Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Левски оставя трайни следи в казанлъшкия край

2
Снимка: интернет

Целият казанлъшки край е един от лидерите на образованието в българските земи по времето на Възраждането, наситен с много училища, които утвърждават българите като народ жаден за наука и образование. Сред това будно население през 1869 и 1870 г. минава през района Дякон Игнатий. Според най-последните проучвания на доскорошния директор на историческия музей в Казанлък,  Косьо Зарев, в казанлъшко са създадени 8 тайни революционни комитета в най-пулсиращите с българското си самосъзнание и икономически просперитет селища.

  Според документите и фактите от онова време сред най-верните му сподвижници в града на розите са били Баба Гана и нейният син Петьо Ганин. Левски често отсяда или прави сбирки на членовете на комитета в техния хан. Останал от малък сирак, Петьо Ганин не могъл да учи медицина, заради липсата на мощна финансова и бащина подкрепа, но се отдал на другата си дарба – станал зограф. По близостта си с Апостола, той може да се сравни с Георги Данчов Зографина от Чирпан. Син на буден българин от Пирот, той бил със сериозен интелектуален размах. Тази година се отбелязват 110 години от неговата смърт. Пътувал с Левски и сам из Тракия и между комитетите в Ловеч, Троян, Трявна, Габрово, Търново, Панагюрище, Сливен.

„Д-р Христо Стамболски, друг виден казанлъчанин и заможния търговец на розово масло Ботьо Папазов са имали доста добри връзки с Дякона... Теодора Бакърджиева, известна като „Дългата коса“, легендарната куриерка на тайното дело, ярките личности поп Георги Сеизов и поп Харитон Халачев от Мъглижкия манастир, по-сетне герой от битките на четата от Априлското въстание при Дряновския манастир, са сред дейците, с които Апостола  подготвя отделните групи население на казанлъшката долина за борба“, разказва Момчил Маринов, директор на Историческия музей „Искра“ в Казанлък. Свещеникът Никола Поппавлов  - изографисал Соколския манастир и баща му отец Павел от Шипка със сигурност са имали много контакти с Левски. "Той е бил изумителен психолог, имал успех сред различните прослойки на българското общество – свещеници, учители, зографи, търговци, занаятчии... Стана дума и за участието на жените", казва историкът.

  „Няма сигурни данни кога точно е създаден тайният революционен комитет в Казанлък, но такива комитети са създадени в околните селища Гъбарево, Турия, Енина, Елхово, Шипка, Мъглиж, Гурково, където чичо Стоян описан от Захари Стоянов и войводата от Хайнето са били сред дейните съзаклятници. Но със сигурност е създаден през 1869 или 1870 г. Като се има предвид, че местното население пази ярък спомен от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа! Двама от техните четници са обесени в центъра на Казанлък през 1868 г. Така, че всичко това помага за убежденията на Левски да намерят добра почва и за организацията на тайните комитети.“, обобщава Момчил Маринов.

  Местата, които помнят стъпките и делата на Левски в Казанлък век и половина след гибелта му са много – църквата „Св. Троица“ в някогашната новенска махала, където Дякона е пял, в нея са били най-верните му сподвижници. Днес на храма отвън има негов барелеф. Мястото където е бил хана на баба Гана, срещу днешната поща на Казанлък, паметника в големия  парк „Васил Левски...Църквата в с. Енина „Св. Георги“, където е основан местния комитет, църквата „Успение Богородично“ в Шипка, също са свързани с Апостола – много са местата, които позят спомена за Левски в Казанлъшко и днес. 

 В звуковия файл чуйте интервюто с директора на историческия музей в Казанлък Момчил Маринов.БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (27 март-2 април)

27  март ,  /понеделник/ Веселин Веселинов представя дебютната си стихосбирка "Кънтя като мълчание" . С участието на  поетесата бард Татяна Йотова. 17.30 ч., Къща музей „Гео Милев“ Проект „Дигитално оживели кукли“, се завръща като..

публикувано на 24.03.23 в 17:09

Концерт от пролетни усмивки подаряват ученици от музикалното училище на старозагорци

Четири момичета от класа по поп и джаз пеене на Надя Тончева от  НУМСИ „Христина Морфова“ В Стара Загора  ще поздравят своите съграждани с концерта „Пролетни усмивки“. „В програмата са включени обичани и популярни български и чужди  хитове, джаз..

публикувано на 22.03.23 в 09:45
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (13-19 март)

13  март ,  /понеделник/ Библиотека „Родина” Стара Загора и издателство „Жанет 45” представят дебютната стихосбирка "Фигури от сол" на Ралица Райкова - носител на първа награда от Тридесет и осмото издание на Националния младежки конкурс за..

публикувано на 10.03.23 в 15:49
Килията, в която се предполага, че е отсядал Васил Левски в Мъглижкия манастир

По стъпките на Дякона в Мъглижкия манастир "Св.Николай Чудотворец"

През Втората си обиколка по българските земи през 1869г. , с цел създаване на  Революционни комитети,  Левски преминава и през Казанлъшките села. Мястото, за което се предполага, че е избрла за свое скривалище е Мъглижкия манастир "Св. Николай..

публикувано на 28.02.23 в 13:29

Кукерландия започва от днес в Ямбол за двадесет и четвърти път

  Днес в Ямбол започва 24-тият Международен фестивал на маскарадните игри „Кукерландия“. До неделя,  26-ти февруари в Градския парк и по улиците на града  ще играят  кукери, мечкари, джамалари, сурвакари, русалии, старци и сурати  за да покажат..

публикувано на 23.02.23 в 08:05

Георги Данчов - иконописецът получил признанието да е сред най-приближените хора на Апостола

На 18 февруари България преклони глава за 150-ти път пред великото дело на Васил Левски . В памет на Апостола на българската свобода с поредица от материали Радио Стара Загора в партньорство с Министерството на културата ви разказва за живота и делото..

публикувано на 22.02.23 в 14:41

Спомените за създаването на комитета в Енина от Дякона се предават под клетва

В построената през 1837 г. църква „Св. Великомъченик Георги“ в казанлъшкото село Енина портите ми отваря учителят по история и местен краевед Гриша Горецов.  Още на входа ме посреща паметна плоча, която отбелязва историческото събитие: “В този храм..

публикувано на 20.02.23 в 18:01

Дядо Христо Комитата посрещал Левски в Златна ливада

 Местните хора и наследниците на Дядо Христо Димитров Христов Комитата от чирпанското с. Златна ливада, разказват, че той занесъл ножиците на Дякона, с които отрязал косите си, придружавал го, преоблечен като булка за основаването на комитета в Ябълково...

публикувано на 19.02.23 в 08:20

Стара Загора е увековечила връзките на Левски с града в стенопис

От Стара Загора започва последният път на Апостола към Ловеч и безсмъртието.  В църквата "Св. Великомъченик Димитър" в Стара Загора стенопис е увековечил идването на  послушника Васил Иванов Кунчев и на  идеолога и организатора на българското..

публикувано на 18.02.23 в 17:30
Снимка: Община Стара Загора

Радио Стара Загора ще отбележи 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

На 18 февруари България ще преклони глава за 150-ти път пред великото дело на Васил Левски.  В памет на Апостола на българската свобода с поредица от материали БНР и Радио Стара Загора в партньорство с Министерството на културата ще ви разкажем за..

обновено на 18.02.23 в 08:05