Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гастролите на "Един безумен ден" продължават в страната

Народен театър „Иван Вазов” гостува с музикалната комедия „Един безумен ден" по пиесата „Сватбата на Фигаро" от Пиер дьо Бомарше на сцената на Държавна опера - Стара Загора. Завесата за този шеметен театрален карнавал се вдига тази вечер, 26 юни, от 19 часа. 

Уникален спектакъл, в който си дават щастлива среща театър, музика, песен, танц, балет, живопис. Празнична еуфория за душата и сетивата. Карнавалът е най-лудия празник в годината. Устройват се представления с песни и танци, всенародни увеселения, маскени балове, маскарадни шествия, игри и забавления. Хората забравят грижите си, проблемите и притесненията, и се отдават на удоволствията! В този театрален карнавал не всичко е такова, каквото изглежда, но всички замесени в забавните интриги, недоразумения и хитрини получават заслужената порция порицание, смях и много любов. Спектакълът е направен по безсмъртния текст на Пиер дьо Бомарше „Един безумен ден или Сватбата на Фигаро”, този път в прочита на един от водещите актьори на трупата – Михаил Петров. 

Михаил Петров е познато име. Театрален и филмов, актьор, режисьор, познат глас от радиоефира. Играе на сцената на Народен театър "Иван Вазов" от 1973 година. Официално дебютира в ролята на Бръчков, в постановката "Хъшове" на проф. д-р Кръстьо Мирски. Трупата го приема сърдечно, публиката го аплодира. И така от роля в роля, вече половин век...
След десетки изиграни роли, през 2000 година, той прави и режисьорски опит. Избраното заглавие е "Пуканки" от Бен Елтън. Режисира и влиза в една от главните роли. С "Един безумен ден " или "Сватбата на Фигаро" по безсмъртния текст на Пиер дьо Бомарше отпразнува 50 години, златен юбилей на сцената на народен театър "Иван Вазов".
Животът му е толкова богат, че може да напише тритомник, но още не е започнал изповедта пред белия лист. Признава, че ако трябва да нарисува преживелиците си, ще го направи със замах, импресивно. "Импресията е любопитна, като форма и намерение, като посока, и е близка до театралното превъплъщение," споделя изявеният актьор.
Гастролите на "Един безумен ден" в страната и гостуването на артистите от Народния театър в Стара Загора са повод за предизвикан разговор с Михаил Петров:

Самият той изиграл през 1984 година ролята на Фигаро, сега в ролята на режисьор повежда нова вълна талантливи млади актьори в компанията на блестящи професионалисти – Стелиан Радев, Гергана Змийчарова, Пламен Димов, Джулия Бочева, Параскева Джукелова, Стефан Къшев, Владислава Николова, Ева Данаилова, Явор Вълканов, Стоян Пепеланов, Христо Чешмеджиев, Васил Драганов, Вяра Табакова, Виктория Колева, Христо Терзиев. „Това е  една красива авантюра, празнична еуфория за душата и сетивата”, казва Михаил Петров, който заедно с Анна Петрова е автор и на сценичната версия. Автор на музиката е Любомир Денев. За да е пълен в пищността си театралният карнавал, на сцената ще има и дворцов оркестър, съставен от виртуозните музиканти Жорж Паликарски, Слав Бистрев, Николай Казаков и Ивайло Флоров. Разкошните костюми са дело на невероятната Елена Иванова, хореограф е Мариана Крънчева, а музикален педагог – Евгени Господинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици от 8 до 12 клас от Музикалното училище събират на една сцена "Слово и музика"

На специален концерт  по специален повод канят утре вечер от 18.00  часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" ученици и преподаватели от Националното училище по музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора...

публикувано на 21.05.24 в 14:45

Представят книга с разкази за легендарен морски спасител

Старозагорецът Кристиян Петков претвори в художествени текстове реалните истории на легендата на морското спасяване Стоян Шопов от Стара Загора. Под заглавие „Разкази на стария спасител“ авторът е събрал истинси случаи от дейността на доайена сред..

публикувано на 21.05.24 в 08:45

Нощта на музеите премина при голям интерес в Стара Загора

Над 2 хиляди души са посетили музейните обекти в съботната вечер в Стара Загора. Това съобщи Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей Стара Загора. В Нощта на музеите деца са участвали в творчески ателиета, уточни директорът на..

публикувано на 20.05.24 в 16:43
По време на репетицията за концерта

Венци Благоев споделя празника на младите музиканти от школата "Фортисимо"

От  17:00 ч. в Градската художествена галерия на Стара Загора Музикална школа „Фортисимо“ при Народно читалище „Родина 1860“  чества своя 70-ти рожден ден.  По време на репетицията днес в града пристигна специален гост, който определи себе си и като..

публикувано на 20.05.24 в 16:06

Шествие и редица събития в Стара Загора за празничния 24 май

Отворени за безплатно посещение ще бъдат Художествена галерия - Стара Загора, РИМ - Стара Загора и Музей „Неолитни жилища” По повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се..

публикувано на 20.05.24 в 15:10

Млади звезди покоряват сцената на Jazzфест 2024 в Стара Загора

Наситена ще бъде програмата и на тазгодишния Jazzфест, който се провежда под липите през месец юни. Акцент в нея са  родните изпълнители и старозагорското младежко участие в лицето на Националното училище за сценични и музикални изкуства "Христина..

публикувано на 20.05.24 в 12:55

"Трубадур" на сцената на Старозагорската опера на 23 май

Държавна опера-Стара Загора представя на 23 май от 19.00 часа спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди! Една завладяваща история, забулена в тайнственост и драматични обрати с чудесните изпълнители на главните роли Александър Крунев..

публикувано на 20.05.24 в 11:39
Валери Славчев - фронтмен на група

40 години група Хоризонт: Ние сме заедно и в живота, и в музиката

Валери Славчев е рок музикант, композитор, вокалист, китарист, автор на текстове, автор на маслена живопис (живописец), преди 3 години издаде и роман - "Няма време, трябва да се обичаме", не на последно място и фронтмен на група „Хоризонт“. А поводите..

публикувано на 19.05.24 в 09:50

Музей "Чудомир" посреща гости с богата програма в Европейската нощ на музеите

Литературно-художествен музей “Чудомир”, Казанлък, отново се включва в най-значимата общоевропейска музейна изява - "Европейска нощ на музеите". Тази година програмата, подготвена от културната институция   включва изложба, базар, филмов маратон и..

публикувано на 17.05.24 в 12:32
Музей

"Избори" - Представителна експозиция на Художествена галерия - Казанлък

Тази вечер от 18.00 часа в Художествена галерия, гр. Казанлък ще бъде открита постоянна експозиция – „Избори“. Тя презентира повече от 120 автори с почти 250 творби от богатата колекция на културната институция и е своеобразно пътешествие, чийто..

публикувано на 17.05.24 в 12:12