Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е важно да предпазваме кожата си

Кампания "Евромеланома 2024"

| Интервю
Снимка: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.euromelanoma.eu%2Fbg-bg%2F&psig=AOvVaw2tznu46IBg0x7ab3iElYIP&ust=1715434585304000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjhxqFwoTCNDpzfyZg4YDFQAAAAAdAAAAABBC

Безплатни прегледи за рак на кожата ще се състоят в цялата страна на 14май по време на 19тото издание на кампанията „Евромеланома“ в България.

Забелязва се по-голям интерес от страна на хората към предпазването и грижата за кожата, коментира в интервю за Радио Стара Загора дерматологът д-р Галина Главчева и уточни, че не може да се говори за увеличаване на пациентите с диагноза меланом през последните години.

Кампанията „Евромеланома 2024“, под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш", ще се проведе на 14 май тази година в Стара Загора. До момента при д-р Главчева има записани около десетина пациенти за безплатните прегледи.

Продължителността на прегледа е  между 15 и 20 минути и се оценяват състоянието на кожата, образуванията и се дават съвети за профилактика. Д-р Главчева обясни симптомите на меланома, като подчерта важността на внимателното наблюдение и всяко ново образувание или промяна трябва да бъде прегледано от специалист.

Въпреки че меланомът е рядко заболяване, д-р Главчева отбеляза, че ранната диагностика и лечение имат значителен успех. Рисковите фактори за развитие на меланом са генетичната предразположеност, типа на кожата, излагането на ултравиолетови лъчи и начина на живот.

Кампанията Евромеланома 2024 не само подчертава важността на профилактиката и ранната диагностика на меланомата, но и насочва вниманието към грижата за кожата и опазването й от увреждания. Всеки може да допринесе за своето здраве, като бъде внимателен към своята кожа и се подлага на редовни профилактични прегледи.

Контакти и повече информация за безплатните прегледи на 14 май, може да намерите на https://www.euromelanoma.eu/bg-bg/

Цялото интервю с д-р Галина Главчева, чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонтът в АГ клиниката ще приключи до лятото

Ремонтът в АГ клиниката в УМБАЛ „Проф. Киркович“ ще приключи до лятото. Така гинекологичният сектор ще разполага със самостоятелен етаж, повече пространство и удобства за пациентите. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Изкуственият интелект навлиза в образната диагностика

Изкуственият интелект е от изключителна полза в сферата на образната диагностика. Той е в помощ на лекарите при обработката на резултатите от изследванията като подобрява качеството на изображението при дишане и движение на пациентите...

публикувано на 18.05.24 в 13:00

Все по-млади хора страдат от високо кръвно

Все по-често млади хора имат оплаквания от високо кръвно налягане съобщикардиологът д-р Георги Маринов от клиниката по кардиология към УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора по повод Световния ден за борба с хипертонията. Според него..

публикувано на 17.05.24 в 11:40

4500 с рак на дебелото черво годишно в България

Приблизително 4500 мъже и жени в България се разболяват от рак на дебелото черво всяка година. В Европа техният брой е 350 хиляди души. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по медицинска..

публикувано на 11.05.24 в 12:49
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

Кампания за профилактика на рак на гърдата организира Ротари клуб "София"

Ротари клуб „София“ стартира кампанията „С теб сме“, чиято цел е профилактика за рак на гърдата на жени от   населени места без болнично заведение или отдалечени от медицински центрове. Живеещите там нямат достъп до редовни профилактични прегледи, а..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Чести причини за нарушенията на съня при децата

Нарушенията в съня на бебето и малкото дете са често срещан проблем. Недостатъчният сън на детето, а оттам и на родителите, води след себе си редица негативни преживявания. Родителите се чувстват „на ръба на силите си“, търсят причините за..

публикувано на 04.05.24 в 12:05

Успешните личности жертват много

Субективното преживяване за благополучие в съвременния свят се разглежда като компонент на психичното здраве, което включва субективната преценка за собственото ни ниво на ефективност, автономност и компетентност. Хората, които..

публикувано на 27.04.24 в 12:05

500 хиляди с диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
д-р Мария Жукова

Световен ден на болните от хемофилия отбелязваме днес

Хемофилията е рядко генетично заболяване. В България има над 700 души , диагностицирани с него. То засяга процеса на съсирване на кръвта и може да бъде овладяно с подходяща индивидуална терапия. Тя се провежда в домашни условия и не е необходим болничен..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Лекарите пренебрегват информираното съгласие и правото на второ мнение на пациентите

Пациентските организации са в дълг към пациентите в България, заради вялата разяснителна дейност за правата на пациентите. От друга страна, заради политическата обстановка у нас и Министерството на здравеопазването  провежда по-малко разяснителни и..

публикувано на 18.04.24 в 08:40