Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4500 с рак на дебелото черво годишно в БългарияПриблизително 4500 мъже и жени в България се разболяват от рак на дебелото черво всяка година. В Европа техният брой е 350 хиляди души. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по медицинска онкология д-р Божидара Костова по повод националната кампания за профилактика и скрининг на рака на дебелото черво. Безплатните изследвания ще продължат до края на месец юни. Скринингът на здравото население със специфични тестове води до ранно откриване на рака на дебелото черво и диагностициране на заболяването в неговия предклиничен стадий. Целта е да се открие заболяването, когато е локализирано в органа, преди да е настъпил процесът на инвазия към съседни тъкани и органи.

Всички онкологични заболявания, диагностицирани в по-ранен стадий, имат много по-добра прогноза и преживяемост, коментира д-р Костова. Тя поясни, че ракът на дебелото черво се развива по-бавно и открит навреме в ранен стадий е лечим.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Божидара Костова от Комплексния онкологичен център в Стара Загора.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонтът в АГ клиниката ще приключи до лятото

Ремонтът в АГ клиниката в УМБАЛ „Проф. Киркович“ ще приключи до лятото. Така гинекологичният сектор ще разполага със самостоятелен етаж, повече пространство и удобства за пациентите. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Изкуственият интелект навлиза в образната диагностика

Изкуственият интелект е от изключителна полза в сферата на образната диагностика. Той е в помощ на лекарите при обработката на резултатите от изследванията като подобрява качеството на изображението при дишане и движение на пациентите...

публикувано на 18.05.24 в 13:00

Все по-млади хора страдат от високо кръвно

Все по-често млади хора имат оплаквания от високо кръвно налягане съобщикардиологът д-р Георги Маринов от клиниката по кардиология към УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора по повод Световния ден за борба с хипертонията. Според него..

публикувано на 17.05.24 в 11:40

Кампания "Евромеланома 2024"

Безплатни прегледи за рак на кожата ще се състоят в цялата страна на 14май по време на 19тото издание на кампанията „Евромеланома“ в България. Забелязва се по-голям интерес от страна на хората към предпазването и грижата за кожата, коментира..

публикувано на 10.05.24 в 16:41
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

Кампания за профилактика на рак на гърдата организира Ротари клуб "София"

Ротари клуб „София“ стартира кампанията „С теб сме“, чиято цел е профилактика за рак на гърдата на жени от   населени места без болнично заведение или отдалечени от медицински центрове. Живеещите там нямат достъп до редовни профилактични прегледи, а..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Чести причини за нарушенията на съня при децата

Нарушенията в съня на бебето и малкото дете са често срещан проблем. Недостатъчният сън на детето, а оттам и на родителите, води след себе си редица негативни преживявания. Родителите се чувстват „на ръба на силите си“, търсят причините за..

публикувано на 04.05.24 в 12:05

Успешните личности жертват много

Субективното преживяване за благополучие в съвременния свят се разглежда като компонент на психичното здраве, което включва субективната преценка за собственото ни ниво на ефективност, автономност и компетентност. Хората, които..

публикувано на 27.04.24 в 12:05

500 хиляди с диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
д-р Мария Жукова

Световен ден на болните от хемофилия отбелязваме днес

Хемофилията е рядко генетично заболяване. В България има над 700 души , диагностицирани с него. То засяга процеса на съсирване на кръвта и може да бъде овладяно с подходяща индивидуална терапия. Тя се провежда в домашни условия и не е необходим болничен..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Лекарите пренебрегват информираното съгласие и правото на второ мнение на пациентите

Пациентските организации са в дълг към пациентите в България, заради вялата разяснителна дейност за правата на пациентите. От друга страна, заради политическата обстановка у нас и Министерството на здравеопазването  провежда по-малко разяснителни и..

публикувано на 18.04.24 в 08:40