Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен отбелязва с творческа вечер 130 години от рождението на Елисавета Багряна

Снимка: Кристина Русева

С премиера на филм и изложба от рядко показвани снимки, документи и лични интервюта, в Сливен тази вечер ще отбележат 130 години от рождението на поетесата Елисавета Багряна.  „С филма “Животът, който исках да бъде поема“ и с експозицията „Елисавета Багряна – вечно търсеща и вярна на себе си“ , ще покажем силната връзка на голямата поетеса с града ни, който я вдъхновяваше, и  когото наричаше моят роден град. Ще прозвучат любими нейни музикални произведения и песни по нейни стихове, изпълнени от най-известните български певци“, - каза за РСЗ по повод тематичната творческа вечер, авторката на сценария на филма  Росица Петрова.

  В изложбата са включени писма, снимки и документи, предоставени от родственици на поетесата, някои от първите й публикации, рисунки и рядко показван портрет на „Вечната и святата“ от художника Димитър Подмолов, дългогодишен директор на Художествената гимназия в Сливен. Портретът е уловил не само красотата, но и силния дух и талант на поетесата от 20-те години на 20 в., смятат организаторите.

  Филмът „Животът, който исках да бъде поема“ е по идея и  сценарий на д-р Росица Петрова, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов, режисьор е Христо Симеонов, а продуцент е Регионална библиотека „Сава Доброплодни“.

  „Филмът стъпва на интервюта и спомени на самата Елисавета Багряна, след 9-ти септември за нея настъпва изключително труден период, докато е „реабилитирана“ от новата власт, която се възползва от нейния огромен талант и известност. Тя е превеждана  на 30 езици в много страни по света, добре познато име с много лични контакти, самата тя превежда най-известните световни поети…

  Възхищението и злобата я съпътстват през целия й живот – обявена за буржоазна поетеса, близка до царя, върху нея ляга обвинението, че е могла да спаси поета Никола Вапцаров през 1942 г., укоряват я, че живее далеч от сина си…“ Тези важни, но много болезнени и тежко преживяни моменти от Елисавета Багряна са  само маркирани във филма“, признава Росица Петрова.

  Новата власт скоро “преосмисля“ отношението си към известната поетеса. "След трите поредни предложения от 1942 до 1945 и в края на 60-те години за „Нобелова награда за литература“, когато политически интриги и колегиална завист й препречват пътя към световното признание за литература, тя с гордост и достойнство подминава  личните обиди и нападки. Никой друг български творец след Пенчо Славейков не е имал толкова големи и реални шансове да спечели отличието! Елисавета Багряна е била добре позната в Швеция, имала е и много лични контакти в поетичния свят, известни са били и добрите й качества като преводачка..“ , със съжаление завършва директорът на регионалната библиотека в Сливен.  

 Началото на Творческата вечер, посветена на Елисавета Багряна, по повод 130 години от нейното рождение, е в 17,30 ч. в зала „Сливен“.

В звуковия файл, чуйте интервюто с директора на РБ „Сава Доброплодни“ Росица Петрова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Балетът „Кармен“ оживява на Летен театър Стара Загора

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера..

публикувано на 19.06.24 в 12:35

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20