Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празник на фолклора

120 таланти се надпяват на конкурса "Славейче" в Радио Стара Загора

Специален член на журито е тракийската певица Ваня Вълкова.

| обновено на 23.04.23 в 09:13

Таланти от цяла България ще се надпяват този уикенд в XXIV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче", организиран от Радио Стара Загора. 

Два дни (22 и 23 април) в студиата на първото извънстолично радио ще звучат български народни песни от Тракия и Добруджа, от Родопите и Шоплука, от Северна България и Странджа.

В емблематичния радиоконкурс са заявили участие около 120 деца и младежи от 3 от 16 години, информираха членовете на журито Милена Паунова (председател) и отговорният звукорежисьор на Радио Стара Загора - Неделчо Киров. Те уточниха, че изпълнителите са представители на различни школи в страната - училищата по изкуствата в Котел, Широка лъка, Плевен, Варна, Пловдив, музикални паралелки и школи от Сливен, Стара Загора, Ямбол, София, Шумен, Добрич, Карлово, Казанлък, Габрово, Пордим и др. 

Специален член на журито на 24-тия радиоконкурс "Славейче" ще бъде популярната и обичана тракийска певица Ваня Вълкова.


Ваня Вълкова.

По регламент младите изпълнители се прослушват на живо в студиото на Радио Стара Загора в три възрастови групи – до 7, до 12 и до 16 навършени години. В отделна категория се надпяват учениците от училищата по изкуствата и паралелките с разширено изучаване на музика. Всеки участник представя две народни песни, а навършилите 12 години – една хороводна и една безмензурна песен, акапелно, без музикален съпровод.

Голямата награда за класираните на първо място е професионален звукозапис със специален аранжимент, продуциран от Радио Стара Загора, а от всички лауреати слушателите на Радио Стара Загора гласуват за песен на слушателя в предаванията за народна музика.

Двадесет и четвъртото издание на най-дълголетния радиоконкурс за фолклорна музика стартира тази събота от 10.00 часа в Радио Стара Загора. Някои от изпълнителите и техните преподаватели ще гостуват в съботното издание на предаването "От извор се песен лее" (12.20 - 15.00 ч.), посветено на конкурса "Славейче".

По публикацията работи: Мирослав Василев

Галерия

Още от категорията

Продължават да пръскат срещу кърлежи и комари в Ямбол

От 1 до 3 септември 2023 г. в Ямбол ще бъдат обработени зелените площи, детски площадки и улици срещу кърлежи и комари. За по-ефективното и безпроблемно извършване на дейностите по дезинсекция, дезакаризация, дератизация и дезинфекция се умоляват..

публикувано на 30.08.23 в 12:40

Трупата на ДТ „Гео Милев” открива новия сезон с последната си премиера – „Българският модел”

За първи път на закрита сцена трупата на Драматичен театър „Гео Милев” ще представи на  11 септември, от 19.00 часа, в Културен център Стара Загора спектакъла „Българският модел” - една модерна интерпретация, на режисьора Невена Митева, на култовия..

публикувано на 30.08.23 в 10:52

платена публикация
Стара Загора става все по-атрактивна за бизнеса

Стара Загора става все по-атрактивна бизнес дестинация и повече компании успешно развиват дейността си в региона. Това показват наблюденията на пазара на труда на световния лидер в HR услугите Adecco България. По този повод компанията организира..

публикувано на 30.08.23 в 09:19

платена публикация
Популяризиране процедурата за предоставяне на международна закрила

След края на Втората световна война, твърде много хора, напуснали своите държави, не могат да се завърнат в тях заради преживяното, разрушенията и липсата на сигурност. Това кара международната общност да приеме разпоредби, чрез които тези хора да..

публикувано на 30.08.23 в 09:16

Рок фестивал „Завинаги под звездите“ в Нова Загора

Рок фестивал „Завинаги при звездите“ ще се проведе в Нова Загора на на 19 август  . Това съобщи Ивайло Енев, зам.-кмет на общината, която е съорганизатор на проявата. Събитието е в памет на Славян Иванов – млад музикант от града, който нелепо..

публикувано на 16.08.23 в 10:10

Мини "Марица -изток" честват своя покровител - Свети Иван Рилски

С тридневна празнична програма ще отбележи  Деня на миньора  - 18 август най-голямото открито въгледобивно находище в страната, съобщават от Пресцентъра на Мини "Марица - изток". В четвъртък от 8 сутринта до 12.30 следобед ветераните - миньори ще..

публикувано на 15.08.23 в 12:57

платена публикация
Норвежки финансов механизъм и ролята му за изпълнение на дейностите по проект „Повишаване на административния капацитет на компетентните органи в областта на убежището и миграцията.“

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) започва излъчването на четири информационни видеоклипа, които представят по достъпен начин основната функция на  агенцията с компетентност в прилагането на държавната политика за..

публикувано на 14.08.23 в 17:11
Народно читалище

Радио Стара Загора гостува в родното село на народния певец Георги Горелски

От 60-те години на миналия век до днес песните на Георги Горелски продължават да вълнуват слушателите на Радио Стара Загора и почитателите на българската народна музика. Роден във врачанското село Търнава през 1934 г., животът на изпълнителя протича в..

публикувано на 09.08.23 в 09:00

платена публикация
Популяризиране работата на ДАБ при МС с уязвими групи” като подпомага търсещите закрила граждани на трети страни чрез комплекс от мерки за първоначална културна и социална адаптация

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) започва излъчването на четири информационни видеоклипа, които представят по достъпен начин основната функция на  агенцията с компетентност в прилагането на държавната политика за..

публикувано на 30.07.23 в 17:57
Сава Попсавов

Радио Стара Загора чества 100 години Сава Попсавов с изнесено студио

Първото извънстолично радио се включва в честванията по повод  120 години Илинденско-Преображенско въстание  и  100 години от рождението на странджанския певец Сава Попсавов . На  29 юли  фолклорното предаване на Радио Стара Загора "От извор се..

публикувано на 25.07.23 в 00:41