Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Димитрова, Районен прокурор - Районна прокуратура - Стара Загора:

Растат случаите на домашно насилие

В сряда Районен съд - Пловдив гледа делото "Дебора"

-  Прокурор Димитрова, как ще коментирате, увеличават ли се случаите на домашно насилие?

  - Действително е налице негативна тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят упражнено насилие, физическо или психическо такова.Тенденцията е тревожна.

В подкрепа на това са и статистическите данни, които сочат, че за 2023 година в Районна прокуратура – Стара Загора са образувани общо 138  досъдебни производства и 88 проверки от категорията. 62 досъдебни производства са за причинена телесна повреда в условията на домашно насилие, 32 - за нарушена Заповед за незабавна защита издадена от съда, а  38 - за закана с убийство, извършено в условията на домашно насилие.

В около 60% от случаите става въпрос за съжителстващи на семейни начала, а в 9.5% за упражнено насилие над възходящи или низходящи роднини /родители или деца/. Само за три месеца от началото на тази година имаме 25 досъдебни производства.

Тревожна тенденция, която се забелязва е извършване на престъпление от лица, които употребява наркотични вещества или алкохола. Например по случай от миналата седмица - имаме нарушена заповед за закрила от домашно насилие и причинена лека телесна увреда на син спрямо майка. Извършителят употребява наркотични вещества. 

Често извършители на такива престъпления са и психично болни лица, които не се лекуват адекватно.

  Практиката е показала, че винаги околните трябва да преценят потенциалния риск от това да се случи насилието и евентуалната му ескалация.

-  Говорили сме и друг път, питам и сега - към кого да се обърнат жертвите на насилие? 

-   Ако сме пострадали или свидетели на домашно насилие можем да се обърнем съм съответното РУ на МВР, Районна прокуратура, Центровете за превенция на насилието над жени, както и чрез обаждане на горещите телефонни линии които има в градовете общински центрове.

  Изключително важно е да има бърз отговор в ситуации на непосредствена опасност. Последователните цикли на домашно насилие, често с увеличаваща се честота, интензитет и опасностите в течение на времето, са видими за членовете на семейството, роднинския и приятелския кръг, които ако не реагират и не дадат гласност на случващото се по описаните по-горе начини риска от ескалация на насилието е реален. Искам да обърна внимание на това, че все по-често след образуването на досъдебно производство по случай на домашно насилие, жертвите на насилие се отказват от показанията си. 

По различни причини - дават втори шанс, тъй като това техен партньор, от страх от насилника. Това затруднява разследванията, тъй като нашата основна задача е да съберем годни доказателства, за да издържи обвинението пред съда.

-През 2023 година  Районната прокуратура работи по важно дело, свързано с насилие - случая „Дебора“...

- Конкретното наказателно производство предизвика голям обществен интерес поради изключителната жестокост с която са извършени престъпленията, както и множеството наранявания, които са били причинени на пострадалата. Обществената нетърпимост към такъв вид деяния предизвика многолюдни протести в цялата страна и стана повод за спешни законодателни промени, като отпадна изискването за „системност“ на извършеното деяние за престъпления извършени в условията на домашно насилие.

Видът и начинът на извършване на престъпленията, според мен, са знакови и показват и социалните въпроси свързани с домашно насилие, които бяха поставени на фокус и по които имаше обществена реакция, но важното е, че вече трайно обществените нагласи са за непримиримост към насилието.

-Какво се случва със наказателното производство по случая „Дебора“?

Районна прокуратура - Стара Загора изпълни указанията на Районен съд – Пловдив и Окръжен съд – Пловдив допълни обвинителния акт и незабавно внесе в Районен съд - Пловдив делото. Припомням ви, че Съдът искаше по-подробно описание на причинените средни телесни повреди.  Такова описание имаше и в първоначално внесения обвинителен акт,  но изискванията на съда бяха нанесените на жертвата увреди  да бъдат описани още в самото начало на изложението.

