Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борислав Григоров: Беласица е още едно от уникалните природни кътчета у нас
"Беласица е погранична планина със стръмни склонове, разположена в крайните югозападните части на България. Интересен факт е, че това е последната сред планините в страната ни, преминаващи котата от 2000 метра. Тя попада в отделен биогеографски район поради факта, че притежава типични биотични особености и представлява северна периферна зона на разпространение на субсредиземноморската широколистна растителност. В нея трябва да откроим горите от обикновен кестен, като тук вместо типичният за други български планини пояс на дъба, се открива именно пояс на кестена. Кестеновите гори в Беласица са най-обширните на Балканския полуостров. В тях присъстват средиземноморски елементи като маклен, източен чинар, плюскач, което ги прави уникални за Европа. Сред редките растения може да бъдат открити албанският крем – критично застрашен балкански ендемит и пърчовката, която е вид орхидея. Орхидеите са типични за тропическите райони, но не дотам популярен факт е, че в нашата флора се срещат десетки видове от тях. В Беласица се срещат паразитни растения и отровни видове, като обикновеният тис. Биоразнообразието на Беласица е опазвано в рамките на защитена зона „Беласица“, както и на територията на природен парк „Беласица“, който е най-новият природен парк в България. Тук попада резерват „Конгура“, в който се опазват съобществата от обикновен кестен и обикновен бук. В Беласица се намира и защитената местност „Топилище“, където се опазва находището на царска папрат." заяви в интервю за Радио Стара Загора доцент Борислав Григоров, преподавател по биогеография в СУ "Свети Климент Охридски".

Още от категорията

Борислав Григоров: В "Парангалица" са едни от най-хубавите гори на смърч в Европа

"Резерватът "Парангалица" обхваща територия със северозападно изложение в Рила планина. В него са установени около 300 вида висши растения, сред които множество ендемити и реликти. Трябва да отбележим наличието на рилската иглика, бялата мура,..

публикувано на 31.05.23 в 07:02

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България

"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове...

публикувано на 24.05.23 в 13:34

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата

"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и..

публикувано на 24.05.23 в 12:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42