Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седмица на програмирането в Стара Загора

В Стара Загора стартира Седмица на програмирането. Тракийски университет, център „Европа Директно“ и Сдружение IT Стара Загора организират инициативата, посветена на новостите в технологичния свят, съобщи Боряна Пейчева, председател на Сдружение „IT Стара Загора“.

Срещата  със студентите от ИТ специалностите към Стопанския факултет се проведе в Информационния център на университета при пълна зала. Специалисти представиха възможностите и предизвикателствата пред навлизането на изкуствения интелект (AI) в ежедневието, програмирането на игри и езика JavaScript. 

Първокурсниците от специалностите „Софтуерно инженерство“ и „Информационни технологии“ бяха сред най-сериозната и заинтерсована аудитория.

Инж. Христо Христов, един от лекторите, представи именно възможностите на изкуствения интелект, който по думите му чисто технологично вече е навсякъде, що е то чат GPT. Христов предупреди, че не трябва потребителят да се предоверява на изкуствения интелект. По думите му, факт е че всяка технологична иновация има своя положителен отпечатък. Най-сериозно и с висока добавена стойност изкуственият интелект се използва в областта на медицината, на автомобилостроенето, каза инж.  Христов.

Възможностите пред младите хора, избрали специалностите „Софтуерно инженерство“ и „Информационни технологии“, представиха още лекторите. В  Седмица на програмирането са предвидени още  срещи с IT специалисти от различни компании, които, освен че ще разкажат за своя път в технологиите, ще направят и специални работилници по интересни теми, обобщиха организаторите.


Още от категорията

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00
Весела Марева

Весела Марева - новият експерт в Платформата за справедлив преход (JTP)

Весела Марева е новият експерт в списъка на Платформата за справедлив преход(Just Transition Platform). Платформата е ключовият инструмент на ЕС за подпомагане на държавите членки и регионите да отключат подкрепата, налична чрез Механизма за..

публикувано на 15.11.23 в 10:00

АРИР-Стара Загора организира работна среща с граждани по темата за енергийната бедност

Работна среща с гражданите в регион Стара Загора на тема "Енергийна бедност и енергийна трансформация" ще се проведе в четвъртък 9 ноември.На нея ще бъдат  дискутирани  процесите на енергийна трансформация и как те ще се отразят върху състоянието на..

публикувано на 08.11.23 в 10:00

Д-р Мария Трифонова представи ролята на Университетите в прехода в Брюксел

Ролята на Университетите в прехода представи в Брюксел гл. ас. д-р Мария Трифонова, преподавател в  Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“. От презентацията й става ясно, че предстои в следващия месец да бъде учредена нова структура към..

публикувано на 01.11.23 в 10:00

Община Стара Загора приема документи за подмяна на стари електроуреди

Община Стара Загора, в сътрудничество с други 5 общини, изпълнява Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE на Европейския съюз. Предвидените по проекта дейности са..

публикувано на 18.10.23 в 10:00

Румяна Грозева: На България се гледа като една от добрите перспективи в развитие на водородната икономика

Ролята на регионалните власти в насърчаването на водородните технологии е част от проведената в Брюксел Седмица на градовете и регионите, съобщи Румяна Грозева, директор на Агенцията за регионално икономическо развитие на Стара Загора (АРИР), която..

публикувано на 10.10.23 в 17:00

Стара Загора със зелен градски транспорт

Проектът „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020“ е на стойност  53 млн. и 800 хил. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е близо 45 млн...

публикувано на 27.09.23 в 10:00
Председателят на Евромисията Урсула фон дер Лайен изнася реч по време на сесията на Европейския парламент в Брюксел, 16 декември 2020 г

Урсула фон дер Лайен произнася реч "За състоянието на съюза"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  ще произнесе пред евродепутатите последната си реч "За състоянието на съюза" за настоящия мандат на ръководената от нея институция на фона на неяснота дали ще се кандидатира отново за..

публикувано на 13.09.23 в 07:00