 08:20

Стара Загора е увековечила връзките на Левски с града в стенопис

От Стара Загора започва последният път на Апостола към Ловеч и безсмъртието.  В църквата "Св. Великомъченик Димитър" в Стара Загора стенопис е увековечил идването на  послушника Васил Иванов Кунчев и на  идеолога и организатора на българското..

публикувано на 18.02.23 в 17:30
Снимка: Община Стара Загора

Радио Стара Загора ще отбележи 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

На 18 февруари България ще преклони глава за 150-ти път пред великото дело на Васил Левски.  В памет на Апостола на българската свобода с поредица от материали БНР и Радио Стара Загора в партньорство с Министерството на културата ще ви разкажем за..

обновено на 18.02.23 в 08:05