Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До петнадесетина години водата ще стане по-скъпа от дървесината у нас

Снимка: интернет

У нас проблемът е да си опазим старите гори, които имат значене за задържането на почвите и водите и опазване на биологичното разнообразие. „В близко бъдеще до 10-15 години водата у нас ще стане по-скъпа от дървесината“ Това заяви в Световния ден на гората Костадин Вълчев, експерт от WWF. „Горите в България не са така драстично намалели през последните 30 години, каквато е тенденцията в Амазония.  И това е видно от горските стопански планове, които включват и инвертаризация на горите у нас. Те показват увеличение на горските площи почти всяка година, защото горите превземата изоставените пасища и обработваеми площи. Но и у нас климатичните промени оказват сериозно влияние върху състоянието и живота на горите“, посочи Вълчев.

 По-топлия и сух климат е причина за заболяването на дърветата, защото насекомите, вредители по живия организъм на дърветата имат повече от един цикъл на размножаване  в по-горещите и дълги лета. „Белият бор например, който вирее над 900-1000 м. го свалихме на 200-300 м през втората половина на 20-ти в.  И в началото беше устойчив, но заради засушаването започна да съхне покрай пътищата и населените места. Сред вредителите са и някои гъби и много насекоми.  От тях дървото се предпазва като произвежда смола, а количество й намалява  при това повишаване на температурата и намаляването на влагата.“, обясняват процесите в гората експертите.

  Гората е цялостен организъм, чиито части са неразривно свързани и си взаимодействат. Тя не е само съвкупност от дървета, а е елемент от една екосистема, която е била създадена и оцеляла в продължение на хилядолетия и е устойчива благодарение на всяка една част в екосистемата. Изчезването или влошаването на състоянието на всеки организъм  от биоразнообразието в  тази екосистема, води до влошаването на равновесието в нея и до негативни последици за другите организми.

  Гората е много по-устойчива от единичните дървета и улавя въглерода от въздуха. Дърветата си взаимодействат, а за тяхното добро съществуване и комуникиране спомагат гъбите мухоморки, благодарение на които по-големите растения изпращат минерали,  вода и въглехидрати на по-малките растения, защото гъбите се свързват с корените им. Колкото е важна връзката между гъбите и дърветата, толкова важни са и връзките между гъбите и насекомите, между насекомите и птиците, между птиците и хищниците, които не позволяват насекомите вредители да се размножат в застрашаващи каламитети.  

  Европейската общност си е поставила за цел засаждането на 3 мрлд. дървета до 2030 г., но трябва да се стремим към устойчиви на климатичните промени след 30 до 50 години видове. Експертът даде пример с косматия дъб у нас, който благодарение на устойчивостта си на по-горещия и сух климат ще превзема терени с по-голяма надморска височина.

 Чуйте интервюто с Костадин Вълчев от WWF в звуковия файл. БНР подкасти:

Още от категорията

Борислав Григоров: В "Парангалица" са едни от най-хубавите гори на смърч в Европа

"Резерватът "Парангалица" обхваща територия със северозападно изложение в Рила планина. В него са установени около 300 вида висши растения, сред които множество ендемити и реликти. Трябва да отбележим наличието на рилската иглика, бялата мура,..

публикувано на 31.05.23 в 07:02

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България

"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове...

публикувано на 24.05.23 в 13:34

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата

"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и..

публикувано на 24.05.23 в 12:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42