Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Скоро ще има политическо решение за общо явяване на ПП-ДБ на европейските избори

Крайно време е да спрат лъжите за бъдещето на въглищната енергетика, призова евродепутатът

Радан Кънев
Снимка: Ани Петрова


Има яснота колко е важно да се явим заедно "Демократична България" и "Продължаваме промяната" на европейските избори през юни и да запазим коалиционния формат. Това мнение изказа в студиото на Радио Стара Загора евродепутатът от ДБ/ЕНП Радан Кънев. Той вярва, че "хората със съзнание за силна България в единна Европа гласуват за ПП и ДБ".

Все още няма политическо решение за общо явяване на евровота, но Кънев изрази надежда това да се случи съвсем скоро, както и скоро да е наредена общата им листа. Той определи избора на Никола Минчев от ПП за водач на бъдещата листа като "добра новина" и "широко приемлива фигура за избирателите". Радан Кънев бе категоричен, че поставя единната листа над личните си амбиции и се аргументира "това е листа, която дава широки възможности за преференции, бих влязъл с голямо самочувствие независимо от мястото, което лидерите ми отредят".

Евродепутатът призова политиците да спрат да лъжат за бъдещето на въглищната енергетика, а да говорят сериозно. Има механизми, по които тези мощности да останат при ограничен капацитет, но това води до по-висока цена на електричеството и за бита, и за фирмите. Радан Кънев припомни, че търговията с въглеродни емисии прави функционирането на въглищните централи неизгодно, макар да имаме нужда от част от лигнитните мощности за поддържане на енергийния баланс. Схемата на ЕС за търговия с емисии е в сила от 2005 г., ползва се с подкрепата на всички държави членки и няма никакъв шанс да бъде отменена, но е възможно някои изкривявания в нея да бъдат коригирани, като "държавите, включително нашата, са пристрастени към парите от продажбата на квоти", отбеляза гостът. 

"Това, което беше обещано на хората от Маришкия басейн, ще работите необезпокоявани, доколкото пазарът позволява, е рецепта за затваряне. А те бяха излъгани да поискат най-лошото за себе си, и то в момента се случва - студ, най-кратките дни в годината - периодът, в който трябва да сме най-зависими от въглищата, ТЕЦ 2 отново работи далеч под 50 процента от капацитета си. И ние внасяме електричество, внасяме много енергия от ветрогенератори, която в България нямаме", подчерта събеседникът. 

В отговор на въпрос кога България ще стане пълноправен член в Шенген и Еврозоната, гостът заяви, че сме по-близо отколкото бяхме. Рискът да бъдем разделени от Румъния изглежда окончателно преодолян, а дали ще влезем в началото на 2025 г. по сухопътни граници в Шенген, дали ще влезем в началото или в средата на следващата година в Еврозоната са въпроси, които зависят от конюнктурата, защото Унгарското председателство на Съвета на ЕС във втората половина на тази година крие риск заради враждебното отношение на режима на Виктор Орбан към България през последното десетилетие.

"ЕС е достатъчно силен, за да може да преглътне Виктор Орбан и помощта за Украйна ще продължи", коментира още Кънев по повод извънредното заседание на Европейския съвет на 1 февруари за пакета финансова помощ от 50 милиарда евро за Киев.

Цялото интервю с Радан Кънев за предаването "Час пик" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последния си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран от..

публикувано на 12.06.24 в 09:56
Проф. Антоанета Христова

Цялата кампания целеше намаляване на активността при гласуване

Цялата предизборна кампания целеше да се намали активността на гласуване. Това коментира за Радио Стара Загора Антоанета Христов, директор на Института за изследване на населението и човека. По думите й именно това е причината да няма и нито един..

публикувано на 12.06.24 в 08:53