Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дебюта в мистичната опера "Фауст" на 17 март

Поради заболяване на изпълнители операта с кукли „Фауст“ от Шарл Гуно ще има представление само на 17 март, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора, съобщават от културната институция. Спектакълът на 16 март пада от афиша, но на 17 публиката ще види два дебюта, блестящото сопрано Емилия Иванова, в ролята на Маргарита и румънският тенор Адриан Димитру, в ролята на младия Фауст. 

"Тази опера не е позната в България. Няколко месеца се готвих за ролята на Маргарита. Обърнах сериозно внимание на френския език и се надявам да зарадваме публиката. С Адриан Димитру се познаваме, пяли сме заедно в "Бал с маски", на сцената на старозагорската опера. Прекрасен тенор и колега," сподели в интервю Емилия Иванова, която подчерта, че в дните преди Възкресение тази постановка е необходима на зрителите. "Хората са позабравили, че има духовен свят, а в него действат различни сили. "Фауст" на Гьоте набляга на това взаимодействие между силите на злото и божията благодат. Бог дава на човека прошка, когато го потърсиш." 

Атрактивната постановка обедини работата на два творчески екипа, оперен и куклен. С мистичното заглавие се откри 52-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Режисьорското решение на Огнян Драганов се придържа към традицията на класицизма и романтизма. То внушава, че всеки човек сам избира, дали да стане подвластен на изкушенията или да им се противопостави, дали да е суетен или смирен, дали да вярва или да съди. Спектакълът-явление се фокусира върху опрощението на прегрешенията, извършени от хората, и повалянето на Дявола.  

Цялото интервю с родената в Украйна Емилия Иванова, която вече пети сезон е в състава на Държавна опера Стара Загора, чуйте в прикачения звуков файл:

Още от категорията

Славчо Николов от Б.Т.Р. за новото видео „Думи без лъжи“ и предстоящото турне

„Думи без лъжи“ е новото видео на група Б.Т.Р., чиято премиера бе преди броени дни. Групата постави 7 – мото парче в „Пъзел“-а. Песента, с твърд звук и послание в текста е дело на Славчо Николов, а аранжиментът е на Б.Т.Р. Режисьор на видеото е Боян..

публикувано на 21.02.24 в 13:41

Представят в Стара Загора исторически сборник „Въспоминания от разбърканите времена“

На 28 февруари (четвъртък) 2024 г. от 17.30 часа в Конферентната зала на РИМ- Стара Загора ще бъде представено новото издание на музея, отразяващо последните години от османското владичество в града. Това съобщиха от историческия музей. Историческият..

публикувано на 21.02.24 в 12:37

Изложбата „За честта и славата на България“ ще бъде открита в РИМ-Стара Загора

На 22 февруари от 17,30 часа в Малката изложбена зала на РИМ-Стара Загора, ще бъде открита гостуващата изложба  „За честта и славата на България ". Тя представя ордени от фондовете на Регионален исторически музей „Стою Шишков"– Смолян. Събирана и..

публикувано на 21.02.24 в 12:20

Актрисата Снежина Петрова искала да стане прокурор

Да бъде актриса не е било детската мечта на носителката на награди "Аскеер" и "Икар", една от най-ярките театрални и филмови актриси в България - Снежина Петрова. Това сподели тя в откровено интервю с учениците от Клуба по журналистика към Пето основно..

публикувано на 20.02.24 в 18:21

Историческият музей в Сливен затваря за ремонти

Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен ще бъде затворен за посетители, съобщи доц. Николай Сираков - директорът на културния институт. Затварянето се налага заради започването на проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и..

публикувано на 20.02.24 в 09:30

Пърформансът и животът на Алцек Мишев в документален филм

Алцек Мишев е почти непознат в България авангарден артист, който в началото на 70-те години на миналия век бяга от комунистическия режим и заживява в Италия. Интересът към личността му на режисьорката Мария Аверина се запалва от журналистката..

публикувано на 19.02.24 в 17:19

Организират трети Национален конкурс за късометражно игрално кино "Ученически кинофест 2024" в Стара Загора

Трети Национален конкурс за късометражно игрално кино „Ученически кинофест 2024“, организират от Центъра за подкрепа за личностното развитие – Стара Загора и Международен младежки център – Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора, информират от..

публикувано на 16.02.24 в 11:57

Издават най-подробното изследване за богомилите

Публикувана за първи път през 1925 г., книгата „Богомилски книги и легенди“ и до днес остава най-цитираното и подробно изследване за учението на поп Богомил. Тя се основава на оригинални текстове на старобългарски, латински и старогръцки, сред които..

публикувано на 16.02.24 в 11:28

„Молитва“ е новата песен на Митко Динев

На 14 февруари поетът с китара Митко Динев, представи новата си песен пред последователите си във фейсбук. Песента носи заглавието „Молитва“, молитва за България. Навярно всеки от нас е чувал този тропар, който се пее от българските свещеници, сигурно..

публикувано на 15.02.24 в 15:15

Арт галерия "Обич" събира влюбените в Стара Загора с танго вечер

Казват, че любовта е танц, а истинският танц на любовта е тангото. При това не какво да е, а аржентинското.  В това е убедена Мина Нешева, която  от 19.00 часа организира "Танго вечер" в Стара Загора. Мястото на събитието също има емблематично име - арт..

публикувано на 14.02.24 в 10:00