Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера представя нова сценична версия на „Реквием” на Моцарт

Снимка: Държавна опера-Стара Загора

Нова сценична версия на „Реквием” на Моцарт представя Държавна опера -Стара Загора тази вечер, от 21 часа, на античния форум „Августа Траяна”. В сценичния вариант на произведението са добавени текстове от "Ад" на Данте и развива идеята за вечната борба между доброто и злото, издаде  директорът на операта и режисьор на спектакъла Огнян Драганов. Той допълни, че зрителите ще могат да видят една нова версия на недовършената „лебедова песен” на Моцарт.


Двама актьори – Пламен Бейков и Йоана Буковска ще се преобразят в символите на Ангела и Демона, за да напомнят на изгубения в своята обезумяла надпревара свят, че нищо не остава незабелязано. 

Декорът на сцената изобразява музикалния инструмент орган – символ на всеки католически храм и носещ в себе си усещането за монументалност – на звука, на религиозните и дълбоко философски текстове, на силата на вярата.

Художникът Салваторе Русо не случайно е решил костюмите в сив цвят. Легендата разказва, че точно в такъв цвят е бил облечен Човекът-Поръчител на Реквиема. Безличен, безименен, сив! В различните части на Реквием-а настроенията се пресъздават със смяна на цветовете...

„Реквием” на Моцарт ще бъде представен като музикално-танцов спектакъл без да се нарушава цялостната музикална структура на месата. Участват солистите Емилия Иванова, Даниела Дякова, Николай Моцов, Ивайло Джуров, актрисата Йоана Буковска, басът Пламен Бейков /актьор/, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира именитият босненски диригент Емир Нуханович – носител на Наградата „Свобода” за приноса му към хуманизма и правата на човека в Босна и Херцеговина, Европа и света, режисьор Огнян Драганов, хореография Силвия Томова, художник на декора и костюмите Салваторе Русо. Диригент на хора Младен Станев.

Огнян Драганов припомни, че любителите на Старозагорската опера могат да се насладят още веднъж на спектакъла на 31 юли, отново на сцената на античния форум.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16
снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Карнавал на сетивата с пътуващия фестивал за улични изкуства 6Fest

Първият фестивал за улични изкуства в България, 6Fest (6Фест), за първи път гостува в Стара Загора и  ще представи двудневна програма. Мястото е парк „Артилерийски“, а събитията започват в петък, 20.09., от 19:15 ч., с „Илюзии с Маг Русев“...

публикувано на 20.09.24 в 13:11

Старозагорската опера гостува на 5 октомври в Сараево, Босна и Херцеговина

„Музикално-сценичният РЕКВИЕМ на Моцарт на Старозагорската опера гостува на 5 октомври в Сараево, Босна и Херцеговина РЕКВИЕМ В САРАЕВО - музикално-сценичен спектакъл за всички възрасти, събитие, което определено ще остави всички присъстващи без..

публикувано на 20.09.24 в 09:51

Андрей – старозагорският музикант, когото съдбата срещна и качи на една сцена със световната звезда Рони Ромеро

Разказваме ви днес една съвременна приказка, случила се съвсем наскоро на едни млад старозагорски музикант, а именно – да се качи на сцена и да свири с голяма световна рок звезда. Голямата звезда е Рони Ромеро, който участва в тазгодишния Бирфест с..

публикувано на 19.09.24 в 16:17

Изложба "Гео Милев и света" представят по повод 100 годишния юбилей на списание "Пламък"

Изложба „Гео Милев и света“ кани на музейна разходка изкушените от живота и творчеството на експресиониста. Официалното откриване е тази вечер (19.09.) от 18:00 ч. в едноименната къща музей. Експозицията е подредена в шест витрини, специално..

публикувано на 19.09.24 в 12:04