Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Велислав Величков
Снимка: БГНЕС

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа. 

Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес организира протест под надслов "ENTER за Съдебната реформа СЕГА". Искането е за незабавно начало на дебата за конституционните промени и внасянето на проектите за промени в Конституцията за решителна реформа в глава "Съдебна власт".

"Фигурата на главния прокурор трябва или напълно да бъде премахната от Конституцията, тъй като той въобще и не работи като прокурор, освен като началник на началниците в прокуратурата, или неговите правомощия да бъдат ограничени по такъв начин, че той да има предимно представителни функции. Същото важи и за ВСС", подчерта адвокатът.

"За да имаме гаранция не за избирателно правосъдие, не за защитно правосъдие, не за нападателно спрямо някого правосъдие, трябва прокуратурата да заработи по нов начин, да не й пречи главният прокурор. Ако това се постигне, тогава вече ще стане интересно какво ще се случи с тези досъдебни производства "на трупчета", в които обикновено са замесени видни политици", коментира още Величков за предаването "Час пик".

"Нужни са честни, смели, свободни хора в прокуратурата и съда, които да отсъждат по закон и вътрешно убеждение, за да се преборим с нашата олигархична мафия, подкрепяна от политическата плутокрация", каза в заключение адв. Величков. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от категорията

Собствеността при фактическа раздяла подлежи на доказване

Фактическата раздяла е институт в българското законодателство, който не е подробно регулиран. За начален момент се смята времето, когато двамата съпрузи са преустановили съвместното си съжителство, връзката им е изчерпана духовно и емоционално без да имат..

публикувано на 25.09.23 в 15:17

Дискриминираме, защото е модерно

"Дискриминацията при децата се формира първоначално от семейната среда. Дискримининативен е дори методът на оценяване в училище." - разказва доц. д-р Дончо Донев- психолог. Най-ранните признаци на разделение се появяват при израстването на индивида и..

публикувано на 25.09.23 в 14:37

Борислав Григоров: "Бели Лом" - богата горска екосистема

"Резерват „Бели Лом“ е разположен в района на административната единици община Цар Калоян, в местността Голямата курия. Част е от защитена зона „Ломовете“ от екологичната мрежа Натура 2000. Неговата площ е около 800 ха. Основната част от него е..

публикувано на 25.09.23 в 08:10

Марин Господинов: Музеят по спелеология и карстови форми в Чепеларе си струва да бъде посетен

"Музеят по спелеология и родопски карст е създаден от местен радетел и пещерняк, биологът Димитър Райчев. Той го създава през 50-те години на 20 век, като началото е поставено с кръжок по спелеология. През 1968 година е създадена първата музейна сбирка,..

публикувано на 22.09.23 в 14:34

Отбелязваме 115 години от обявяване на Независимостта на България

Тържественият вариант на Манифеста за независимост на България е изготвен през 1910 г.  Това е новата датировка на документа, закодирана в една от завъртулките в подписа на Цар Фердинанд от художника Харалампи Тачев. Текстът на манифеста е изписан в..

обновено на 22.09.23 в 08:33

Тодор Гондов: Иконописната школа в Странджа е специфична

"Странджанската иконописна школа обхваща южните части на Бургаска област. Районът е изолиран от влиянието на другите иконописни школи. Като цяло нашествията на турците до голяма степен са повлияли на живопистта в района. Основното, което виждаме е..

публикувано на 21.09.23 в 10:49

Поставяне под запрещение може да иска всеки

Поставяне под запрещение може да се наложи на лице, което не е в състояние да разбира действията си и последиците от тях.   Възможно е човекът да страда от психическо заболяване по рождение или в последствие да се е разболяло. Това се отнася за непълнолетни..

публикувано на 20.09.23 в 15:01

Борислав Григоров: Един от четирите биосферни паркове от нов тип у нас

"През 2016 г. „Червената стена“ е номиниран за един от първите биосферни резервати от нов тип на България, за което на следващата година ЮНЕСКО дава своето одобрение и това го превръща в един от първите български съвременни биосферни..

публикувано на 19.09.23 в 12:55

Белодробната болница в Радунци е сред приоритетите на кандидат за кмет на община Мъглиж

 Юристът  Румен Манчев е кандидатът на Коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" за кмет община Мъглиж.   Първият въпрос, с който започва интервюто с  адвокат Манчев е какво го мотивира да смени посоката в личното му..

публикувано на 18.09.23 в 17:18

30 години на сцена ще отбележи с концерт старозагорският фолклорен певец Веско Василев

30 години на сцена ще отбележи с голям самостоятелен концерт старозагорският народен певец Веселин Василев. В пъстрия песенно-танцов спектакъл, който ще се проведе на 20 септември в залата на Културния център в Стара Загора, ще участват ансамбъл „Загоре“,..

публикувано на 13.09.23 в 17:29