Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиопамет: 90 години от рождението на Йонка Василева

Бях първата солистка, най-малката в ансамбъл "Загоре", казва певицата в интервю за Радио Стара Загора.

Йонка Василева.
Снимка: Архив Радио Стара Загора

На 1 юли се навършиха 90 години рождението на народната певица Йонка Василева. Нейното име е неразривно свързано с Радио Стара Загора и професионалния ансамбъл за народни песни и танци "Загоре".

Йонка Василева е родена на 1 юли 1933 г. в с. Кисьовци, Великотърновско, но съдбата е отредила да бъде между талантливи тракийски певици. Още като ученичка тя се нарежда сред първите, които запяват "на живо" пред микрофона на Радио Стара Загора. Заслуга за това има народната певица Петкана Захариева. Заедно пеят в дует, участват в концертни групи из Тракия, издирват хубави тракийски песни. В началото на 50-те години на ХХ век, когато се въвежда звукозаписната технология, Йонка Василева осъществява първите си записи в Радио Стара Загора. Те са едни от най-ранните в историята на музикалния фонд с народна музика на най-старото извънстолично радио.

Песните на Йонка Василева са разнообразни по функция и тематика (трудови, сватбени, хороводни, седенкарски, хайдушки и др.). Записани са в Радио Стара Загора с различни по състав оркестри от традиционни и класически инструменти в обработки на акордеонистите Иван Шибилев, Панайот Янев, Христо Ташев, Димитър Колев. Има и записи на няколко песни в традиционен стил с кавалджията Мустафа Салиев. През 1960 г. Йонка Василева записва и в студиото на Радио Пловдив с обработки на Стефан Мутафчиев и Христо Урумов, а в последните години от живота си осъществява записи с компютърни аранжименти, дело на музикалния педагог Кольо Стайнов от Казанлък. 

Сред най-популярните песни на Йонка Василева, предпочитани и от слушателите на Радио Стара Загора са "Равна, зелена морава", "В Чифлика женат загорки", "Генчо седи на дюкенче", "Белила Неда дарове", "Недка е платно белила". Песента "Караджа Ради думаше", обработена от композитора Филип Кутев, се превръща в една от визитните пиеси за хор и оркестър в репертоара на ансамбъл "Загоре" - Стара Загора, включена в дългосвирещата грамофонна плоча на състава.

Песен от репертоара на Йонка Василева в изпълнение на ансамбъл ''Загоре'', обработка Филип Кутев.

Йонка Василева е била ръководителка на фолклорни групи в Старозагорско, обучавала е млади изпълнители на народни песни. Музикалната традиция в семейството е наследил нейният син Александър Костадинов - тамбурист, преподавател, възпитаник на музикалното училище в Котел и пловдивската музикална академия. 

Певицата ни напусна на 6 май 2019 г., но песните й остават в Златния фонд на Радио Стара Загора.

По повод 90-годишнината от рождението на Йонка Василева Радио Стара Загора излъчи предаванията "Песен слънце буди" и "От извор се песен лее" в нейна памет. Можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15