Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проблемите в извънболничната помощ могат да се решат с участието на новото сдружение на лекарите от доболничната специализирана помощ

Снимка: Кристина Русева

Медицинските центрове в малките населени места имат същите проблеми като тези, при които трябва да работят общопрактикуващите лекари и специалисти в Диагностично- консултативните центрове и Медицинските центрове в големите градове. „Бързаме да учредим Сдружението на лекарите от доболничната специализирана медицинска помощ в България, защото искаме да бъдем участници в обсъждането и подписването на Националния рамков договор за 2023/24 г., за да защитим интересите си.“ Това заяви за Радио Стара Загора д-р Катя Ганова от инициативния комитет при учредяването на сдружението .

  Проблемите, които стоят на дневен ред са много и от различно естество – цените, които определят дейностите в лечебните заведения, третите договори, които се сключват за работа в тях, времетраене на прегледа при специалист и др. Наложително е и да започне обсъждането за създаването на кабинети за неотложна медицинска помощ, защото на много места те липсват или не са достатъчно.

  „Друг сериозен проблем е близката до пенсионна възраст на лекарите в  Медицинските центрове и ДКЦ-тата. Млади лекари в тях няма как да се влеят, защото трябва първо да специализират в болнични заведения и тогава да се включат в работата при нас.“, обобщи д-р Катя Ганова, но изрази надежда и оптимизъм, че с тяхно участие тези проблеми ще намерят решения.

 В звуковия файл чуйте мнението на д-р Ганова от Медицински център „Тервел“ в гр. Тервел, област Добрич.БНР подкасти:

Още от категорията

Мартин Кулов: Трудно е да се каже откъде идват заплахите срещу училищата

Трудно е да се идентифицира източникът на зловредните атаки срещу училища в страната от последните дни, смята Мартин Кулов, председател на Асоциацията на софтуерните инженери в България.  "Трудно е да се каже откъде идват тези заплахи, тъй като..

публикувано на 31.03.23 в 13:38

Елена Панайотова: Да се освободим от страховете в един разделен свят

Елена Панайотова гостува в Стара Загора за лекция-разговор с бъдещите преподаватели от Педагогически факултет към Тракийски университет. Срещата се състоя след извънредна прожекция на филма „Майка“ , специално за старозагорските студенти...

публикувано на 30.03.23 в 16:35

Всяко дигитално устройство трябва да има адекватна защита

Изместването на бойното поле в киберпространството е факт от години, надявам се, че държавата взима мерки в тази насока. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора по повод поредицата бомбени заплахи, изпратени по имейл до десетки училища в..

публикувано на 29.03.23 в 16:59

Захари Стоянов: Интересът към нашия музей отново се възвръща

"Природонаучният музей в град Котел е разположен на приблизителна площ от 1000 квадратни метра и има над 30 000 експоната, като от тях реално са изложени 15 000. Започва да работи през 1952 година, като е създаден по инициативата на Васил Георгиев...

публикувано на 29.03.23 в 09:37
Стара Загора Античен форум и Съдебна палата

Нужно е ново решение за историческия център на Стара Загора

Исторически преглед на съвременното градоустройство и модерните му проблеми дискутираха архитекти, представители на научните среди и гражданския сектор на национален форум в Стара Загора на 25-ти март. Той е посветен на 145-ата годишнина от плана за..

публикувано на 28.03.23 в 16:42

Борислав Григоров: Беласица е още едно от уникалните природни кътчета у нас

"Беласица е погранична планина със стръмни склонове, разположена в крайните югозападните части на България. Интересен факт е, че това е последната сред планините в страната ни, преминаващи котата от 2000 метра. Тя попада в отделен биогеографски..

публикувано на 28.03.23 в 11:20

Мерките за защита на потребителите от опасни стоки в Интернет вече имат измерими резултати

Мерките за защита на потребителите от опасни стоки в Интернет вече имат измерими резултати. Това коментира за Радио Стара Загора Габриела Руменова, създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“. Думите й са по повод дейността на портала..

публикувано на 28.03.23 в 10:10

Изчакайте още седмица със смяната на гумите с летни

В закона е записано, че след 1 март водачите могат да сменят гумите на своите автомобили с летни, но моят съвет е да не се бърза с тази смяна. Това каза за Радио Стара Загора Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи...

публикувано на 27.03.23 в 14:00

Тодор Гондов: Откритите тракийски съкровища при Синеморец и Бродилово са уникални за страната ни

"В района на селата Бродилово и Синеморец в община Царево са открити две от най-големите съкровища в региона. При Синеморец локализирахме златно такова от 2-1 век преди Христа, както и сребърно съкровище. Екипът който работи бе ръководен от професор..

публикувано на 24.03.23 в 09:43

Красимира Костова: Деултум е сред чудесата в страната ни

"Деултум е селището, което е предмет на нашите проучвания. Част е от археологическия резерват от над 40 години. Разкопките започват през 1980 година. Тогава се открива средновековна църква и митница. Също и тракийски ритуални ями. През 1986 година..

публикувано на 23.03.23 в 14:53