Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на българското хорово изкуство

Академичният народен хор при АМТИИ – Пловдив чества 50-годишен юбилей

Излиза първият студиен албум на състава

2
Първият студиен албум на Академичния народен хор.
Снимка: АМТИИ - Пловдив

Първият студентски хор за народна музика в България чества половинвековен юбилей с концерт, монография и двоен студиен албум. Това е Академичният народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив, единствен носител на Grand Prix от Световния шампионат за хорово изкуство в Грац, Австрия.

В навечерието на юбилейните чествания помощник-диригентът Николай Гурбанов, доктор по музикознание, направи кратка ретроспекция на именития хоров състав пред слушателите на Радио Стара Загора:

„Академичният народен хор е създаден през 1972 г. от проф. Асен Диамандиев, когато тогавашния филиал на Българската държавна консерватория става самостоятелно висше учебно заведение (Висш музикално-педагогически институт). Помощник-диригент е Василка Имандиева - Йончева, която пристига от СМУ – Котел заедно с първия випуск ученици. По това време хорът се представя на прегледа на народните хорове и ансамбли в Бургас с песента „Лале ли си, зюмбюл ли си“ в обработка на Филип Кутев. От 1975 г. насам съставът е дирижиран от доц. Стефан Мутафчиев, проф. Василка Спасова (1981), а от 2004 г. главен диригент е проф. д-р Костадин Бураджиев, вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова.

Под ръководството на Бураджиев Академичният хор има множество награди и няколко самостоятелни албума. Всъщност новият двоен компактдиск, който излиза юбилейно е първият студиен. Предходните три албума са изцяло концертни“, подчерта Николай Гурбанов.

Академичният народен хор с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев.

Академичният народен хор ще отбележи своя 50-годишен юбилей с празничен концерт на връх Еньовден - 24 юни (събота) от 19.00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. За концертната програма информира Н. Гурбанов:

„Много трудно беше да подберем репертоара така, че да представим всички композитори, които имат принос в репертоарната програма на хора. Ще се опитаме да направим една ретроспекция като започнем от началото – това, което е завещал Асен Диамандиев, ще минем през Стефан Мутафчиев, Иван Спасов и всички, които са дали своя дял в развитието на състава. Ще почетем делото на всеки диригент, ще се включи и Щатния народен хор, който не малко време е бил част от Академичния хор. Очакваме гости от цялата страна и смятам, че ще се получи един красив празник на хоровото изкуство.

Предстои отпечатването на монографичен труд, който диахронно проследява половинвековната дейност на първия студентски народен хор у нас. Освен дескриптивната част в изданието авторът Н. Гурбанов анализира интерпретаторското майсторство на всички диригенти през годините.

Цялото интервю с Николай Гурбанов за Радио Стара Загора и музика от първия студиен албум на Академичния народен хор можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми"

По повод международния ден на младежта 12 август от 21:00 ч. сдружение "Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми" в Еко център "Зелена Европа" с. Средногорово, общ. Казанлък. Това каза за радио Стара Загора..

публикувано на 11.08.24 в 09:00

"Фестивал на комедията" ще усмихне старозагорци за трети път

Стара Загора е домакин за трета година на "Фестивал на комедията". Девет от най-популярните комедианти в България се събират на една сцена, за да празнуват заедно с публиката смеха. Мястото е Летен театър, а датата - 14 август, от 20:30 часа...

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

КУЛТУРЕН АФИШ 12 – 18 АВГУСТ Програма 12 август (понеделник) Животът във фермата:  Европа Директно Стара Загора гостува на Детски отдел; Програма  „Да пазим природата: в изумителното царство на растенията” :  Розите ;  Забавни занимания..

публикувано на 09.08.24 в 12:25

"Августиада 2024“ ще се проведе в Стара Загора от 27 до 29 септември

Поредното издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада 2024“ ще се проведе в Стара Загора от 27 до 29 септември. За поредна година жителите и гостите на Стара Загора ще се насладят на качествено вино, кулинарни изкушения,..

публикувано на 08.08.24 в 16:34

Богата културна програма и ремонти на основни сгради в Стара Загора

Тази вечер от 20 и 30 часа е последната от трите летни музикални вечери под звездите в Стара Загора . От ефира на Радио Стара Загора заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева покани жителите и гостите на града да посетят това събитие..

публикувано на 08.08.24 в 11:02

Храмовете в пограничните райони на област Ямбол представят от местно сдружение

Храмовете в пограничните райони на област Ямбол представят от местното сдружение „Шарена сол“ с проекта си „Християнски светини“. Чрез подробно заснемане и дигитализация те целят да съхранят знанието за близо 40 черкви и параклиси в граничещите с Турция..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Казанлък - Исторически музей „Искра“

Екипът на Художествената галерия в Казанлък започва работа по проект за изграждане на депо „Съвремие“ към институцията

Екипът на Художествената галерия в Казанлък започва работа по проект за изграждане на депо „Съвремие“ към институцията. То ще бъде своеобразен дом за творчеството на всички визуални артисти, развиващи своята творческа дейност на територията на..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Ще изчезнат ли традициите на котленския килим?

На гости на майстор-тъкачката на котленски килими Величка Съботинова са две от нейните многобройни ученички – Нели Стоянова и Жана Качакова от Бургас. Двете приятелки всяка година идват за Фестивала на етносите и котленския килим.   Величка..

публикувано на 01.08.24 в 14:57

Хореографът на „Дон Кихот“ Аршак Галумян репетира с балета на Старозагорската опера

Днес започват последните репетиции, които ще бъдат водени лично от  хореографа на балета „Дон Кихот” Аршак Галумян - с трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора. Зрителите ще видят бляскавия и лъчезарен спектакъл на сцената на Античен форум..

публикувано на 29.07.24 в 10:02

Ези-тура или когато облечем думите в музика

Поредната песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“ е вече в музикалния ефир. Накратко: песента се казва „Ези-тура“, текстът е създаден специално за Пеещи артисти от един от най-прекрасните български лирици Найден Вълчев – автор на песента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21