Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират трети Национален конкурс за късометражно игрално кино "Ученически кинофест 2024" в Стара Загора

Снимка: Pixabay

Трети Национален конкурс за късометражно игрално кино „Ученически кинофест 2024“, организират от Центъра за подкрепа за личностното развитие – Стара Загора и Международен младежки център – Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора, информират от пресцентъра на община Стара Загора.

Той има за цел да открие млади таланти и да даде възможност за представяне пред широка аудитория и е насочен към ученици от 14 до 19 години, участващи в различни творчески школи, младежки центрове и центрове за подкрепа за личностно развитие, както и клубове към училища, читалища, неформални групи и други такива. Темата ще бъде - „Докажи ми …“.

Изисквания:

Кинофестът има конкурсен характер, като в състезателната програма могат да участват игрални филми от всички жанрове. Филми, съдържащи насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и такива с нецензурно съдържание, не се селектират.

Изпратените филми следва да са с дължина до 5:59 минути, включваща начални и финални надписи, като в тях е необходимо да бъдат упоменати – създатели на филма, институция от името на която се подават, работили над филма, спомоществователи. Той трябва да бъде във формат mp4, както и да бъде качен в Youtube като Unlisted видеа, до които ще има достъп само журито и създалият ги екип. Филмите могат да бъдат заснети с телефон, дрон, таблет, любителска или професионална камера.

В Ученическия кино фест – Стара Загора 2024 могат да участват филми, създадени през учебната 2023 – 2024 година, които не са участвали в други конкурси. Екипите, изработили филмите, следва да бъдат съставени от ученици между 14 и 19 години. Лица извън посочената възрастова група могат да участват като актьори, но те няма да бъдат допуснати като кандидати за награди. Всеки клуб/група/институция може да подаде до 2 филма за текущия за годината конкурс.

Компетентно жури, съставено от представители на сценични и визуални изкуства, селектира до 10 филма, които да бъдат включени във фестивална програма. Селектираните филмите се състезават за парични награди в следните категории:

Най – добър филм

Най – добър режисьор

Най – добра актриса

Най – добър актьор

Най – добър сценарий

Най – добро операторско майсторство

Най- добре представил се филм или индивидуален участник от Стара Загора

В рамките на конкурса, работи и младежко жури, съставено от младежи - участници в клубовете по кинорежисура, сценаристика и актьорско майсторство към ЦПЛР и представители на ММЦ, гр. Стара Загора. Младежкото жури определя по една поощрителна награда във всяка от гореизброените категории. Селектираните филми и екипи получават грамота за участие.

Наградените от официалното жури филми, индивидуални участници и екипи, получават грамота и парична награда. Отличените с поощрителни награди получават грамота и предметни награди. По преценка на организаторите могат да бъдат раздадени специални награди.

Критерии:

Селекцията и изборът на победителите ще бъдат осъществени въз основа на следните критерии: Сюжет/Режисура/Сценарий/Актьорска игра/Качество на аудио и видео заснемане.

Срокове:

За подаване на филмите: 17 май 2024 година. Получените след тази дата филми не се разглеждат.

Обявяване на селектираните филми: до 10 юни 2024 година.

Провеждане на фестивалната част и награждаване на победителите: 24 юни 2024 година.

Всички наградени участници ще бъдат уведомени и е необходимо да потвърдят присъствието си в церемонията по награждаването. Непълнолетните участници следва да приложат декларации за съгласие от родители.

Всички участващи екипи трябва да се регистрират в следния google формуляр: https://forms.gle/oT93BthoirqUGXMTA

Във формуляра има поле за споделяне на youtube видео и линк към Google drive или друга платформа, от която може да бъде свалена конкурсната продукция. Към формуляра следва да бъдат приложени подписани декларации от родителите на всички непълнолетни участници във филмовите продукции (актьори, режисьори, сценаристи и др.).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С премиерата на спектакъла “Дон Кихот и Дон Санчо” отбелязват 60-годишнината на Ивелин Керанов

Представлението „ Дон Кихот и Дон Санчо “ на режисьора Юрий Дачев е по мотиви от романа “ Дон Кихот де Ла Манча ” от Мигел де СЕРВАНТЕС . След “Нощно слънце” (2019), това е второ заглавие, което Юрий Дачев поставя в Драматичен театър „Гео..

публикувано на 15.07.24 в 11:47

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34