Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сдружение „Самаряни“ подготвя кръводарителски акцииСдружение „Самаряни“ подготвя две кръводарителски акции до края на годината. Първата ще бъде през месец октомври съвместно с боен клуб „Атила“, а втората ще се проведе в дните преди Коледа. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ един от главните инициатори на кръводарителските събития в града Мария Данева.

Тя припомни, че от 2008 година до сега в 45-те кампании на неправителствената организация са се включили общо 1240 кръводарители. През 2022 година в акциите на сдружението са участвали 71 кръводарители, от които петима за първи път.

През тази година в лятната кампания на „Самаряни“ 24-ма доброволци дариха кръв, от тях петима - за първи път. Събитието протече под мотото „Време е за лятно кръводарителско геройство“, уточни Данева.

В България всеки ден 600 души имат нужда от преливане на кръв. Здравните власти отчитат лек ръст на броя на кръводарителите, но въпреки това като цяло те са малко, а количествата кръв – недостатъчни за задоволяване на ежедневните потребности.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Мария Данева от сдружение „Самаряни“.


БНР подкасти:

Още от категорията

Силанизират безплатно детските зъби до ноември

Кампанията за безплатно поставяне на силанти на децата започна с информационни срещи в училища и детски градини в област Стара Загора. По време на посещенията си зъболекарите разясняват на децата правилните методи за хигиена на зъбите. Това..

публикувано на 30.09.23 в 12:57

Отбелязваме Световен ден на сърцето

От днес Дружеството на кардиолозите в България започва национална информационна кампания под надслов „Използвай сърцето си, за да знаеш“, насочена към превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Инициативата е част от програмата, с която се отбелязва..

публикувано на 29.09.23 в 13:35

Безплатни тестове и здравни консултации за превенция на инсулт

По инициатива на президента на Ротари клуб Казанлък - фармацевтът Иван Гитев на 29-ти септември от 10 до 12 часа, в парк Розариум ще бъде разположен пункт, където всички желаещи ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за..

публикувано на 28.09.23 в 16:58
професор Добрин Василев

Напредък в диагностиката на сърдечните заболявания

Болестите на сърцето и съдовата система са водеща причина за смъртност в страната. Превенцията им е трудна, защото е свързана с промяна в начина на живот, предупреди проф. д-р Добрин Василев, който е водещ специалист по кардиология и инвазивна кардиология...

обновено на 26.09.23 в 13:05

България участва в проекта "Геномът на Европа"

България става част от мащабния европейски проект "Геномът на Европа" ('1+ Million Genomes'). Инициативата е лансирана още през 2018 година, но тепърва набира скорост у нас. Има страни с вече развити геномни програми, а други, подобно на България, сега..

публикувано на 24.09.23 в 08:25

Повишават квалификацията на медицинските специалисти

Следдипломното обучение на младите лекари е регламентирано с наредба, но има какво да се желание в това отношение за другите специалности в Медицински факултет. Затова през моя мандат ще работя за развитие на продължаващото обучение на..

публикувано на 23.09.23 в 12:05

Апликация за телефон разпознава инсулт

Мобилно приложение на български език ще открива първите симптоми на инсулт и ще бъде достъпно от ноември. Това съобщи доц. д-р Росен Калпачки,  председател на Българското дружество по инсулт. В повечето случаи пациентът не усеща сам първите симптоми -..

публикувано на 18.09.23 в 11:11

Да превърнем здравословното хранене в начин на живот

  Като треньор по фитнес съветвам всички спортуващи да превърнат здравословното хранене в свой начин на живот. Хората, които се стремят да свалят излишни килограми, е хубаво след постигането на целта да се насочат към трайното поддържане на..

публикувано на 09.09.23 в 12:36

600 семейства са получили помощ при раждане в Стара Загора

600 семейства са получили помощ при раждане в община Стара Загора през миналата година на обща стойност 320 хиляди лева. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Георги Господинов, член на комисията по..

публикувано на 02.09.23 в 12:05

300 първокурсници в Медицински факултет

300 първокурсници ще започнат новата учебна година в Медицинския факултет на Тракийския университет. 200 от тях са държавна поръчка, а 100 са в платена форма на обучение. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 26.08.23 в 12:39