Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Два дебюта в мистичната опера "Фауст" на 17 март

Поради заболяване на изпълнители операта с кукли „Фауст“ от Шарл Гуно ще има представление само на 17 март, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора, съобщават от културната институция. Спектакълът на 16 март пада от афиша, но на 17 публиката ще види два дебюта, блестящото сопрано Емилия Иванова, в ролята на Маргарита и румънският тенор Адриан Димитру, в ролята на младия Фауст. 

"Тази опера не е позната в България. Няколко месеца се готвих за ролята на Маргарита. Обърнах сериозно внимание на френския език и се надявам да зарадваме публиката. С Адриан Димитру се познаваме, пяли сме заедно в "Бал с маски", на сцената на старозагорската опера. Прекрасен тенор и колега," сподели в интервю Емилия Иванова, която подчерта, че в дните преди Възкресение тази постановка е необходима на зрителите. "Хората са позабравили, че има духовен свят, а в него действат различни сили. "Фауст" на Гьоте набляга на това взаимодействие между силите на злото и божията благодат. Бог дава на човека прошка, когато го потърсиш." 

Атрактивната постановка обедини работата на два творчески екипа, оперен и куклен. С мистичното заглавие се откри 52-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Режисьорското решение на Огнян Драганов се придържа към традицията на класицизма и романтизма. То внушава, че всеки човек сам избира, дали да стане подвластен на изкушенията или да им се противопостави, дали да е суетен или смирен, дали да вярва или да съди. Спектакълът-явление се фокусира върху опрощението на прегрешенията, извършени от хората, и повалянето на Дявола.  

Цялото интервю с родената в Украйна Емилия Иванова, която вече пети сезон е в състава на Държавна опера Стара Загора, чуйте в прикачения звуков файл:

Още от категорията

Даниел Русев събра в изложба всичко, което обича

Художникът Даниел Русев представя 11-та си самостоятелна изложба. Мотото на експозицията е „Всичко, което обичам“. Откриването е днес от 17.30 часа в Галерия „Форум“, Хасково. В творческата изява са включени общо 32 творби, маслена живопис, акварел и..

публикувано на 28.03.23 в 17:17
Регионална библиотека „Сава Доброплодни

Дни на приказките за 24-и път в Сливен

Регионалната библиотека в Сливен организира Дни на приказките по програмата "Във вълшебния свят на приказките.  До края на работната седмица в библиотеката отваря врати приказен театър  стотици деца от сливенските училища посещават по график..

публикувано на 27.03.23 в 16:49

Национален конкурс "Моята паричка" с поглед към финансовата грамотност на децата

Националният конкурс за детска рисунка "Моята паричка" кани децата до 12 годишна възраст да претворят в рисунка свой дизайн на банкнота от съществуваща или измислена валута. "В центъра на инициативата е артистичния изказ на конкурсът, но той се явява..

публикувано на 27.03.23 в 16:12
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукленият театър посреща Международния ден на театъра с „Дигитално оживели кукли”

 „Дигитално оживели кукли“ ще зарадва гостите на Кукления театър в Стара Загора навръх 27 март- Международния ден на театъра. Проектът беше показан ексклузивно в рамките на МКТФ „Пиеро“ 2021 и сега се завръща като постоянна атракция във фоайето..

публикувано на 27.03.23 в 09:20

Куклите на Шенгюл Ахмедова изпъстриха музей „Чудомир“

В литературно-художествения музей в Казанлък днес бе официално открита изложбата „Паралелни светове“ на Шенгюл Ахмедова, която представя колекция от кукли, пресъздаващи както приказни герои, така и героите на Чудомир. Изложбата е част от програмата..

публикувано на 26.03.23 в 17:00

Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник Стършел

"Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник „Стършел“ " е поканата на Художествена галерия (ХГ)  Казанлък към всички почитатели на платформата „Събота в галерията“. Гост – лектор на срещата е  доцентът по теория и история на..

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Създават Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Провеждането на международен архитектурен конкурс за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора обсъдиха на среща в Министерството на културата директорът на Кукления театър Дарин Петков и заместник- министърът Марина..

публикувано на 24.03.23 в 15:46

Първи детски фестивал "Приказен свят" в Стара Загора

Детски пролетен фестивал „Приказен свят“ кани всички деца и родители в света на книгите и изкуствата в събота, 25 март,  от 11.00 до 18.00 часа във Военен клуб - Стара Загора. Български издателства на детски книги и писатели, носители на множество..

публикувано на 23.03.23 в 14:57
снимка: Държавен куклен театър Сливен

Яница Халачева: най-важните зрители са децата

Яница Халачева от кукления театър в Сливен спечели наградата „Сивина“ за актьорски дебют . Призът за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство се връчва за 13-та поредна година. Актрисата бе отличена за ролята й на принцесата в постановката..

публикувано на 23.03.23 в 09:16

Ирина Флорин с нов сингъл и концерт в Стара Загора, който е част от турнето на изпълнителката

Българската поп изпълнителка Ирина Флорин продължава турнето по случай най-новия си албум „Знак“. Изпълнителката обяви датите и за останалите градове. На 22 април ще зарадва своите почитатели в Стара Загора, където в популярен клуб за жива музика ще..

публикувано на 22.03.23 в 18:57