Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ехо в родния край

Радио Стара Загора гостува в родното село на народния певец Георги Горелски

10 години фестивалът в Търнава събира таланти от цяла България

3
Народно читалище "Напредък-1898" в село Търнава.
Снимка: infocall.bg

От 60-те години на миналия век до днес песните на Георги Горелски продължават да вълнуват слушателите на Радио Стара Загора и почитателите на българската народна музика. Роден във врачанското село Търнава през 1934 г., животът на изпълнителя протича в Димитровград. Там работи като учител по руски език и музика, създава семейство и осъществява първите записи в студиото на Радио Стара Загора. 

"Въпреки, че до смъртта си той работи и твори в Тракия, родното място е онова, което носи в сърцето до края на живота. Има една песен "Ходих горе, ходих долу, нийде село не намерих като село Марийкино". Предполагаме, че пее за родния край, защото песните с които е закърмен, са песните на неговата майка - баба Мария", коментира за Радио Стара Загора кметът на село Търнава Габриела Раловска. - Преди 10 години се роди идеята да направим един фолклорен фестивал на името на Георги Горелски - ехото от неговите песни да се върне отново в Търнава. Тази година за десети път ще посрещнем участници от цялата страна". 

На 12 август (събота) музикално-фолклорното предаване на Радио Стара Загора "От извор се песен лее" ще се излъчи пряко от родното село на Георги Горелски - Търнава, община Бяла Слатина, където ще се проведе националния фестивал "Ехо в родния край" с неговите песни. Във времето от 12:20 до 15:00 часа в ефира на първото радио извън София ще звучат песните на Г. Горелски от музикалните фондове на Радио Стара Загора и Радио София, а пред микрофоните в читалището на Търнава ще застанат негови последователи, родственици, млади таланти и организатори. 

Георги Горелски с оркестъра на Христо Ташев в Радио Стара Загора.

Припомняме, че репертоарът на Георги Горелски е изключително разнообразен в мелодично и метроритмично отношение. Голяма част от песните принадлежат към музикалната традиция на Северна България, а други носят белезите на тракийската мелодичност и градската песен. Първите записи на певеца са осъществени в Радио Стара Загора с оркестъра на Христо Ташев от Димитровград, след това записва и в Радио София. 

Тази събота, след обедните новини, песните на Георги Горелски събират тракийски и северняци в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Търнава, а слушателите могат да се включат чрез ефирния телефон - 042 616 440. 

Цялото интервю с кмета на Търнава Габриела Раловска можете да чуете от звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Празнични фолклорни срещи по Радио Стара Загора

Месец декември е наситен с празнични срещи и фолклорна музика, които предлага Радио Стара Загора в навечерието на коледните и новогодишните празници.  Предаването  "От извор се песен лее"  и делничните музикални линии с българска народна музика..

публикувано на 05.12.23 в 15:44

платена публикация
Стартира националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” в Стара Загора

24.10.2023г. – Четири старозагорски училища се включват в националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. С открит урок по безопасност на движението по пътищата в начално училище "Димитър Благоев" бе дадено началото на инициативата в..

публикувано на 24.10.23 в 11:02

платена публикация
"Автохит 2000" ООД отбеляза 20 успешни години на автомобилния пазар

Двадесет години от старта на своя автомобилен бизнес отпразнува старозагорското дружество "Автохит 2000" ООД. На 6 октомври 2023 година с внушителен празничен спектакъл фирмата посрещна своите верни клиенти, приятели и партньори. Празничната феерия премина..

публикувано на 17.10.23 в 15:36

платена публикация
"Автохит 2000" ООД отбеляза 20 успешни години на автомобилния пазар

Двадесет години от старта на своя автомобилен бизнес отпразнува старозагорското дружество "Автохит 2000" ООД. На 6 октомври 2023 година с внушителен празничен спектакъл фирмата посрещна своите верни клиенти, приятели и партньори. Празничната феерия премина..

публикувано на 09.10.23 в 11:41

Продължават да пръскат срещу кърлежи и комари в Ямбол

От 1 до 3 септември 2023 г. в Ямбол ще бъдат обработени зелените площи, детски площадки и улици срещу кърлежи и комари. За по-ефективното и безпроблемно извършване на дейностите по дезинсекция, дезакаризация, дератизация и дезинфекция се умоляват..

публикувано на 30.08.23 в 12:40

Трупата на ДТ „Гео Милев” открива новия сезон с последната си премиера – „Българският модел”

За първи път на закрита сцена трупата на Драматичен театър „Гео Милев” ще представи на  11 септември, от 19.00 часа, в Културен център Стара Загора спектакъла „Българският модел” - една модерна интерпретация, на режисьора Невена Митева, на култовия..

публикувано на 30.08.23 в 10:52

платена публикация
Стара Загора става все по-атрактивна за бизнеса

Стара Загора става все по-атрактивна бизнес дестинация и повече компании успешно развиват дейността си в региона. Това показват наблюденията на пазара на труда на световния лидер в HR услугите Adecco България. По този повод компанията организира..

публикувано на 30.08.23 в 09:19

платена публикация
Популяризиране процедурата за предоставяне на международна закрила

След края на Втората световна война, твърде много хора, напуснали своите държави, не могат да се завърнат в тях заради преживяното, разрушенията и липсата на сигурност. Това кара международната общност да приеме разпоредби, чрез които тези хора да..

публикувано на 30.08.23 в 09:16

Рок фестивал „Завинаги под звездите“ в Нова Загора

Рок фестивал „Завинаги при звездите“ ще се проведе в Нова Загора на на 19 август  . Това съобщи Ивайло Енев, зам.-кмет на общината, която е съорганизатор на проявата. Събитието е в памет на Славян Иванов – млад музикант от града, който нелепо..

публикувано на 16.08.23 в 10:10

Мини "Марица -изток" честват своя покровител - Свети Иван Рилски

С тридневна празнична програма ще отбележи  Деня на миньора  - 18 август най-голямото открито въгледобивно находище в страната, съобщават от Пресцентъра на Мини "Марица - изток". В четвъртък от 8 сутринта до 12.30 следобед ветераните - миньори ще..

публикувано на 15.08.23 в 12:57