Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Класика и модерност в деня на танца

| обновено на 29.04.23 в 07:58
Снимка: Софийска опера и балет

На 29 април танцуващият свят ще отбележи Международния ден на танца (International (World) Dance Day).

За първи път е честван през 1982 година по решение на ЮНЕСКО, на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографското изкуство. Неговото име влиза в историята като “баща на съвременния балет”.

На този ден балетни, театрални, оперни, съвременни танцови трупи, ансамбли, както професионални, така и самодейни артисти, всички, които обичат музиката и танците празнуват.

За поредна година Държавна опера Стара Загора ще предложи на своята публика Танц без граници. Интернационалният балет ще провокира вниманието на зрителите с модерност и класика на 28 и 29 април. 

Модерна първа част с изключителни послания в "Неопитомените", дует, създаден от Клод Брюмашон през 1992 година, по музиката на Вим Мертенс Дарпа – албум „Стратегия на раздялата“ и "Пиедесталът на девиците", по музика Томас Рейвънскрофт (17 век).

Втората част на програмата е фокусирана върху класическо произведение. "Пахита" е балет в едно действие, по музика на Едуард Делдевез и Лудвиг Минкус. С това заглавие ще отбележим 60 години творческа дейност на Салваторе Русо. Неговата сценография всеки път е "пищно зрелище за очите и радост за душата", уточни директорът на балета Силвия Томова. 

Силвия Томова подчерта, че балетът има подписани договори за турне, през настоящата и следващата година, в Нидерландия, Германия и Белгия., на престижни сцени.

По публикацията работи: Мила Маринова

Още от категорията

Културен афиш на Стара Загора (29 май - 4 юни)

29  май, /понеделник/  „Стон или трагедията на Яворов“ – музикална драма от Любомир Денев. Премиера. Либрето Бойко Илиев Диригент Любомир Денев , Режисьор Огнян Драганов Сценография и костюми Денис Иванов Хормайстор Младен Станев С..

публикувано на 26.05.23 в 15:04

Ветеринарномедицинският факултет към ТрУ празнува 100 години през май

Ветеринарномедицинският факултет към Тракийски университет  празнува 100 години през месец май. Ф акултетът, основан през месец май 1923 г.,  ще отпразнува своя вековен юбилей под надслов „100 години ветеринарномедицински факултет и 100 години..

публикувано на 26.04.23 в 10:11

Д-р Стоян Везенков ще гостува в ТрУ с информация за екранната зависимост

Тракийски университет и Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите (ДИПКУ) се включват в инициативата на Центъра за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ във връзка с "Екранната зависимост" - тема, която вълнува все повече..

обновено на 24.04.23 в 14:09

120 таланти се надпяват на конкурса "Славейче" в Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват този уикенд в XXIV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче" , организиран от Радио Стара Загора.  Два дни (22 и 23 април) в студиата на първото извънстолично радио..

обновено на 23.04.23 в 09:13
Ивелина Димова, лауреат на конкурса

Радио Стара Загора ще излъчи концерта на Оркестъра за народна музика "Гласове от радиото"

На 20 април (четвъртък) от 19.00 часа  Радио Стара Загора ще излъчи пряко от Първо студио на БНР концерта "Гласове от радиото". Това е третият концерт в празничния сезон на Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов, посветен на певческото..

публикувано на 19.04.23 в 13:18

Лазарки и празнична литургия в Болярово за Лазаровден и Цветница

Лазарски групи към НЧ „Възраждане-1912“ – гр. Болярово и  НЧ „Н.Й. Вапцаров-1930“ – с. Попово ще пресъздадат на 8 април един от най-популярните момински обичаи -  лазаруването. В съботата, на шестата седмица от Великия пост и осем дни преди Великден,..

публикувано на 05.04.23 в 13:43
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (27 март-2 април)

27  март ,  /понеделник/ Веселин Веселинов представя дебютната си стихосбирка "Кънтя като мълчание" . С участието на  поетесата бард Татяна Йотова. 17.30 ч., Къща музей „Гео Милев“ Проект „Дигитално оживели кукли“, се завръща като..

публикувано на 24.03.23 в 17:09

Концерт от пролетни усмивки подаряват ученици от музикалното училище на старозагорци

Четири момичета от класа по поп и джаз пеене на Надя Тончева от  НУМСИ „Христина Морфова“ В Стара Загора  ще поздравят своите съграждани с концерта „Пролетни усмивки“. „В програмата са включени обичани и популярни български и чужди  хитове, джаз..

публикувано на 22.03.23 в 09:45
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (13-19 март)

13  март ,  /понеделник/ Библиотека „Родина” Стара Загора и издателство „Жанет 45” представят дебютната стихосбирка "Фигури от сол" на Ралица Райкова - носител на първа награда от Тридесет и осмото издание на Националния младежки конкурс за..

публикувано на 10.03.23 в 15:49

Левски оставя трайни следи в казанлъшкия край

Целият казанлъшки край е един от лидерите на образованието в българските земи по времето на Възраждането, наситен с много училища, които утвърждават българите като народ жаден за наука и образование. Сред това будно население през 1869 и 1870 г. минава..

публикувано на 07.03.23 в 12:31