Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евреите в Стара Загора са живели в разбирателство с българите и другите народности

Снимка: bnr.bg

"Който спаси един човешки живот,

спасява цяла вселена"

Талмуда


 Радио Стара Загора продължава  да разказва за дейността на старозагорското духовенство и на старозагорските народни представители в защита на българските евреи от унищожение в нацистките лагери, по повод 80 години от спасяването на 50 000  български евреи.

   Еврейската общност в Стара Загора през 40-те години на миналия век е била част от населението на Стара Загора и живяла в разбирателство с българите и другите народности в града – турското малцинство и циганите. Макар да  била силно консервативна и да живеела  доста затворено. Броят  на евреите в града в началото на 20-тото столетие  бил около 450 души и нараснал до 40-те години когато започват изолацията и гоненията срещу евреите в цяла Европа,  на над 1400 д. Към тях след приемането на Закона за защита на държавата с явен антисемитски характер, се присъединяват и изселените около 115 евреи то столицата. Всички трябва да бъдат депортирани през март 1943 г.  ешелоните на смъртта в Треблинка.

  „Те живеели в собствени жилища в кв. Гебран, до църквата „Св. Троица“. Занимавали се предимно с търговия, която се предавала от поколения в еврейските семейства. През 30-те години няколко еврейски фамилии държали търговията с копринени буби. Фамилията Асса имала креватна фабрика, през 1911 г. е създадена банка „Юнион“ с капитали на няколко от най-заможните семейства на евреи.“, разказва Райна Антонова, историк в Регионалния исторически музей.

 Още през 1940 г. Видинският митрополит - дядо Неофит, роден в гр. Гълъбово, старозагорско, който е начело на Светия синод на Българската православна църква защитава правата на евреите в България. Както и правата – религиозни и граждански на всички малцинства у нас. Старозагорският владика  - митрополит Климент категорично заявява, че „всички сме чеда на Бог, и че евреите трябва да бъдат закриляни“.  Дядо Климент подчертава, че народ, който знае какво е жестокост и неправда, приел стотици братя бежанци през войните от 1912 до 1918 г., няма как да приеме такова отношение към народ, прокуден от родните му домове. Тази позиция е от 1940 г. и е отстоявана и през драматичната 1943 г. , чак до края на Втората световна война. Тя отразява и мнението и настроенията на всички старозагорски свещеници и на болшинството старозагорци.

  С изключения на някои вандалски прояви на посегателства над еврейски  магазини от младежи, членове на фашизоидната организация „Бранник“, в Стара Загора не е имало верска нетърпимост и  насилие над еврейската общност.

   „Високо образовани, много от евреите са лекари, учители, адвокати и са част от елита на старозагорското общество. Няма Общински съвет, в който те да нямат свои представители. В миналия век те имат своя  еврейска община, която подпомага бедстващи свои сънародници, както и еврейско начално училище. В него се изучавали иврит  и български език, еврейска и българска история и децата, посещаващи училището били добре образовани и продължавали обучението си успешно в другите училища в  града и страната.“, продължава разказа си Райна Антонова.

 Евреите в Стара Загора не са имали своя синагога, но първият етаж на Еврейското училище е бил използван за техните религиозни ритуали. За толерантността на старозагорци говорят в спомените си евреите, които, принудени да напуснат града, разказват, че когато след 9-ти септември 1944 г. се връщат в града – намират и получават продадените си на безценица имоти имущество или под надзора на българските си съседи, обратно без посегателства върху тях.

  „Сградата на някогашното еврейско училище стои и до днес, с малки преустройства. Когато почти всички еврейски семейства заминават за новосъздадената държава Израел през май 1948 г. , тя е предоставена на Градската библиотека за няколко десетилетия. Днес в нея се помещават зала за фитнес и пицария“, завършва разказа на историка Райна Антонова.

 В днешно време в Стара Загора живея около 60-ина наши сънародници с еврейски произход или с еврейска кръв във вените си, според Красимира Готева, председател на Еврейското дружество "Шалом4 в Стара Загора. 

 В звуковия файл чуйте интервюто за присъствието на еврейската общност в Стара Загора  с Райна Антонова, уредник "Нова история" в РИМ Стара Загора.Още от категорията

Борислав Григоров: В "Парангалица" са едни от най-хубавите гори на смърч в Европа

"Резерватът "Парангалица" обхваща територия със северозападно изложение в Рила планина. В него са установени около 300 вида висши растения, сред които множество ендемити и реликти. Трябва да отбележим наличието на рилската иглика, бялата мура,..

публикувано на 31.05.23 в 07:02

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България

"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове...

публикувано на 24.05.23 в 13:34

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата

"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и..

публикувано на 24.05.23 в 12:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42