Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пърформансът и животът на Алцек Мишев в документален филм

2
Снимка: @MasterofArtFilmFestival

Алцек Мишев е почти непознат в България авангарден артист, който в началото на 70-те години на миналия век бяга от комунистическия режим и заживява в Италия. Интересът към личността му на режисьорката Мария Аверина се запалва от журналистката Мариана Светославова, която става и сценарист на документален филм за него. 

„Да летиш с плавнициразказва за Алцек Мишев и за идеите му в изкуството.

Като млад художник, студент, Алцек Мишев рисува абстрактно и казва, че до голяма степен това е политическа, а не естетическа позиция, вид бунт срещу социалистическия реализъм. Отивайки в Италия през 1971 година заявява, че рисува абстрактно, но се оказва, че е закъснял и на мода вече са пърформънсите. Алцек Мишев решава да се включи в тенденцията и става много успешен в този вид изкуство. Толкова, че галеристът на Анди Уърхол и Кристо му предлага живот в Америка. Той отказва. Подчертава, че вдъхновители са му Йордан Радичков и Биньо Иванов. Постепенно започва да има съмнения за това дали формата не надделява на смисъла и се завръща към живописта.

През разказа за живота, творчеството и идеите на Алцек Мишев ни водят деликатната камера на  Георги Богданов и Борис Мисирков, майсторският монтаж на Нина Алтънпармакова и музиката на Петър Дундаков. Продуцент е Мартичка Божилова.

Документалният филм "Да летиш с плавници" беше част от програмата на кинофестивала Master of Art.

Цялото интервю с режисьорката Мария Аверина можете да чуете в прикачения звуков файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20

Втори международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен"

Вторият международен конкурс за млади оперни певци – тенори „Гласът на Камен“ организират от Държавна опера-Стара Загора, Фондация „Камен Чанев“ със съдействието на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”. Конкурсът ще се проведе от 20 август..

публикувано на 06.06.24 в 12:05
prevod

"Преводачът превежда и послания. Ако посланията на политиците са автентични и искрени, само тогава няма да сме изгубени в превода"

На 5 юни, 1974 г. е основан Съюза на преводачите в България. Днес творческата организация празнува 50 годишен юбилей, и въпреки трудностите през годините, основна мисия на ръководството е да осигурява обществена защита на професионалните интереси на..

публикувано на 05.06.24 в 17:10

Калин Сърменов представя в Стара Загора авторски картини от "Светлата страна на нещата"

16 картини от първата си самостоятелна изложба „Светлата страна на нещата“ представя актьорът Калин Сърменов в Стара Загора. Експозицията е част от съпътстващата програма на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024...

публикувано на 04.06.24 в 12:54