Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РЗИ - Стара Загора отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Снимка: архив

Европейска седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) се провежда в периода 15-22 май 2023г., отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial), който се провежда всяка година в третата неделя от месец май, информират от РЗИ - Стара Загора 

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хора от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното тестуване за ХИВ.

КАБКИС 10 при РЗИ - Стара Загора в периода от 01.01.2023 г. до 15.05.2023г. извърши консултации и изследвания на 225 клиенти  на  стационарния кабинет на РЗИ и  в местата за лишаване от свобода.

Възрастовата характеристика показва, че най-много лица желаята да узнаят своя ХИВ статус са в активните възрастови групи от 30-39 г.( 32,89 %) и 25-29 г. ( 21,33%).

30,6 % от изследваните за сексуално-предавани заболявания съобщават за рисков контакт.

От началото на годината до момента в кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН са установени 2 положителни резултата на вирусен хепатит Б.

Положителни на ХИВ не са установени.

През тази седмица ще се проведат беседи в учебни заведения на територията на  гр. Стара Загора, на тема „Рисково сексуално поведение“.

КАБКИС 10 при РЗИ – Стара Загора ще предоставя услуги за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б и С в стационарния кабинет на адрес гр. Стара Загора, ул. „Ст. Караджа“ № 10, при следното работно време:

Понеделник  – от 08.30ч. до 12.30ч.
Вторник        – от 13.00ч. до 17.00ч.
Сряда           – от 08.30ч. до 12.30ч.
Четвъртък    – от 13.00ч. до 17.00ч.
Петък            – от 08.30ч. до 12.30ч.Още от категорията

Пилатес и ин йога за физически и душевен баланс

Името ин йога идва от концепцията за ин и ян – ин като противовес на ян, пасивно вместо активно. Особено в нашето ежедневие с преобладаваща ян енергия, имаме нужда от този баланс и можем да си го дадем с практиката. Това обясни в здравното..

публикувано на 27.05.23 в 12:05

Какво е кенгуру-грижа и има ли почва у нас?

Недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, гласят новите препоръки на Световната здравна организация  за грижата за бебетата родени..

обновено на 26.05.23 в 09:47

Самоусъвършенстване и възможности за реализация

Всеки крие определен капацитет от възможности, които рано или късно в процеса на самоусъвършенстване и реализация влизат в сила по един или друг начин. Необходимо е подрастващият да проумее това и да се стреми да го използва максимално,..

публикувано на 20.05.23 в 12:00
Казанлък

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“. Тазгодишното издание ще се проведе на 20 и 21 май в парк „Тюлбе“.Това каза за радио Стара Загора Нина Бойчева – координатор на фестивала за Казанлък...

публикувано на 16.05.23 в 16:15

Въглехидратен махмурлук - ежедневна опасност в менюто ни

Въглехидратният махмурлук има много сходни симптоми като този, причинен от злоупотребата с алкохол: раздразнителност, главоболие, загуба на енергия. Но докато при алкохолният неразположенията се появяват почти веднага и може да се направи категорична..

публикувано на 14.05.23 в 12:14

Здравните специалисти отбелязват 20 години от обединението си

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отбелязва 20 години от създаването си с редица събития. Кампанията се реализира под мотото „Даряваме здраве и връщаме вашите усмивки“. В област Стара Загора в асоциацията членуват..

публикувано на 13.05.23 в 12:23

Девет години сътрудничество на затворите с "Анонимни алкохолици"

С цел популяризиране на дейността и запознаване на затворническата общност с идеята на организацията „Анонимни алкохолици“ (АА), както и отбелязване на девет години от началото на сътрудничеството на затворите с АА, ще бъде организирана открита..

публикувано на 12.05.23 в 15:56

35% прогнозен ръст на инсулт в Европа до 2030 година

Община Стара Загора е сред 100 - те общини, които се включиха в националната кампания "Живот след инсулт" по повод 9 май - Европейски ден за информираност за инсулта.  Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството..

публикувано на 09.05.23 в 17:07

Хората стават по-тревожни

Хората стават по-тревожни. Стресът в ежедневието отключва проблеми, каза д-р Пенчо Гюрковски, управител на общинското дружество "Център за психично здраве" в Стара Загора.  Някогашният психодиспансер поддържа 3 структури - поликлиника с 4 кабинета,..

публикувано на 08.05.23 в 11:36

Какво жертват успешните?

Успелите хора са тези, които залагат цели в живота си и предприемат действия, за да ги постигнат. Те знаят какво искат и се движат целенасочено в тази посока. Субективното преживяване за благополучие в съвременния свят се разглежда като..

публикувано на 06.05.23 в 12:00