Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна кампания за борба с туберкулозатаНад 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ управителят на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Камелия Харачерова. Тя уточни, че кампанията се реализира на широк фронт – на място в Белодробната болница, в затвора в Сливен, в Психиатричната болница в Раднево и на терен в селата с уязвимо население.

Данните за страната сочат спад на болните от туберкулоза. В Стара Загора през 2023 година новите случаи са 35. От началото на тази година до сега са регистрирани 16 души, а през първите три месеца на миналата година те са били само 9, допълни д-р Харачерова.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Камелия Харачерова.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Психиатриите тънат в мизерия

Намаляване на пациентите в психиатричните болници и подобряване на условията в тях. За такава реформа в психиатричната помощ се обявиха последните управляващи. В техния план за възстановяване и устойчивост е предвидено да бъдат реновирани 34..

публикувано на 13.04.24 в 12:05

Мобилни медицински кабинети ще заработят в труднодостъпни селища на три области

От есента ще заработят мобилни медицински кабинети с екипи от специалисти, оборудвани с апаратура за клинична лаборатория в трудонодостъпните села на областите Стара Загора, Сливен и Бургас. С тях ще се провеждат информационни кампании, ефективна..

публикувано на 11.04.24 в 12:09

Съдбата на електронните рецепти

От началото на седмицата електронните рецепти за антибиотици отново са задължителни. В края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в..

публикувано на 06.04.24 в 12:52

Как да се справим с болките в кръста?

Болките в областта на гърба и по-конкретно в кръста се нареждат на второ място по честота на оплакванията сред пациенти в световен мащаб. Всеки човек е изпитвал подобни оплаквания, ако не често, то поне веднъж през живота си, а в тази връзка..

публикувано на 30.03.24 в 12:20

Увеличава се броят на засегнатите от алергии

Приблизително 20 процента от населението в световен мащаб е засегнато от алергии. Те обичайно са предвидими, протичат еднотипно и за тях е характерна сезонна повторяемост. Това коментира имунологът Проф. д-р Ирена Манолова. Броя на..

публикувано на 22.03.24 в 12:27

Алергичните състояния не бива да се подценяват

Алергичните реакции зачестяват, но хората понякога трудно забелязват симптомите. След посещение при различни специалисти, грешна диагностика и лечение, често се стига до извод, че става въпрос заалергия. Състоянието не бива да се подценява, това..

публикувано на 22.03.24 в 12:19

21 март – Международен ден на хората със синдром на Даун

На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. Тази дата не е избрана случайно. Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.  За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум..

публикувано на 21.03.24 в 11:40

Акупунктура помага на тялото да се излекува

Акупункурата  е метод, при който с иглоубождане в биологично активна точка се стимулират всички жлези с вътрешна секреция. Това помага да се постигне вътрешният баланс в организма. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 16.03.24 в 12:49

Влизаме през телефона в здравното си досие

QR код за достъп на гражданите до електронното им досие се предвижда от здравните власти. Идеята е всеки, който има смартфон или таблет, да направи справка  без електронен подпис.  За активирането на новата, по-лесна възможност на услугата,..

публикувано на 15.03.24 в 15:29

Безплатни логопедични консултации за 1400 деца

Близо 1400 деца от цялата страна ще се включат в кампанията на www.logopedia.bg и ще получат безплатна логопедична консултация в рамките на месеца. В инициативата участват повече от 130 български логопеди. Това съобщи в здравното предаване..

публикувано на 09.03.24 в 12:05