Новото насрочване на разпоредително заседание по делото е на 27 март 2024 година в Районен съд -Пловдив.

-  Има ли възможност мярката за неотклонение на обвиняемия да бъде променена?

Делото тръгва по същество и няма причина мярката на обвиняемото лице да бъде променяна.Тя остава такава каквато е наложена, в края на юли  2023 г.  - "задържане под стража"

-  Адвокатите на подсъдимия поискаха част от обвиненията да отпаднат, в частта на отправени закани с убийство…….

- Централната фаза на наказателното производство е съдебната, където пред съда се представят всички доказателства, както от обвинението, така и от защитата.Решаващ е Съдът с крайния си съдебен акт.

-  По кои други престъпления работихте през миналата година? 

- През 2023  в Районна прокуратура – Стара Загора се забелязва значително увеличаване на броя на наблюдаваните досъдебни производства с предмет наркотични вещества и техни аналози - с 29 % спрямо предходната година.

Наблюдавани са общо 651  досъдебни производства с предмет наркотични вещества.Решени са общо 550  досъдебни производтва от категорията, от които 303  от тях са били внесени в Съда.

Тревожно е, че възрастовата граница на употребяващите става все по-ниска.В обществото ни има много проблеми, но изключително обезпокоително е пагубното въздействие на наркотичните вещества върху младата, формираща се личност.

През 2023 година  в Районна прокуратура – Стара Загора са наблюдавани и 114 новообразувани досъдебни производства срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната. За сравнение за 2022 година са били 78, а за 2021 са били само 11. Понастоящем мигранският натиск е значително намалял.

-  Има протести с искане да спре „войната по пътищата“. Какъв е начинът тези тежки пътни инциденти да намалеят?

- Прокуратурата, макар да не разполага с преки контролни функции по спазване на Закона за движение по пътищата, използва всички законови възможности за противодействаме на това явление. То безспорно от години тревожи обществото. Трябва да има споделена отговорност на пътя от всички участници в движението.Правим всичко възможно да ги спрем – делата влизат в съда в най-кратки срокове, искаме задържане, провеждаме срещи с цел превенция, но нека всеки от нас първо тръгне от себе си. Ако си кажем – трябва да шофирам внимателно, не трябва да употребявам алкохол преди да се кача на колата, защото съм отговорен за себе си, близките и останалите участници в движението, може би ситуацията на пътя ще се промени. Просто трябва да спазваме законите и правилата, защото никой не е над тях.

- А как  ще коментирате тревожната тенденция, че все повече млади хора – водачи на автомобил, шофират след употреба на алкохол или наркотици?

- Действително е налице негативна тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, често под въздействие и на двете. И не само за млади хора, а и по принцип. В подкрепа на твърдението си ще посоча и статистическите данни, според които за 2023 година в Районна прокуратура – Стара Загора са образувани 429 досъдебни производства, като голяма част от тях влизат в съда по бързата процедура. Осъдени са 295 водачи на автомобили. След законовите промени през 2023 година са иззети около 113 автомобили на пияни или дрогирани водачи.

Тенденцията е тревожна, а цифрите се увеличават с всяка изминала година. Тук е мястото отново да призова за отговорност на всички участници в движението и за общи усилия в името на сигурността, животът, здравето ни и тава на децата ни.

Прокурор Димитрова, какви ще бъдат Вашите приоритети за работа през 2024 г.?

Както и досега – срочността и бързото разследване по делата. Освен това, за да се предотвратят много от тези деяния, за които говорихме, основно ще наблегнем и на превенцията. Продължава прокурори да представят пред ученици теми за агресията в училище, опасностите в Интернет и от употребата на наркотични вещества, шофирането след употреба на алкохол пред деца от училища в област Стара Загора. Участвахме и в срещи с цел превенция на домашното насилие. Предстоят още много прояви на Районна прокуратура – Стара Загора – срещи с възрастни хора, жени и деца, пострадали от насилие, както и с ученици. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30
Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10