Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Белите брези" на Петър Георгиев – Пешето. История за блус и кънтри

Най-новата песен на музиканта Петър Георгиев – Пешето се казва „Белите брези“. Като района на родното му място в София. Блус, съчетан с кънтри – двете любови, след китарата, на Пешето.

В интервю за Радио Стара Загора той разказва за музиката, която обича и прави, за блуса, за китарите, за уроците от Петър Гюзелев, когото наследява в „Щурците“ след като Пеци си отиде от този свят.

Петър Георгиев – Пешето е автор и на композициите в българския филм „Омбре“. Негови учители са Михаил Белчев, Александър Петров, Ангел „Джендема“ и разбира се Петър Гюзелев. А от световните – Джими Хендрикс и Ерик Клептън.

Повече за новата песен на Пешето и за неговите страсти към блуса и китарите, чуйте в звуковите файлове.
БНР подкасти:

Още от категорията

Село Свобода чества 90 години от рождението на проф. Петко Радев

Родното село на свотовноизвестния кларинетист и педагог  проф. Петко Радев  (1933-2017) отбелязва 90 години от неговото рождение. Инициативата за тържественото честване е на директора на училището в с. Свобода, Чирпанско Златина Иванова, където Петко..

публикувано на 20.09.23 в 19:41

Дует "Ритон" гостува в Стара Загора с юбилеен концерт "Приказката продължава"

Дует "Ритон"  ще зарадва старозагорската публика с юбилеен концерт "Приказката продължава". Музикалното събитие е част от националното турне на обичания от поколения дует.   Катя и Здравко ще делят сцената с талантливите момчета и момичета от група..

публикувано на 20.09.23 в 15:07

Шедьоври на тревненските майстори гостуват в Безистена в Ямбол

В Културно-информационния център „Безистен“ в Ямбол тази вечер се открива експозиция от 130 културни ценности, включващи образци на тревненската школа по дърворезба, икони и изделия на занаятите, свързани или близки  с дърворезбата, строителството и..

публикувано на 19.09.23 в 15:21

Хилядолетен японски поклоннически маршрут представя в кадри Борислав Илиев

В Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък днес, от 18.00 часа, е откриването на изложбата  „ SHIKOKU HENRO  – 88  Temples Pilgrimage “, на Борислав Илиев.  Експозицията представя японският духовен хилядолетен..

публикувано на 19.09.23 в 08:55

"Театър в движение" радва старозагорци

По повод Европейската седмица на мобилността/ 16-22 септември/, Община Стара Загора, съвместно с Драматичен театър "Гео Милев", организира "Театър в движение". Две от автобусните линии, и това са №13 и №20, се превръщат в открита сцена, за един час...

публикувано на 19.09.23 в 07:35
Дълбокоизворската група с ръководител Бисер Каев - Байрям.

Среща дискусия напомня за големите надсвирвания в Дълбок извор

Темата за творческите срещи на сватбарските оркестри за народна музика, провеждани през 80-те години в с. Дълбок извор, Първомайско отново става актуална. Този път с дискусия и концертна програма, организирани от местна инициативна група. Срещата..

публикувано на 18.09.23 в 17:13

"Улиците на Стара Загора" показва емблематични места в града

"Ние сме Ивайло и Деян. Добри приятели и надяваме се добри хора. Живеем в Стара Загора от около 20 години. Тук сме завършили част от образованието си. Тук сме намерили жените до себе си. Тук са родени децата ни! Обичаме Стара Загора и магията на..

публикувано на 18.09.23 в 15:16

Kампанията „Маратон на добротата“ продължава до 13 ноември

Мечо търси своите най-малки посланици на доброто! От 1 септември до 13 ноември продължава и кампанията „Маратон на добротата“. Идеята е да се разбуди усещането за добротворчество при децата още от детската градина. Като за целта Мечо ще има посещение..

публикувано на 17.09.23 в 16:35

Изложение „Изкуството като хоби и вдъхновение“ очаква гости в музей "Чудомир"

За четвърта година в двора на музей „Чудомир“ ще се състои изложението "Изкуството като хоби и вдъхновение". Едно от любимите на казанлъчани събития ще се проведе на 16.09., събота, от 10:00 до 17:30 ч.  "23 участника, предимно от нашия регион ще..

публикувано на 16.09.23 в 09:45
Цветя за празника

Цвятя и/ли дарения за 15 септември

Първият учебен ден да бъде без цветя за учителите, а парите отделени за букети, да бъдат дарени . Този призив се появи в социалните мрежи преди няколко години. С времето той набира все по-широка популярност. Зад идеята "Дарение вместо цвете" застават..

публикувано на 14.09.23 в 16:40