Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книгоразделителят. По следите на един от най - древните книжни аксесоари.

Лична колекция на Станислава Раянова
Снимка: Станислава Раянова

Книгоразделителят е един от най - древните аксесоари за книги, стар почти колкото и книгата. Създаден е, за да не се поврежда книгата, да не се драска и прегъва. Все пак в началото книгите са преписвани на ръка и са били най - голяма скъпоценност. 

Тук Ви срещаме с колегата Станислава Раянова, която колекционира книгоразделители. Притежава над 50 книгоразделителя от 21 държави: Америка, Англия, Испания, Италия, Австрия, Германия, Швейцария, Словакия, Румъния, Турция, Черна Гора, Португалия, Египет, Сингапур, Тайланд, Камбоджа, Занзибар, Малта, Куба, Украйна, Китай. Сред книгоразделителите има метални, магнитни, текстилни, релефни, тъкани и бродирани. Някои изработва и сама. 

"Когато говорим за отношение към книгите, книгоразделителите имат важна роля, тъй като те не просто напомнят докъде сме стигнали, или любими наши пасажи от текста. Те служат за предпазване на страниците на книжното тяло, затова е добре да подбираме правилно тяхната текстура и форма. Книгоразделителите трябва да бъдат тънки и от подходяща материя, за да не деформират страниците и книжните коли в гръбчето на книгата. Има много красиви книгоразделители по света, но част от тях са нефункционални, не са удобни за ползване, и тяхната съдба е най-често сувенирна. Но също като книгите, и книгоразделителите имат нужда от своя история и живот, от това да бъдат вложени между страниците и приключенията на героите. Книгоразделителите от Истанбул са най-многобройни в колекцията ми. Един от най-запомнящите се екземпляри беше този, който купих малко преди посещението ми в „Музей на невиността“. Този музей е вдъхновен от едноименния роман на нобеловия лауреат Орхан Памук, и лично той го изгражда преди 10 години. По пътя докато търсихме самия музей, спирах непознати, за да получа повече насоки къде е местонахождението му. За моя изненада – оказа се, че повечето хора не знаеха кой е един от най-успешните съвременни турски писатели. Но по пътя към музея, в който се побира целия свят на романа, открих няколко магазинчета, от които се сдобих с книгоразделител, който символизира мен и книжния свят, в който често ми се иска да се приютявам. Обикновено книгоразделителите стоят скромно на каса в книжарницата, или на рафта в магазини за подаръци, но съвсем не скромно разказват истории – за културата, историята, науката, или…за обикновения живот на държавата, в която се намират. Затова не само с книгите пътуваме, но и с техните нежни аксесоари – книгоразделителите.", казва Станислава Раянова.

Повече чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

„Ваклуш“ и „Гладиатор“ – два филма за пазителите на българския дух, част от програмата на "Златната липа"

Юбилейното 10 издание на Международен филмов фестивал  „Златната липа“ ще бъде официално открито на 27 май,  с церемония в 17,30 ч.  Всички прожекции от фестивала (27-31 май) са с вход свободен, в залите на Държавна опера , Регионална..

публикувано на 27.05.23 в 10:59
Ямбол

Двадесет и трето издание на националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" предстои в Ямбол

От 29 май до 1 юни Ямбол става столица на кукления театър с националния фестивал "Михаил Лъкатник", който ще се състои за 23-ти път в града. Четирите фестивални дни ще предложат спектакли, представления на открито, шествие и награди от конкурса за..

публикувано на 27.05.23 в 10:00

Първият документален филм на българското кино показва Музеят на фотографията в Казанлък

   Тази вечер любителите на документалистиката и и сторията в Казанлък ще имат възможността да видят първия документален български филм на  Александър Жеков. Филмът е с дължина 50 минути и е заснет по бойните полета на Балканската война през  1912-1913..

публикувано на 26.05.23 в 15:58

Старозагорката Мариета Голомехова с награда АСКЕЕР за сценография

На 24-ти май – в деня на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност икултура, Фондация „АКАДЕМИЯ АСКЕЕР”  връчи за 32-ри път своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия  сезон.    „АСКЕЕР” са..

публикувано на 25.05.23 в 15:44

Един без друг - другата страна на любовта

"Един без друг", така се казва 25-та песен от музикалната поредица "Пеещи артисти". Дарин Ангелов е изпълнителят. Музика и аранжимент: Светослав Лобошки. Текст: Красимир Трифонов.  Дарко Ангелов разказва повече за новото попълнение в тази българска..

публикувано на 25.05.23 в 12:36

Загубени пари се връщат, загубено време не

24 май ни напомня, че носим отговорност да сеем светлина. Това е празник, в който духът побеждава. Думите са на писателката Здравка Евтимова. От учителя зависи да превърне училището в институция, дори в мисия. А всеки учител сам по себе си е..

публикувано на 24.05.23 в 11:10

Книга отпреди четири века повдига българския дух в Деня на българската азбука

Днес, в Деня на българските букви и слово, на българската книжнина, дух и култура до любителите на българската история в книжарниците ще пристигне луксозното издание на един забележителен труд от Българското възраждане, „Стематография“ на Христофор..

публикувано на 24.05.23 в 08:15
на снимката: Емелина Горчева - Димова

Емелина Горчева - Димова: Искахме "Боряно, българко" да се превърне в мото

Българските състезателки по художествена гимнастика се върнаха от европейското първенство в Баку с 13 медала. 4 от тях спечели Боряна Калейн в индивидуалната надпревара. Еднин от елементите, които добавят още повече красота в съчетанията на българките,..

публикувано на 23.05.23 в 17:35

Митрополит Киприан за втори път с диригентска палка на сцената на Софийската опера и балет

За втори път  Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира музикалната поема „Рилският пустинник“ на сцената на Софийска опера и балет. Спектакълът тази вечер е втори след световната премиера на 10 май и с него се отбелязват 70 години от..

публикувано на 23.05.23 в 16:01

Студенти на Тракийски университет представиха свои авторски приказки за деца

Студентите от Педагогически факултет към Тракийски университет и техният преподавател д-р Елена Недева осъществиха среща с малките ученици под надслов  „Всяка добрина”. Домакин на събитието беше  Художествена галерия Стара Загора. Срещата се осъществи..

публикувано на 23.05.23 в 14:01