Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник Стършел

Снимка: от организаторите

"Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник „Стършел“ " е поканата на Художествена галерия (ХГ)  Казанлък към всички почитатели на платформата „Събота в галерията“.

Гост – лектор на срещата е  доцентът по теория и история на културата Наталия Христова. За слушателите на РСЗ доц. Христова уточни, че ще представи пред гостите визуална илюстрация от страниците на сатиричния седмичник, както и някои от важните политическите събития, личности и коментари, очертаващи живота в България през годините на прехода.

„Изисква се интелигентност да се разчете една карикатура. Вестник Стършел излиза 77 г. без прекъсване, хората го приемат като социален отдушник, защото карикатурите представят друг поглед към това, което живеем. Карикатурите се вглеждат в грешките на обществото и се опитват да ги отразят, преди те да са станали тревожни симптоми“ – допълни доц. Христова.

Срещата-разговор ще се състои на 25.03,  от 13:30 ч.,  в депото на ХГ Казанлък,  и е с вход свободен.

Чуйте повече подробности в прикачения звуков файл.

„Стършел“ е най-старият български вестник за хумор и сатира. Излиза без прекъсване и без смяна на името от създаването си през февруари 1946 година.

Основатели на вестника са Димитър Чавдаров - Челкаш, Борис Ангелушев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Марко Бехар, Христо Ганев, Валери Петров и Никола Мирчев.

През годините за изданието, посветени на мисията да казват сериозни неща по смешен начин, са работили автори като Иван Радоев, Петър Незнакомов, Радой Ралин, Черемухин, Добри Жотев, Ясен Антов, Христо Пелитев (главен редактор 1965 - 1988), Кунчо Грозев, Станислав Стратиев, Чавдар Шинов, Дамян Бегунов, Мирон Иванов, Марко Ганчев, Любомир Янов, Йордан Попов (и като главен редактор), Велин Андреев, Генчо Симеонов, Георги Чаушов, Борис Димовски.

Редакцията на "Стършел" е съорганизатор на Наградата „Чудомир" за български хумористичен разказ, съвместно с община Казанлък.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: община Стара Загора

Фотограф и художник показват красотата на Маскарадните игри

Изложба „Маскарадни игри“ организират Община Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на 21 март от 17.00 часа. Тя ще бъде представена от дългогодишния директор на Галерията под липите проф. Марин Добрев, информират от пресцентъра на..

обновено на 18.03.24 в 11:28

„Изтрий веднага“ е новата постановка на Здрава Каменова

Представете си, че можете да изтриете всяка грешка от живота си. Всяка грешка, която сте допуснали пред любим човек, пред колеги или приятели. Е, в най-новата пиеса на Здрава Каменова това е възможно. "Изтрий веднага“ е представлението комедия,..

публикувано на 17.03.24 в 16:20
Възстановка на сокайно забраждане.

Етнологът Светослав Петров представя монография за сокайното забраждане

„Сокаи“ е най-новото монографично изследване, посветено на женското невестинско забраждане „сокай“, носено в Търновско, Габровско и Ловешко до средата на XIX век. Автор на монографията е етнологът Светослав Петров , главен уредник в Музей..

публикувано на 15.03.24 в 12:26

Кукерчета играха в детска градина

 Шум от хлопки и чанове и  герои със страшни маски играха за здраве, благодат и плодородие пред Сирни Заговезни в Детска градина "Звездизца" в Стара Загора.  Децата от група „Дъга“  пред родители и гости кукерския обичай, който по нашите земи се тачи от..

публикувано на 14.03.24 в 15:39
Снимка: плакат

Старозагорската опера с премиера "Ловци на бисери" на Жорж Бизе

На 21 и 22 март 2024 г. от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора са премиерните спектакли на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорският прочит е на Славчо Николов, диригент Владимир Бошнаков, сценичен дизайн и костюми ГЕНДОНИ, пластика..

публикувано на 14.03.24 в 12:59

Ироничният рисувач Чино Анджони гостува в Нова Загора

Чино Анджони е визуален артист, музикант и предприемач. Роден е през 1967 година в Каляри, Италия.  Има успешната кариера на барабанист. Рисува вдъхновен от музиката.  Героите от картините му са пъзел от емоции, "калейдоскоп от самотници, отегчени..

публикувано на 12.03.24 в 16:30

Рок и класика си подават ръка тази вечер в Стара Загора

Рок и класика си подават ръка тази вечер в Стара Загора в "Рок симфони" на сцената на Държавната опера под Липите. Концертът на супер групата "Фондацията" и на Оркестъра на Опера Пловдив отбелязва предстоящата 80 годишнина на големия артист Кирил Маричков...

публикувано на 12.03.24 в 10:05

Навършват се 285 г. от рождението на Софроний Врачански

  Тази година се навършват 285 години от рождението на св. Софроний Врачански. Видният духовник и възрожденец е роден в семейството на заможен котленски търговец на добитък  през1739 г. като Стойко Владиславов. Учил се в килийното училище на Котел и се..

публикувано на 11.03.24 в 20:06
Кремен Койчев

Една не/обикновена история

Кремен Койчев е старозагорец. Не е лице, нито глас от новините. За него няма да намерите публикации и библиографична справка. Живее обичайки, безкористно. От пръв поглед личи, че е предан на семейството и приятелите си. Има вродена любов към дисциплината..

публикувано на 10.03.24 в 15:15

Александър Козаров: Познат, обичан и митичен

"Митичност" е подготвената изложба по повод 70 годишнината от рождението на един от най-ярките представители на съвременната българска скулптура Александър Козаров . Художникът остана завинаги млад. За своите 46 години земен път създаде неповторими..

публикувано на 06.03.24 в 12:15