Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първият документален филм на българското кино показва Музеят на фотографията в Казанлък

Снимка: Музей на фотографията, Казанлък

   Тази вечер любителите на документалистиката и и сторията в Казанлък ще имат възможността да видят първия документален български филм на  Александър Жеков. Филмът е с дължина 50 минути и е заснет по бойните полета на Балканската война през  1912-1913 Г.  

  Бил е показан преди няколко години, но в много лошо качество. Сегашната прожекция е след реставрацията по проект на Българската национална филмотека в студията в Белград с Асоциацията на европейските синематеки (ACE) и подкрепата на Творческа Европа МЕДИА.

  „Произведението е изцяло българско дело, което показва българските войници, генерали и бойните действия, снимани от непосредствена близост от автора, който е и оператор. За съжаление за Александър Жеков не се знае почти нищо“, казва директорът на Музея на фотографията Стефан Папукчиев. През цялото време кадрите вървят на фона на субтитри и коментар на киноисторика Петър Кърджилов, който е първият му и най-задълбочен познавач и изследовател. Той има и книга посветена на филма „Балканската война“.

 „Филмът е ценен с автентичните си кадри, показаните лица и ежедневието в атака и в почивка на българските войници и генерали, участвали в справедливата война за България, с внушението, което е постигнато от близкия ракурс на снимките. Точно поради това обстоятелство въздействието му е като при филм със съвременни ефекти.", казва в краткия си коментар  Стефан Папукчиев. И припомня, че творбата на Александър Жеков не бива да се бърка с първия български игрален филм на Васил Гендов – „Българан е галант“.

  Ръководител на проекта е Антония Ковачева , координатор – Росен Спасов, технически консултант и музика Ангел Радев,  Галина Генчева – консултант, д.и.н. Петър Кърджилов - исторически консултант и аудиокоментар.

  Най-ранният български филм ще бъде показан тази вечер в Музея на фотографията от 18 ч.

В звуковия файл чуйте интервюто със Стефан Папукчиев.Още от категорията

Показват антики, открити при спасителни разкопки около "водния проект" в Стара Загора

Най-представителните находки, открити открити при обновяването на ВиК инфраструктура в града , ще бъдат представени тази вечер в изложба с наслов „Археологически сезони 2022-2023. Спасителни разкопки – Реконструкция на ВиК мрежата в Стара Загора“...

публикувано на 29.09.23 в 15:20

Старозагорският автор Никола Райков с номинация ПЕРОТО 2023

Старозагорският автор Никола Райков е с номинация за литературната награда ПЕРОТО 2023 в категория „Детска литература“. Самият автор изказа благодарности към Литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата – НДК за признанието и..

публикувано на 29.09.23 в 12:33

Община Стара Загора с пъстра програма за Нощта на музеите и празника на града 5 октомври

Стара Загора ще отбележи тази вечер традиционната Нощ на музеите с богата програма. Началото ще бъде дадено в 19 часа пред сградата на Регионалния исторически музей с концерт на "Трио Гранди тенори". В програмата ще вземат участие всички културни..

публикувано на 29.09.23 в 10:54

Безплатна прожекция на филма "Две победи" в Музея на фотографията

В сряда, 27-ми септември от 18:00 часа в Музея на фотографията ще се състои безплатна прожекция на филма "Две победи" от фонда на Българска национална филмотека.  Лентата "Две победи" излиза на 31.12.1956 г. Нейн режисьор е Борислав Шаралиев, а..

публикувано на 27.09.23 в 15:00

Европейски ден на езиците отбелязват четири старозагорски гимназии

"Празник на езиците " организира за втора година СУ "Максим Горки". Организаторите канят всички, които имат интерес към европейските езици да присъстват на 26.09., от 18.00 ч. в Регионална библиотека "Захарий Княжески".  Тази година празникът е под..

публикувано на 26.09.23 в 15:02

"37 клечки кибрит" идва в Стара Загора

"37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция н ачетири организации – „36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) итеатрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург). Премиерата в България се състоя на 06, 07, 09 декември в софийската..

публикувано на 24.09.23 в 16:15

Театрален триптих представя "Гео Милев у дома"

Екипът на  Театър студио 4хС и Театър лаборатория "Алма Алтер"  представя поредица от спектакли в Стара Загора.  Те са създадени по текстове на Гео Милев. Театралните вечери дават възможност да усетим пулса на неговото време и чрез и творчество му да..

публикувано на 23.09.23 в 17:30

Село Свобода чества 90 години от рождението на проф. Петко Радев

Родното село на свотовноизвестния кларинетист и педагог  проф. Петко Радев  (1933-2017) отбелязва 90 години от неговото рождение. Инициативата за тържественото честване е на директора на училището в с. Свобода, Чирпанско Златина Иванова, където Петко..

публикувано на 20.09.23 в 19:41

Дует "Ритон" гостува в Стара Загора с юбилеен концерт "Приказката продължава"

Дует "Ритон"  ще зарадва старозагорската публика с юбилеен концерт "Приказката продължава". Музикалното събитие е част от националното турне на обичания от поколения дует.   Катя и Здравко ще делят сцената с талантливите момчета и момичета от група..

публикувано на 20.09.23 в 15:07

Шедьоври на тревненските майстори гостуват в Безистена в Ямбол

В Културно-информационния център „Безистен“ в Ямбол тази вечер се открива експозиция от 130 културни ценности, включващи образци на тревненската школа по дърворезба, икони и изделия на занаятите, свързани или близки  с дърворезбата, строителството и..

публикувано на 19.09.23 в 15:21