Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Апликация за телефон разпознава инсулт

2
Снимка: Тони Тончев

Мобилно приложение на български език ще открива първите симптоми на инсулт и ще бъде достъпно от ноември. Това съобщи доц. д-р Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт. В повечето случаи пациентът не усеща сам първите симптоми - слабост в едната или другата ръка, промяна в говора и симетричността на лицето. 

"Едно от това, ако забележите у ваш близък, най-вероятно той получава инсулт и не трябва да губите никакво време, а да го заведете в най близката болница. Апликацията, която готвим ще помогне това разпознаване да се върши от софтуер от компютъра от телефона, за да подпомогне хората, които се съмняват, че са получили инсулт", обясни неврологът.

На всеки 10 минути един човек получава инсулт в България. Годишно над 45 000 души са диагностицирани със заболяването, като над 5500 умират в болница. У нас все още няма национален регистър на инсулта, а страната ни продължава да е рекордьор по смъртност в света, алармира доц. Калпачки. 

Пред аудиторията специалистът сподели своя опит в борбата с мозъчния инсулт и представи интравенозната тромболиза като съвременна методика за лечение. Процедурата дава добри резултати и увеличава с над 50% вероятността за добър изход от заболяването. Над 3000 българи са се подложили на тромболиза през последните години. 

"Тромболизата не променя особено смъртността, но три пъти повече хора си тръгват на крака след лечението с този метод, двойно по-малко се стига до инвалидизация", подчерта той. 

Доц. Калпачки бе сред участниците в XXII-та национална среща на фондация "Медии, общество, семейство, традиции" /МОСТ/ в курорта Албена. В рамките на събитието водещи лекари, общественици и журналисти обсъждаха профилактиката, скрининга и лечението на генетичните и онкологични заболявания под патронажа на Министерството на здравеопазването. Целта е проблемите да достигнат до различни институции и Народното събрание, за да се търси решение в лечението на  заболяванията, отбеляза организаторът Юлия Пискулийска от фондация МОСТ.Галерия

Още от категорията

Силанизират безплатно детските зъби до ноември

Кампанията за безплатно поставяне на силанти на децата започна с информационни срещи в училища и детски градини в област Стара Загора. По време на посещенията си зъболекарите разясняват на децата правилните методи за хигиена на зъбите. Това..

публикувано на 30.09.23 в 12:57

Отбелязваме Световен ден на сърцето

От днес Дружеството на кардиолозите в България започва национална информационна кампания под надслов „Използвай сърцето си, за да знаеш“, насочена към превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Инициативата е част от програмата, с която се отбелязва..

публикувано на 29.09.23 в 13:35

Безплатни тестове и здравни консултации за превенция на инсулт

По инициатива на президента на Ротари клуб Казанлък - фармацевтът Иван Гитев на 29-ти септември от 10 до 12 часа, в парк Розариум ще бъде разположен пункт, където всички желаещи ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за..

публикувано на 28.09.23 в 16:58
професор Добрин Василев

Напредък в диагностиката на сърдечните заболявания

Болестите на сърцето и съдовата система са водеща причина за смъртност в страната. Превенцията им е трудна, защото е свързана с промяна в начина на живот, предупреди проф. д-р Добрин Василев, който е водещ специалист по кардиология и инвазивна кардиология...

обновено на 26.09.23 в 13:05

България участва в проекта "Геномът на Европа"

България става част от мащабния европейски проект "Геномът на Европа" ('1+ Million Genomes'). Инициативата е лансирана още през 2018 година, но тепърва набира скорост у нас. Има страни с вече развити геномни програми, а други, подобно на България, сега..

публикувано на 24.09.23 в 08:25

Повишават квалификацията на медицинските специалисти

Следдипломното обучение на младите лекари е регламентирано с наредба, но има какво да се желание в това отношение за другите специалности в Медицински факултет. Затова през моя мандат ще работя за развитие на продължаващото обучение на..

публикувано на 23.09.23 в 12:05

Сдружение „Самаряни“ подготвя кръводарителски акции

Сдружение „Самаряни“ подготвя две кръводарителски акции до края на годината. Първата ще бъде през месец октомври съвместно с боен клуб „Атила“, а втората ще се проведе в дните преди Коледа. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара..

публикувано на 16.09.23 в 12:05

Да превърнем здравословното хранене в начин на живот

  Като треньор по фитнес съветвам всички спортуващи да превърнат здравословното хранене в свой начин на живот. Хората, които се стремят да свалят излишни килограми, е хубаво след постигането на целта да се насочат към трайното поддържане на..

публикувано на 09.09.23 в 12:36

600 семейства са получили помощ при раждане в Стара Загора

600 семейства са получили помощ при раждане в община Стара Загора през миналата година на обща стойност 320 хиляди лева. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Георги Господинов, член на комисията по..

публикувано на 02.09.23 в 12:05

300 първокурсници в Медицински факултет

300 първокурсници ще започнат новата учебна година в Медицинския факултет на Тракийския университет. 200 от тях са държавна поръчка, а 100 са в платена форма на обучение. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 26.08.23 в 12:39