Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изтича срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес или с подвижна урна

Парламентарни избори 2023

Днес e крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес на предсрочните парламентарни избори на втори април, припомнят  от Централната избирателна комисия. Също до днес – 14 дни преди вота, избиратели с трайни увреждания могат да заявяват желанието си да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им адрес или настоящия им адрес в случаите, когато своевременно е направено искане за гласуване по настоящ адрес.

Също така, до днес избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.


Още от категорията

Община Свиленград

43 избирателни секции в изборния ден, в 30 ще се гласува и с машини

43 са избирателните секции в община Свиленград за предстоящите парламентарни избори на втори април, 351 са членовете на секционните избирателни комисии. В изборния ден няма да има подвижна секция. Хората с увреждания могат да гласуват в 2..

публикувано на 31.03.23 в 15:39
Община Сливен

Общо 108 262 са гласоподавателите в област Сливен

Трима са столетниците, като най-възрастният е на 103 години. В деня на изборите трима души ще навършат пълнолетие,  съобщи говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) - Сливен Даниела Василева. На извънредните парламентарни избори на 2 април в..

публикувано на 31.03.23 в 14:51
Георги Киряков

Атаките срещу училищата целят демотивиране за гласуване

Съобщения за поставяне на бомби в училищата, където масово са разположени изборните секции, в деня за размисъл или в изборния ден ще опорочи предсрочните парламентарни избори. Целта е на фона на и без това очакваната ниска избирателна активност и..

публикувано на 31.03.23 в 14:41
Иван Чолаков

Иван Чолаков: Сапьори ще обследват сградите, в които ще се провеждат изборите

Спокойна е обстановката в училищата в област Стара Загора към тази сутрин, след вчерашните бомбени заплахи, като всички учебни заведения получили заплашителни имейли са проверени. Това съобщи за Радио Стара Загора областният управител Иван Чолаков..

публикувано на 31.03.23 в 10:59

В 345 секции ще се гласува в област Хасково

230 500 хартиени бюлетини са осигурени за вота в неделя в Хасковска област. От РИК Хасково съобщиха, че гласуването с машини и хартиени бюлетини ще се осъществи в 345 секции. Общо в региона хората с право на глас са 227 101 души. Според..

публикувано на 31.03.23 в 08:50
Безистена, Ямбол

236 са секционните избирателни комисии в област Ямбол

236 са секционните избирателни комисии в област Ямбол за предстоящите парламентарни избори на втори април.  В изборния ден ще има 6 подвижни секции, като две от тях са в Ямбол, в община Тунджа са 3, а в община Болярово 1.  В 156 от секциите ще има..

публикувано на 31.03.23 в 08:43
Община Болярово

Масова подмяна на членове на СИК в Болярово

Постоянните смени на членове на секционни избирателни комисии в крайграничната община Болярово може да доведе до затруднения в изборния ден, предупреди кметът на общината Христо Христов. В две от секциите няма да се извършва видеонаблюдение поради липса..

публикувано на 30.03.23 в 16:39
Любомир Аламанов

Предизборната кампания беше изключително напрегната

Предизборната кампания този път беше много напрегната. За пръв път тя беше осезаемо такава при един от основните участници в изборите на 2 април. Това коментира за Радио Стара Загора комуникационният експерт Любомир Аламанов. Всички се бяха обърнали..

публикувано на 30.03.23 в 14:15

В старозагорския кв. "Лозенец" отново се очаква ниска избирателна активност

Три дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори на 2 април. В цялата страна през последните седмици се извършват полицейски проверки и акции срещу престъпността и търговията на гласове. Засилено полицейско присъствие има в ромските..

публикувано на 30.03.23 в 08:15

Спират движението на МПС в центъра на Стара Загора на 1 и 2 април

С оглед осигуряване на безопасното организиране и провеждане на избори за Народно събрание на 2-ри април (неделя), за времето от 9:30 до 18:00 часа на 1 април (събота) се спира движението на личен и договориран транспорт и на МПС-та, извършващи транспорт..

публикувано на 29.03.23 в 18:41