Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Докато някои твърдят, че AI ще създаде нови работни места и възможности, други се притесняват, че ще доведе до висока безработица и икономически сътресения

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и административни задачи до производствени и логистични операции. Чрез автоматизирането на тези дейности компаниите могат да намалят разходите и да увеличат ефективността, което може да доведе до по-високи печалби и по-голяма конкурентоспособност на пазара. 

Тази автоматизация обаче може да доведе и до значителни загуби на работни места в определени отрасли. Например, тъй като самоуправляващите се камиони стават все по-често срещани, необходимостта от хора-шофьори на камиони може да намалее. По същия начин, тъй като чатботовете и виртуалните асистенти стават по-способни, търсенето на хора за обслужване на клиенти може да намалее. В тези случаи може да се наложи работниците да придобият нови умения или да преминат към нови отрасли, за да останат на работа. 

Въпреки тези опасения, много експерти твърдят, че AI действително ще създаде нови работни места и възможности в дългосрочен план. Например AI може да провокира допълнително търсене на труд в области като софтуерно инженерство, анализ на данни и роботика. Освен това, тъй като компаниите стават по-ефективни и печеливши чрез използването на AI, те може да са в състояние да се разширят и да създадат нови работни места в области, които задоволяват нови и различни нужди на потребителите.

Творческите професии са най-сериозно застрашени от въвеждането на AI – журналисти, поети, художници.

Как ще се промени пазарът на труда, как ще се отрази на лекарите и учителите AI и още по темата чуйте в звуковия файл от интервюто с Адриан Николов от ИПИ.БНР подкасти:

Още от категорията

Собствеността при фактическа раздяла подлежи на доказване

Фактическата раздяла е институт в българското законодателство, който не е подробно регулиран. За начален момент се смята времето, когато двамата съпрузи са преустановили съвместното си съжителство, връзката им е изчерпана духовно и емоционално без да имат..

публикувано на 25.09.23 в 15:17

Дискриминираме, защото е модерно

"Дискриминацията при децата се формира първоначално от семейната среда. Дискримининативен е дори методът на оценяване в училище." - разказва доц. д-р Дончо Донев- психолог. Най-ранните признаци на разделение се появяват при израстването на индивида и..

публикувано на 25.09.23 в 14:37

Борислав Григоров: "Бели Лом" - богата горска екосистема

"Резерват „Бели Лом“ е разположен в района на административната единици община Цар Калоян, в местността Голямата курия. Част е от защитена зона „Ломовете“ от екологичната мрежа Натура 2000. Неговата площ е около 800 ха. Основната част от него е..

публикувано на 25.09.23 в 08:10

Марин Господинов: Музеят по спелеология и карстови форми в Чепеларе си струва да бъде посетен

"Музеят по спелеология и родопски карст е създаден от местен радетел и пещерняк, биологът Димитър Райчев. Той го създава през 50-те години на 20 век, като началото е поставено с кръжок по спелеология. През 1968 година е създадена първата музейна сбирка,..

публикувано на 22.09.23 в 14:34

Отбелязваме 115 години от обявяване на Независимостта на България

Тържественият вариант на Манифеста за независимост на България е изготвен през 1910 г.  Това е новата датировка на документа, закодирана в една от завъртулките в подписа на Цар Фердинанд от художника Харалампи Тачев. Текстът на манифеста е изписан в..

обновено на 22.09.23 в 08:33

Тодор Гондов: Иконописната школа в Странджа е специфична

"Странджанската иконописна школа обхваща южните части на Бургаска област. Районът е изолиран от влиянието на другите иконописни школи. Като цяло нашествията на турците до голяма степен са повлияли на живопистта в района. Основното, което виждаме е..

публикувано на 21.09.23 в 10:49

Поставяне под запрещение може да иска всеки

Поставяне под запрещение може да се наложи на лице, което не е в състояние да разбира действията си и последиците от тях.   Възможно е човекът да страда от психическо заболяване по рождение или в последствие да се е разболяло. Това се отнася за непълнолетни..

публикувано на 20.09.23 в 15:01

Борислав Григоров: Един от четирите биосферни паркове от нов тип у нас

"През 2016 г. „Червената стена“ е номиниран за един от първите биосферни резервати от нов тип на България, за което на следващата година ЮНЕСКО дава своето одобрение и това го превръща в един от първите български съвременни биосферни..

публикувано на 19.09.23 в 12:55

Белодробната болница в Радунци е сред приоритетите на кандидат за кмет на община Мъглиж

 Юристът  Румен Манчев е кандидатът на Коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" за кмет община Мъглиж.   Първият въпрос, с който започва интервюто с  адвокат Манчев е какво го мотивира да смени посоката в личното му..

публикувано на 18.09.23 в 17:18

30 години на сцена ще отбележи с концерт старозагорският фолклорен певец Веско Василев

30 години на сцена ще отбележи с голям самостоятелен концерт старозагорският народен певец Веселин Василев. В пъстрия песенно-танцов спектакъл, който ще се проведе на 20 септември в залата на Културния център в Стара Загора, ще участват ансамбъл „Загоре“,..

публикувано на 13.09.23 в 17:29