Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се пациентите с грипни и вирусни инфекции

Снимка: БГНЕС

През този период от годината се наблюдава увеличение на вирусните инфекции, което е характерно за зимния сезон. Студеният климат и повишената влажност на въздуха са най-честата причина за покачване на заболеваемостта. Това каза за Радио Стара Загора общопрактикуващият лекар Десислав Никлев.

Хората избягват откритите пространства и се струпват на затворени места, което е предпоставка за по-лесното разпространение на вирусите. Въпреки че все още не сме в пик на грипните заболявания, вероятно през февруари или март ще има най-висока заболеваемост.

Най-честите симптоми на грипа са температура, обща отпадналост, главоболие, болки в мускулите и костите, както и болки в гърлото. Някои вируси могат да предизвикат и симптоми като гадене, повръщане и кашлица, както и развитие на симптоми в горни или долни дихателни пътища. Въпреки това, вирусите могат да имат подобни симптоми, но всеки щам на вируса има свои специфики.

В много от случаите симптоматиката при вирус и КОВИД -19 се припокриват.“, каза още доктор Никлев и допълни, че за да се разграничат вирусните заболявания, се извършват лабораторни изследвания, а при съмнение за инфекция в горните или долните дихателни пътища се правят рентгенологични изследвания.

Доктор Никлев отбелязва, че при предприети превантивни мерки е по-лесно да се постави диагноза на заболяването и да се предотвратят усложнения. Важно е всеки да следва препоръките за хигиена и да избягва контакт със заразени хора, преди да се появят симптоми. Така се намалява риска от разпространение на инфекцията и от по-тежко протичане на заболяването.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.